2014-11-02

Fra dagens Stavanger Aftenblad. En samtale med Torkil Berge.

«Folk som har møtt veggen eller er utmattet på grunn av sykdom, er slitne hele tiden.

Friske mennesker trenger søvn og våkner opplagte etterpå. Men en stor del av befolkningen er slitne når de våkner. De er nedkjørt og trøtte hele tiden, og hvile hjelper ikke. Denne utmattelsen er et utbredt problem hos folk med ulike sykdommer. Det kan være revmatisk sykdom, diabetes, ulike mage- og tarmsykdommer og gjelder et stort antall mennesker som har overlevd kreft.

– Også mennesker som har møtt veggen kan komme i en tilstand der de er utmattet hele tiden og der hvile ikke hjelper. For alle – utmattede mennesker med og uten sykdom – er jeg opptatt av hva den enkelte kan gjøre selv og hva familien kan bidra med, men tiltakene kan være svært forskjellige. For en sliten alenemor med dårlig økonomi kan en barnehageplass være viktigere enn råd om håndtering av utmattelse. Utmattelse er også et samfunnsansvar ved å hjelpe til med å legge til rette for at utslitte mennesker kan hente seg inn igjen, for eksempel med tilrettelegging på jobben.

Hvilke forhold i samfunnet mener du bidrar til at folk utmattes?

– Det finnes jo mange åpenbare årsaker som dårlig privatøkonomi eller store omsorgsoppgaver, det kan være seg omsorg for gamle foreldre eller funksjonshemmede barn. Men la meg også sitere allmennlege Gisle Roksund som snakker om perfeksjonssamfunnet, der få av oss strekker til, og der det å være god nok ikke er godt nok lenger. Vi bombarderes av råd og standarder for hva livet skal være – men som er helt umulig å etterleve. Blir målene for mange og for store, blir du sliten.

– Når pasienter med kronisk sykdom, som for eksempel revmatisk sykdom, blir spurt om hva som plager dem mest, svarer de oftest utmattelse og smerter. Når leger generelt blir spurt om hvilke symptomer de prioriterer, kommer utmattelse ganske langt ned. Det skyldes at det vanligvis ikke finnes noen medisiner mot utmattelse. Det er dessuten et symptom som finnes ved mange tilstander. Leger er vanligvis opptatt av spesifikke symptomer fordi de ønsker å drive målrettet behandling mot sykdommen. Mange pasienter forteller at de velger ikke å snakke om utmattelse når de snakker med helsepersonell.

Hva kan folk gjøre selv?

– Når du er syk, er det viktig å gi sykdommen akkurat nok oppmerksomhet; ikke for mye og ikke for lite, slik at du får plass til de andre tingene som livet også handler om. Det er en vanskelig balansegang. De forslagene vi kommer med, er verktøy for å håndtere utmattelse i hverdagen slik at folk opplever mer kontroll over eget liv. Det er viktig for oss mennesker at vi kan påvirke vår egen hverdag. Når du er utmattet, er det ofte utmattelsen som har føringen.

Utmattelse er ingen psykisk sykdom, sier du, men kan det føre til psykisk sykdom?

– Utmattelse går på selvfølelsen, forholdet til andre i familien og jobben løs, det øker smerter og påvirker søvn. Når du har vært utmattet lenge, kan du også utvikle depresjon. Ved en utmattelse der hvile ikke hjelper, føler du deg lett maktesløs og mister opplevelsen av at du kan påvirke eget liv. Da kan du føle seg utilstrekkelig. Alt dette er forhold som gir grobunn for depresjon og bekymringsangst. Det i sin tur virker som en forsterker på utmattelsen. Depresjon er det siste du trenger når du har det vanskelig i livet. Depresjonen tapper enormt med krefter og psyker deg ut. Den sier hele tiden til deg at det ikke nytter, du vil ikke klare det, det er meningsløst. Depresjon er som djevelen på skulderen som hvisker til deg at det er din feil og at det er håpløst.

Du bygger rådene dine på kognitiv terapi. Hva er det?

– Rådene vi gir er også basert på helsepsykologisk forskning. I kognitiv terapi er vi opptatt av hvordan du kan snu negative tankemønstre og bli din egen konstruktive støttespiller – slik at du blir i stand til å se de mulighetene som finnes og utnytte dem.

Det høres ut som en lang vei å gå?

– Ikke nødvendigvis. Det fine med tanker er at vi har mulighet til å påvirke tankene og hvilken holdning vi har til oss selv. Vi kan ha en støttende holdning eller en selvnedvurderende holdning. Mange av problemene forbundet med sykdom og motgang er selvsagt vanskelig å håndtere. Desto viktigere er det å rette søkelyset mot hva som kan bidra til god livskvalitet til tross for sykdom. Da har tankene våre stor betydning. Konstruktiv tenkning åpner opp for kloke handlinger. Du kan øve på å bli bevisst hva du sier til deg selv når du har det vanskelig, slik at du har mulighet til å snu negative tankemønstre. Dette er ofte hardt arbeid. Det skyldes at de negative tankene automatiseres, det vil si at de er blitt selvdrevne og vanemessige.

