2013-05-16

HZ. MEHDİ (AS) VE ARKADAŞLARINI SEVENLER VE ONLARIN MUHALİFLERİNDEN UZAK DURANLAR MÜBAREK İNSANLARDIR

Gaybet Tusi: Fazıl’dan, İsmail bin Mahran’dan, Eymen bin Mohraz’dan, Rufai bin Musa’dan ve Muaviye bin Vahab’dan, Ebu Abdullah Sadık (as) Hazretleri’nin şöyle söylediği nakledildi:

Allah’ın Resulü (sav) dedi ki:

“Ehli Beytimden Kaim [Mehdi’nin] zamanında yaşama imkanı bulanlar ne kadar kısmetliler. Onun [Mehdi’nin] çıkışından önce ona [Mehdi’ye]inananlar, [Mehdi’nin]arkadaşlarını sevenler ve [Mehdi’nin] düşmanlarından uzak duranlar mübarek olsun. Bu insanlar benim en yakınlarım ve Hesap Günü dostlarım olacaklar.”(Rufai’den aktarılan hadise göre;) “Bana göre Allah’ın en saygın varlıkları olacaklar.”)

ALLAH HZ. MEHDİ (AS) VESİLESİYLE ZORLUKLARI KALDIRACAKTIR

Bazufari Ahmet ibn İdris, o da İbni Kutaibiye, o da Fazıl’dan, o da Nasır ibn Muzahim’den O da Ebu Lahiye’den, o da Ebu Kabil’den, o da Abdullah ibn Emr İbn Es’ten rivayet etmiştir.

Peygamberimiz (sav), Ali İbn Ebu Talib’e (as)’ı işaret ederek buyurmuştur ki:

“Daha sonra Mehdi doğacaktır ki, onun (Ali’nin) soyundan gelecektir. Onun [Mehdi’nin] aracılığıyla Allah yalanları ortadan kaldıracaktır. Onun [Mehdi’nin] aracılığıyla Allah zorlukları kaldıracaktır, boyunlarınızdan esaretin utancını kaldıracaktır.” (Biharül Envar, s. 117)

PEYGAMBERİMİZ (SAV), HZ. MEHDİ (AS)’IN TALEBELERİNDEN “KARDEŞLERİM” DİYE BAHSETMİŞTİR

Basair-ud Daracaat: İbni Maruf’tan, Hamad bin İsa’dan, Ebul Carud’dan, Ebu Basir’dan, Ebu Cafer İmam Sadık (a.s.)’dan şöyle nakletmiştir:

“Bir gün Allah’ın Resulu (sav) sahabilerinin yanında iki kez şöyle söyledi: “Allah’ım bana kardeşlerimi göster.” Çevresinde olan sahabiler ona sordu: “Biz senin kardeşlerin değil miyiz ey Allah’ın Resulü (sav)? O şöyle cevapladı: “Hayır, siz hepiniz benim sahabilerimsiniz. Kardeşlerim ahir zamanda geleceklerdir.Onlar beni görmeden bana inanacaklar. Allah bana onların babalarının isimlerini analarının rahminden çıkmadan önce bildirmiştir.Onların her biri için imanlarını korumak gecenin karanlığında dikenlerin üzerinde yürümekten veya ellerinde kor tutmaktan daha zor olacaktır; onlar karanlıkta kandil olacaklar, Yüce Allah onları bozgunculuktan ve kötülükten kurtaracak.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

HZ. MEHDİ (AS)’A, EMEKLEYEREK DAHİ OLSA KATILMAK İÇİN ACELE EDİLMELİ

Gaybet Numani: İbni Ukda’dan, Ahmed bin Yusuf’tan, İbni Mahran’dan, İbni Bataini’den, babasından, Vahab bin Hafas’tan, Ebu Basir’den, İmam Cafer Sadık (as)’ın şöyle söylediği nakledildi:

Kaim’imiz [Mehdi] çıktığında, ona [Mehdi’ye] emekleyerek dahi olsa katılmak için acele etmelisiniz. Allah’ın izniyle, sanki rükn ve makam arasında ona yeni bir anlaşma üzerine biat edildiğini görüyor gibiyim.”

İMAM CAFERİ SADIK’IN HZ. MEHDİ (AS)’A OLAN SEVGİSİ

Gaybet Numani (s. 181): Ali ibn Ahmet, o da Abdullahibn Musa Hasan’dan, o da ibn Muaviye İbni Mahbub’den, o da Halit ibn Kasir’dan rivayet edildiğine göre İmam Caferi Sadık’a soruldu:

“Kaim [Mehdi] doğmuş mudur?” Dedi ki: “Hayır. Eğer onun [Mehdi’nin] zamanında doğmuş olsaydım, hayatımın her gününü ona [Mehdi’ye] hizmet ederek geçirirdim.”

BEDİR SAVAŞINDA PEYGAMBER (S.A.V.) İLE BİRLİKTE SAVAŞAN BİR GRUP (MELEK) MEHDİ ALEYHİSSELÂM VE TALEBELERİ İLE BİRLİKTE MÜCADELE EDECEKTİR

Gaybet Numani: Muhammed bin Hammam’dan, Muhammed bin Hasan bin Camhur’dan, Hasan bin Muhammed bin Camhur’dan ve babasından, Samaa’dan, Ebul Carud’dan, Kasım bin Velid’den, Hamadi’den, Haris Avar Hamadani’den şöyle söylediği nakledildi:

Müminlerin Emiri Ali (ra) minberden şöyle dedi:

“Zamanın İmamı [Mehdi’nin zuhurundan önce] kalpler buraya ve oraya dönmeye başlar; bir kısmı bereketli, bir kısmı çoraktır. O zaman kötü niyetliler helak olacak, ortadan kaybolanlar kaybolacak ve iman edenler kalacak ve onlar ne az olacak; 300 veya biraz daha fazla! Bedir savaşında Peygamber (s.a.v.) ile birlikte savaşan bir grup (melek) onlarla [Mehdi ve talebeleri ile] birlikte mücadele edecek.”

BAKARA SURESİ’NİN 3. AYETİNDE HZ. MEHDİ (AS)’IN ÇIKIŞINA İNANANLARA İŞARET EDİLMEKTEDİR

İkmaluddin: Şeyh Sadık (r.a.), İbni Mütevekkil’den, Muhammed Attar’dan, İbni İsa’dan, Ömer bin Abdül Aziz’den, bir kişiden daha fazla Davud bin Kesir’den, İmam Cafer Sadık (a.s.)’dan nakletmiştir:

“Onlar gaybe inanırlar...” (Bakara Suresi, 3) Ayetin yorumu ile ilgili şöyle söyledi: “Bu, Kaim (Mehdi’nin) çıkışının doğru olduğuna inananlar ile ilgilidir.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

HZ. MEHDİ (AS) VE TALEBELERİNİN İMANI MÜTHİŞ, EMİNLİĞİ BÜYÜK OLACAK

İkmaluddin: Muhammed bin Ali bin Şah’tan, Ahmed bin Hasan’dan, Ahmed bin Halid Halidi’den, Muhammed bin Ahmed bin Salih Tamimi Muhammed bin Hatim Kattan’dan, Hammad bin Amr’dan, İmam Cafer Sadık (a.s.)’dan, Allah’ın Resulü (sav)’in Müminlerin Emiri Ali (ra)’a şöyle söylediği nakledilmiştir:

“Ey Ali, bilmelisin ki zamanın sonunda (ahir zamanda) olanların (Mehdi talebelerinin) imanı müthiş ve eminliği büyük olacak. Onların arasında peygamber olmayacak fakat bunun yerine beyaz üzerindeki siyaha (yazılara/kitaplara) inanacaklar.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

HZ. MEHDİ (AS) İNSANLAR İÇİN NEYİN İYİ NEYİN KÖTÜ OLDUĞUNU BİLİR

Nachul Balaga (s. 155): Müminlerin emri Ali (ra) bir hutbesinde şöyle demiştir: “Dikkat edin, suhulet (kolaylık) servettir. İmamınız [Mehdi] sizin için neyin iyi neyin kötü olduğunu bilir. [Mehdi] Sizden şer hükmedenleri çekip alacak, tehlikelerinizi kesecek, adaletsiz hükmedenleri azledecek ve dünyayı sahtekarlardan (samimiyetsizlerden) (manen) temizleyecektir.