Noe for oss alle altså?

– Ja, jeg bruker dem på meg selv hele tiden og ser på dem som viktige hjelpemidler for å ivareta psykisk helse. Utgangspunktet er at tanker ikke er fakta. Det er det viktig å stille spørsmål ved slik at du ikke bare tar for gitt de tankene som stenger for muligheter eller svekker selvfølelsen. Idrettsfolk bruker mye tid på mental trening for å øke sine prestasjoner. Utfordringen som mennesker med utmattelse og sykdom står overfor er faktisk mye større. De møter daglig store utfordringer der mentale strategier blir veldig viktig.

For eksempel?

– Du har tenkt å gjøre noe som er bra for deg, for eksempel besøke noen. Så får du tanker om at det ikke nytter, du er for sliten eller tenker at du kanskje er uønsket eller til bry. I stedet for å ta de tankene som en objektiv sannhet, er det kjempeviktig å stille spørsmål som: hva er fakta, hva ville jeg sagt til en venn i samme situasjon, og hva vil være nyttig for meg å tenke nå?

Og hva kan det være?

– Det kan være nyttig å minne deg på at å bevege seg og ha kontakt med andre mennesker kan gi energi, mens det å sitte hjemme med tunge tanker kan være en energityv, ja et rent energisluk. Et annet eksempel er at du er i en situasjon der du vet du burde ta mer hensyn til egne behov, men får dårlig samvittighet og tenker at det vil være feil å si nei. Å sette grenser er lettere sagt enn gjort. Da vil du gjerne trenge gode strategier for å snu handlings- og tenkevaner i en mer gunstig retning.

Men å ligge på sofaen hjelper ingen?

– Når du har den type vedvarende utmattelse vi snakker om her, vil det å ligge passiv og «hvile av seg slitenheten» kunne virke mot sin hensikt. Da blir du tynget ned av kvernetanker, av grublerier om hvorfor ting er blitt som de er blitt eller av bekymring for framtiden. Slike kvernetanker er kanskje den største energityven av dem alle. Ofte er det bedre å finne avkobling og restitusjon gjennom aktiviteter som kan tilføre energi, gi ro og fokus. Det kan være aktiviteter både på jobben, i familien eller på fritiden. Når du er utmattet, er det en nødvendig livskunst å prioritere og, så langt som mulig, komponere hverdagen slik at det blir en god balanse mellom ulike aktiviteter. Det gjelder å legge opp hverdagen på en planmessig, vennlig og realistisk måte – og samtidig ha gode strategier som gir deg nok hvile.

Slike avveininger gjelder vel oss alle?

– Ja, og de blir særlig viktige ved sykdom og utmattelse. Når du har en kronisk sykdom gjelder det å gi akkurat den oppmerksomheten den trenger, men heller ikke mer enn det. Du har behov og verdier som også må få sin plass. Samtidig er oppgaven ikke å tillate sykdom og utmattelse ved å bryte ned selvfølelsen. Du trenger et vern mot strømmen av selvnedvurderende tanker, slik at du kan tenke deg sterk og verdig. Det er misvisende at kronisk sykdom forbindes med svakhet – for alle som lever med sykdom som ikke går over, vet hvor sterke de må være.

I dagens samfunn kan det virke som folk er mer opptatt av å trene kroppen enn hodet. Hva tenker du om det?

– Det er i så fall beklagelig, for det er mye å vinne på å gjøre begge deler. Generelt har det mentale veldig stor betydning for mestring, ikke minst når vi møter store utfordringer.»

Vi tenker at

Det er ikke ofte man finner en slik innertier i dagspressen.

Det eneste vi savner, er: Hva med drivstoffet? Ernæringen?

Det er uhyre viktig å hjelpe den nedkjørte organismen med rett mengde- og riktig sammensatt ernæring. Og en nedkjørt kropp-/sjel kan ofte trenge essensielle næringsstoffer i rikelig mengde.

Pizzareklame

Og hva gjør den heftige pizza-annonsen i en artikkel om utmattelse? Glutenintoleranse er som kjent en viktig årsak til nettopp utmattelse. Og pizza er mye rart, og godt som tusan, men denne retten er ikke spesielt rik på essensielle næringsstoffer.

The post «Hvordan leve et godt liv når du våkner om morgenen og føler deg helt pumpa?» appeared first on Vitaminterapi.

Show more