ELİF LAM MİM, TA HA VE TA SİN DEĞERLERİNİN SAYISI KADAR YIL GEÇTİĞİNDE HZ. MEHDİ (AS) ZUHUR EDECEKTİR

Kitabul Mutazır: Şehid Evvel (r.a.) talebesi Hasan bin Süleyman’dan alınmıştır, İmam Hasan Askeri (a.s.)’nin şöyle söylediğini haber vermektedir:

“Felaketlerin alevleri içinde yanarken ve Elif Lam Mim, Ta Ha ve Ta Sin değerlerinin sayısı kadar yıl geçtikten sonra onlar için yaşam suyu içeren bir pınar fışkıracak (Mehdi zuhur edecek).”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

PEYGAMBERİMİZ (SAV), HZ. MEHDİ (AS) İLE İLGİLİ KURAN’A UYGUN HABERLERİ KABUL ETMELİSİNİZ DİYOR

Ameli Tusi: Şeyh Müfid’den, İbni Kuluveyh’den, Kuleyni’den, Ali’den, babasından, Yaktini’den, Yunus’tan, Emr bin Şimr’den, Cabir’den nakledilmiştir:

“Kaim (Mehdi’nin) çıkışı için beklemelisiniz ve eğer Kuran’a uygun haberlerimizin bir kısmına rastlarsanız onları kabul etmek zorundasınız.Eğer tavsiyelerimize uygun hareket etmeye devam ederseniz, Kaim  (Mehdi)  çıkışı öncesinde ölürseniz şehit sayılırsınız.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

TEVBE SURESİ’NİN 16. AYETİNDEKİ İŞARET

Gaybet Numani: Ahmed bin İdris’ten, İbni Kuteybe’den, İbni Şazen’den, Ahmed bin Ebu Bazanti’den nakledilmiştir: İmam Musa Kazım (a.s.) dedi ki:

“Allah’ın adıyla,sizin istekle beklediğiniz (Mehdi),siz ayırt edilene ve denemeden geçene kadar gelmeyecektir :

“Yoksa siz, içinizden cihad edenleri ve Allah'tan ve Resûlü’nden ve mü'minlerden başka sır-dostu edinmeyenleri Allah 'bilip (ortaya) çıkarmadan' bırakılıvereceğinizi mi sandınız?...” (Tevbe Suresi, 16)

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

RAD SURESİ’NİN 29. AYETİNDEKİ İŞARET

İkmaluddin ve Maniul Ahbar: Muzaffer Alevi’den, İbni Ayyaşi’den, babası Cafer bin Ahmed’den, Emriki Bufikki’den, Hasan bin Ali bin Fazal’dan, Mervan bin Müslim’den, Ebu Basir’den İmam Cafer Sadık (a.s.)’ın şöyle söylediği bildirilmiştir:

“Kaim (Mehdi’nin) zuhurundan evvel vilayetimize bağlı kalanlar ve hidayete erdikten sonra kalbi sapmayanlar için Tuba (müjde) vardır. Sordular: Allah’a kurban olayım, Tuba nedir? Cevap verdi: Cennette Ali bin Ebu Talib (ra)’ın evinden büyüyen bir ağaçtır ki kendi evine dallarının uzanmadığı bir mümin kalmayacaktırve bu Kadir ve Yüce Allah’ın bildirdiğinin anlamıdır:”

“Varılacak yerin güzel olanı (onlarındır).” (Rad Suresi, 29)

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

YUNUS SURESİ’NİN 24. AYETİNDEKİ İŞARET

Gaybet Tusi: Fadıl bin Şazan, Ömer bin Aslam Bajali’den, Muhammad bin Sinan’dan, Ebul Jarud’dan, Muhammed bin Başar Hamadani’den, Muhammad bin Hanefiye’den şöyle bir hadis nakletmiştir:

“ ‘Beni şu’ -veya- ‘bu’ yönetimi belirli bir zaman devam edecektir. Barış ve güvenliğe ulaştıklarında, krallıklarının hiçbir zaman yıkılmayacağını düşünecekler. Bu sırada ilahi bir emir gelecek ve hiçbir kral iktidarda kalamayacak. Yüce Allah şöyle bildirir:

“… Öyle ki yer, güzelliğini takınıp süslendiği ve ahalisi gerçekten ona güç yetirdiklerini sanmışlarken (işte tam bu sırada) gece veya gündüz ona emrimiz gelmiştir de, dün sanki hiçbir zenginliği yokmuş gibi, onu kökünden biçilip atılmış bir durumda kılmışız. Düşünen bir topluluk için Biz ayetleri böyle birer birer açıklarız.” (Yunus Suresi, 24)

Dolayısıyla açlık ve yokluk arttığında ve insanlar birbirlerini reddetmeye başladıklarında, İlahi emirin (Mehdi’nin) gün veya gece her an gelmesini beklemelisiniz.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

ZUHURUNDAN ÖNCE HZ. MEHDİ (AS) İLE YAŞAYANLAR TÜM DEVİRLERDE YAŞAYANLARIN EN ÜSTÜNÜ OLACAKLARDIR

İhticac: Ebu Hamza Thumali’den, Ebu Halid Kabuli’den, Ali bin Hüseyin (a.s.)’dan şöyle dediği nakledilmiştir:

“Ey Ebu Halid, Allah’ın Resulu (sav)’in on ikinci varisi (Mehdi’nin) zuhurundan önceki dönem uzun olacaktır. Ey Ebu Halid, zuhurundan önce İmam (Mehdi) ile birlikte yaşayanlar onun [Mehdi’nin] çıkışını bekleyecekler. Onlar tüm devirlerde yaşayan insanların en üstünü olacaklar. Yüce Allah onlara (Mehdi talebelerine) öyle bir anlayış ve feraset verecektir ki, gaybet onlar için varlık ile aynı olacaktır... Onlar samimi insanlar olacaklar. Allah’ın dinini açıkça ve sağduyulu şekilde yayacaklardır.”Daha sonra şöyle söyledi, “Ferec (zaferi) beklemek, [Mehdi’nin] kendisi büyük bir Ferec’dir.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

HUD SURESİ, 93 VE ARAF SURESİ 71. AYETLERDEKİ İŞARET

Kurbul Esnad: (Yukarıdaki) Aynı hadisi nakleden silsileden Bazanti’nin İmam Ali Rıza (a.s.)’a şöyle söylediği nakledildi:

“Ferec (olan Mehdi) öncesinde sabır ve hazırlık yaparak beklemek en iyisidir. Allah’ın sadık kulu (sav)’in sözünü işitmediniz mi?”

“…Siz gözetleyip durun, ben de sizinle birlikte gözetleyeceğim.” (Hud Suresi, 93)

“...Öyleyse bekleyedurun; şüphesiz, ben de sizlerle birlikte bekleyenlerdenim.” (Araf Suresi, 71)

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

HZ. MEHDİ (AS)’IN ÇIKIŞINDAN ÖNCE NEFRET YAYGIN OLACAK, YÖNETİCİLER ÖLDÜRÜLECEK

İkmaluddin: Şeyh Sadık (r.a.), babası Saad’dan, İbni Abil Hattab’dan, İbni Yazi’den, Abdullah Asım’dan, Hüseyin bin Muhtar Kalanasi’den, Abdur Rahman bin Siyabah’tan, İmam Cafer Sadık (a.s.)’tan nakletti:

“İmamınız ve rehberiniz (Mehdi) olmadan, birbirinizden nefret ettiğiniz zamanda durumunuz ne olacak? O zaman çok ağır biçimde inceleneceksiniz, ayırt edileceksiniz ve eleneceksiniz. Açlıklar olacak. Bir kişi sabah yönetici olacak ve akşamına öldürülecek.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

HZ. MEHDİ (AS)’IN ÇIKIŞI, İNSANLARIN ÜMİTSİZ OLDUKLARI BİR ZAMANDA GERÇEKLEŞECEKTİR

İkmaluddin: Şeyh Sadık (r.a.) babasından, Ali’den, babası Muhammed bin Fadıl’dan, babası Mansur bin Saykal’dan nakletti, İmam Cafer Sadık (a.s.) dedi ki:

“Onun (Mehdi’nin) çıkışı ancak sizin umudunuzu kaybettiğiniz ve ümitsiz olduğunuz zaman gerçekleşecektir. Hayır, Allah’a yemin ederim, siz birbirinizden ayrı düşene kadar. Hayır, Allah’a yemin ederim, siz çok ağır denemelerden geçene kadar. Hayır, Allah’a yemin ederim, bedbahtlar bedbaht olana, kısmetliler kısmetli olana kadar.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

HZ. MEHDİ (AS)’IN ZUHURUNDAN ÖNCE DİNLERİNE BAĞLI KALANLAR ELLERİNİ DİKENLİ BİR DALA SÜRTENLER GİBİ OLACAKTIR

Ikmaaluddin: Şeyh Sadık babasından ve İbni Velid, Himyari’den ve Yaktini’den, Salih bin Muhammed’den, Hani Tammar’dan, İmam Cafer Sadık (a.s.)’ın şöyle dediğini nakletti:

“Bu Zamanın Sahibi (Mehdi’nin) zuhurundan önce dinlerine bağlı kalanlar ellerini dikenli bir dala sürtenler gibi olacaktır. Daha sonra durdu ve şöyle söyledi: Zamanın Sahibi (Mehdi’nin) zuhurundan önceki dönem uzun olacaktır, her insanın görevi Allah’tan korkmak ve dinine bağlı kalmaktır.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

AHİR ZAMANDA İNSANLARIN ÇOĞUNUN İMANI ZAYIF OLACAKTIR

Gaybet Tusi: Muhammed bin Himyari, babası İbni Yezid, Hammad bin İsa’dan, İbrahim bin Umar Yemeni’den, İmam Muhammad Bakır (a.s.)’dan nakletmiştir:

“Siz gözdeki sürme gibi deneneceksiniz. Bir kişi gözüne sürmenin ne zaman çekildiğini bilir, fakat ne zaman çıktığını bilmez. Aynı şekilde bir kişi sabah inanır ve akşam inkar eder, gece inanır ve sabah inkar eder…”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

AHİR ZAMAN MÜMİNLERİ DENEMELERDEN GEÇİRİLECEKLER

Gaybet Tusi: Muhammed Himyari babası Eyyub bin Nuh’dan, Abbas bin Emir’den, Rabi bin Muhammed Musalli’den nakleder, Imam Cafer Sadık (a.s.) bana şöyle söylemiştir:

“...Allah’ın adıyla, siz öğütüleceksiniz; Allah’ın adıyla buğdayın kabuğundan elenmesi gibi, eleneceksiniz.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

PEYGAMBERİMİZ (SAV) HZ. MEHDİ (AS)’IN ISRARLA ANLATILMASINI SÖYLÜYOR

Gaybet Numani: Kuleyni’den, Ali bin İbrahim’den, Muhammed bin İsa’dan, Yunus’tan, Süleyman bin Salih’ten, doğrudan İmam Muhammed Bakır (a.s.)’dan nakledilmiştir:

“Siz (Kaim Mehdi hakkında) insanlara ısrarla anlatın. Kabul eden kişiye daha fazlasını anlatın, inkar edeni bir kenara bırakın. Bir sınama olmak zorunda. Bununla arkadaşlar, akrabalar... düşecek... Allah bizi ve samimi talebeleri korusun.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

HZ. MEHDİ (AS); “ARINMIŞ OLAN” “ARINMIŞ OLANIN OĞLU” VE “ARINDIRAN”DIR

Gaybet Tusi: Ahmed bin İdris’ten, Ali bin Muhammed’den, Fazıl bin Şazan’dan, İbni Abi Umair’den, Hüseyin bin Ebu Alaa’dan, Ebu Basir’den, İmam Cafer Sadık (a.s.)’dan nakletmiştir:

“Salman Farsi Hazretleri Kufe’ye girdiğinde ona baktı ve içinde gerçekleşecek tüm belalardan ve olaylardan söz etti ve aynı zamanda Beni Umeyye yöneticileri ve onlardan sonraki dönemden bahsetti. Bunun ardından şöyle dedi:

“Tüm bunlar bittiğinde, arınmış olan, arınmış olanın oğlu ve arındıran, Zamanın Sahibi (Mehdi’nin) çıkışına dek evinizde sığınarak kalmalısınız.”

(Beklenen Mehdi, Allame Muhammed Bakır el-Meclisi, Biharul Envar, Cilt 13 (Eski Baskı)/ Cilt 51-52-53 (Yeni Baskı))

HZ. MEHDİ (AS) ALLAH’IN CELALİ KARŞISINDA HUZU VE HUŞU EDENDİR

“Mehdi, Allah'ın azameti karşısında çok huşu edendir; kanatlarını açıp, başını aşağı dökerek gökyüzünün zirvesinden yere doğru inen bir kartal gibi.Mehdi, Allah'ın Celali karşısında böyle huzu (tevazu) ve huşu edendir. Allah ve yüceliği onun [Mehdi’nin] vücudunda tecelli etmiştir ve [Mehdi] Allah'ın varlığında yok olmuştur.”

(El-Mehdiyy-il Mev'ud, c. 1, s. 280)

ALLAH, ÜMMETİN DAĞILMIŞLIĞINI HZ. MEHDİ (AS)’IN ELİYLE BİRLEŞTİRECEKTİR

"Ey inananların Efendisi, bize senin Mehdin hakkında haber ver." İnananların Efendisi (sav) dedi ki: "... O [Mehdi] en iyi sığınaktır. Aranızdaki en iyi bilen ve en nazik olandır.Ey Allah’ım, ona [Mehdi’ye] sadakat andını ızdıraptan çıkışın vesilesi yap ve ümmetin dağılmışlığını onun [Mehdi’nin] eliyle birleştir. Size izin verildiğinde bunu yapın ve eğer ona [Mehdi’ye]ulaşacak bir yol bulacak olursanız, ondan [Mehdi’den] başka yol tutmayın."

(Kitab-ül Gaybet, [Bihar-ul Envar, cilt 51], Muhammed Bakır el-Meclisi, İran-Kum, 2003, sf. 184)

HZ. MEHDİ (AS) ARSLANDIR

Denildi ki: “Ey Emirülmüminin! Bu Mehdi kimdendir?”

Buyurdu ki: “[Mehdi] Benî Haşim’dendir, Arapların yüce dağının zirvesinden.O [Mehdi] öyle bir denizdir ki, o mana denizinde insanlar ilmen ve ahlaken sınırsız gelişebilir. [Mehdi] kendisine sığınanlar için amandır, halk kinle dolduğunda onları pâk (temiz) kılan mâdendir. [Mehdi]Ölüm nazil olduğunda korkmaz, ölüm ona vardığında sarsılmaz, mücadele meydanından asla geri çekilmez. Tecrübelidir, galiptir, muzafferdir, arslandır, sağlamdır, kavminin direğidir, cesurdur, Allah’ın ilim kılıcıdır, liderdir, herkesi etrafında toplar,yücelik ve şerefin kaynağı olan evde büyümüştür, onun [Mehdi’nin] yüceliği en asil yücelikten kaynaklanır.

(Şeyh Muhammed b. İbrahim-i Numani, Gaybet-i Numani, s. 251)

HZ. MEHDİ (AS), İNSANLARIN İMDADINA YETİŞECEKTİR

Mehdi imdada gelen ve feryadresdir(feryad edenin yardımına koşan, yardım edendir). Allah, onu [Mehdi’yi] dünyadaki insanların imdadına yetişmesi için gönderecektir.

(El-Mehdiyy-il Mev'ud)

ALLAH, PEYGAMBERİMİZ (SAV)’E MİRAÇ’TA HZ. MEHDİ (AS)’I GÖSTERMİŞTİR

Abdullah bin Ömer bin Hattab'dan: Resulullah (sav) şöyle buyurdu:

“Miraç gecesi Allah azze ve celle bana şöyle vahyetti: "Ey Muhammed! Onları görmek ister misin?""İsterim Yarabbim!" dedim.

Şöyle buyurdu: "Öyleyse biraz ilerle."Biraz ilerleyince Ali bin Ebu Talib'i gördüm. Sonra Hasan, Hüseyn, Ali bin Hüseyn, Muhammed bin Ali, Cafer bin Muhammed, Musa bin Cafer, Ali bin Musa, Muhammed bin Ali, Ali bin Muhammed, Hasan bin Ali veHüccet-i Kaim'i (Mehdi’yi) gördüm. Mehdi onların içinde parlayan yıldız gibiydi.

Dedim ki: "Ey Rabbim! Kimdir bunlar?"

Şöyle buyurdu: "Onlar imamlardır. Bu da Kaim (Mehdi)’dir. Helalimi helal edecek, haramımı ise haram edecektir. Düşmanlarımdan da intikam alacaktır. Ey Muhammed, onu (Mehdi’yi) sev, çünkü Ben onu (Mehdi’yi) seviyorum, onu (Mehdi’yi) seveni de seviyorum."

(Şeyh Muhammed b.İbrahim-i Numani, Gaybet-i Numani s.97)

HZ. MEHDİ (AS), “ESSELÂMU ALEYKE YÂ BAKİYYETELLAH” ŞEKLİNDE SELAMLANACAKTIR

Kâfî eserinden:

Birisi Ebû Abdullah [Cafer Sâdık aleyhisselâm]’a, el-Kâim [Mehdi’nin] İmratu’l-muminîn (Müminlerin nüfuzu) adıyla selamlanıp selamlanmayacağını sordu.

Buyurdu ki:

“Hayır! Bu Allah’ın emirü’l-müminîn’e verdiği öyle bir isimdir ki ondan önce ve sonra başka hiç kimse bu isimle adlandırılmamıştır.”

“Allah’a feda olayım, peki onu[Mehdi’yi] nasıl selamlayacağız?” dedim.

“Esselâmu aleyke yâ Bakiyyetellah (Selam olsun sana ey Allah’ın bakiyesi) şeklinde” dedi.

Kitâbü’l-Gaybe’ye alınan bir hadiste el-Kâim [Mehdi’nin] şöyle buyuracağı nakledilir: “Ben yeryüzündeki Bakiyyetullah’ım. (Ben Allah’ın yeryüzündeki bakiyesiyim.)”

Diğer bir haberde [Mehdi’nin] zuhur ettiği zaman, “Ben Allah’ın bakiyesi ve hüccetiyim.” diyeceği rivayet edilmiştir. Böylece onu[Mehdi’yi] ancak “Selam olsun sana ey Allah’ın yeryüzündeki bakiyesi (Bakiyyetullah)”  şeklinde selamlayacaklar.

Meclisî, Bihârü’l-Envâr, Beyrut, 1404, c.24, s.211–212.

HZ. MEHDİ (AS)’IN ZUHURU MUTLAK BİR KADERDİR

Muhammed b. Cumhur ve es-Sükûnî’den rivayet edilir:

Ebû Cafer [Muhammed Bakır aleyhisselâm] şöyle buyurdu:

“Mutlak bir kadere göre, ahir zamanda Süfyânî ve onun ashabınınortaya çıkmasıyla Yusuf’un yılları kadar yıl azap, iftira, rezillik ve insanların hayvan şekline girmesi gerçekleşecektir.Bu sırada el-Kâim [Mehdi] Mekke’de* zuhur edecek ve bu ümmetin Mehdî’si olacaktır.”

*Mekke, şehir anlamındadır. Başka bir hadiste Peygamberimiz (sav)’e hangi şehir diye sorulduğunda “Konstantiniyye” cevabını vermiştir.

Meclisî, Bihârü’l-Envâr, Beyrut, 1404, c.24, s.373.

DEPREMLERİN ARTMASI HZ. MEHDİ (AS)’IN ÇIKIŞ ALAMETLERİNDENDİR

Şeyh Tusi’nin Gaybe’sinden:

Muhammed b. İshak; Ali b. Abbas, Bekkar b. Ahmed, Hasan b. Hüseyin, Mualla b. Ziyad, Ala b. Beşir, Ebu Sadık en-Naci, Ebu Said el-Hudri’den rivayet eder:

Rasulullah [sallallahu aleyhi ve alihi] şöyle buyurdu:

“Sizleri Mehdi ile müjdeliyorum! O (Mehdi), İnsanların ihtilafa düştükleri ve zelzelelerin yaşandığı bir zamanda gönderilip, eziyet ve zulmün kol gezdiği yeryüzünü adaletle dolduracaktır.Yerde ve gökte bulunanların tamamı ondan [Mehdi’den] razı olacaklardır.”

İBNİ HANEFİYYE (RA) : “AHİR ZAMANDA GELECEK OLAN MEHDİ (ALEYHİRRAHME) BEN DEĞİLİM.”

Ebû Hamza bildirdi ki: "Bir gün bir kimse Muhammed bin Hanefiyye'nin yanına geldi ve; "Esselâmü aleyke yâ Mehdi." diye selâm verdi. İbn-i Hanefiyye buyurdu ki: "Doğru söylüyorsun. Ben insanları, hidâyete, doğru yola ve hayra dâvet etmek ve doğru yolu göstermek bakımından Mehdi'yim. Lâkin âhir zamanda gelecek olan Mehdi (aleyhirrahme) değilim.Öyle anlaşılmaması için bana selâm vereceğiniz zaman "Esselâmü aleyke yâ Muhammed veya yâ Ebe'l-Kâsım, deyin. Başka isim ile hitâb etmeyin"buyurdu.

HZ. MEHDİ (AS) İNSANLARIN FİKİRLERİNİ ETKİLEYECEKTİR

Şeyh Tûsî’nin Gaybet eserinden:

İbn Musa; el-Esedî, Bermekî, İsmail b. Malik, Muhammed b. Sinan, Ebû Carud aracılığıyla Ebû Cafer [Muhammed Bakır aleyhisselâm] ve onun babası ile dedesinden [aleyhisselâm] rivayet eder:

Müminlerin emiri [Ali (r.a.)] minberden şöyle buyurdu:

“Ahir zamanda benim soyumdan biri[Mehdi] çıkacak. Onun[Mehdi’nin] rengi, kırmızı ve beyaz karışımıdır. Geniş karınlıdır, baldırları büyük, omuzları dik ve geniştir. Sırtındaki ben, Peygamberin [sallallahu aleyhi ve âlihi ve sellem] benine benzemektedir. [Mehdi] Doğu ve Batı arasındaki her yeri aydınlatacak ve kulların kafalarını ele geçirecektir. Kalbi demir parçası gibi olmayan hiçbir mümin kalmayacaktır. Allah ona[Mehdi’ye] kırk kişinin kuvvetini vermiştir.

Kalbine ve kabrine söz konusu ferahlığın dolmadığı hiçbir meyyit kalmayacak, onlar kabirlerinde birbirlerini ziyaret ederek el-Kâim Mehdi’nin kıyamıyla müjdeleyeceklerdir.

(Meclisî, Bihârü’l-Envâr, Beyrut, 1404, c.51, s.35-36)

HZ. MEHDİ (AS) KENDİ İLMİYLE HÜKÜM VERECEK, HERHANGİ BİR DELİLE İHTİYAÇ DUYMAYACAKTIR

İbn Şehrâşub’un Menâkıb’ından ve el-Herâic ve’l-Cerâih eserinden:

Hasan b. Zarîf rivayet eder:

“Gönlümü iki konu meşgul ediyordu ve onlarla ilgili Ebû Muhammed [aleyhisselâm]’a yazmak istedim. Böylece kendisine bir mektup yazıp el-Kâim Mehdi’yi, onun (Mehdi’nin) ne ile hükmedeceğini ve meclisinin nerede olacağını sordum.

Şöyle bir cevap geldi:

“El-Kâim Mehdi hakkında sormuşsun; [Mehdi] kıyam ettiği zaman insanlar arasında Davud [aleyhisselâm]’ın hükmüne benzer şekilde kendi ilmiyle hüküm verecek ve herhangi bir delile ihtiyaç duymayacaktır.”

İ’lâmu’l-Verâ ve el-İrşâd eserlerinde İbn Kulûye, Küleynî, Ali b. Muhammed ve Hasan b. Zarif senediyle benzer hadise yer verilmiştir.

(Meclisî, Bihârü’l-Envâr, Beyrut, 1404, c.50, s.264-265)

HZ. MEHDİ (AS)’IN “EL-MEHDİ” OLARAK ADLANDIRILMASININ HİKMETİ

Şeyh Tûsî’nin Gaybe eserinden:

Fazl; Musa b. Se’dân ve Abdullah b. Kasım el-Hazremî aracılığıyla Ebû Saîd el-Horasânî’den rivayet eder:

Ebû Abdullah’a [Cafer Sadık eleyhisselâm] sordum:

“el-Mehdî ve el-Kâim aynı kişi mi?”

“Evet!” dedi.

“Niçin el-Mehdî olarak adlandırılır?” dedim.

Buyurdu ki:

“Zira kendisine[Mehdi’ye] bütün gizli şeyler gösterilmiştir.El-Kâim olarak adlandırılması da,insanlar öldüğünü iddia ettikten sonrabüyük bir emirle kıyam edeceği içindir.”

(Meclisî, Bihârü’l-Envâr, Beyrut, 1404, c.51, s.30)

HZ. MEHDİ (AS)’IN“HAYRANLIK UYANDIRAN BİR ÇEKİCİLİĞE” SAHİP OLMASI

Abdülvâhid b. Abdullah; Ahmed b. Muhammed b. Rabâh ez-Zührî, Ahmed b. Ali el-Himeyrî, Hasan b. Eyyûb, Abdülkerim b. Amr el-Amr el-Has’amî, İshak b. Cerîr ve Hucr b. Zâide aracılığıyla Humrân b. A’yan’dan rivayet eder:

Ebû Cafer [Muhammed Bâkır aleyhisselâm]’a sordum:

“El-Kâim [Mehdi] sen misin?

“Ben Rasulullah’ın [sallallahu aleyhi ve âlihi] evladı ve kanından bir kimseyim. Allah istediğini yapandır.” diye buyurdu.

Sorumu yineleyince şöyle dedi:

“Nereye varmak istediğini biliyorum. Senin sahibin [Mehdi], geniş karınlıdırve hayranlık uyandıran bir çekiciliğe sahiptir.”

Muhammed b. İbrahim Nu’mânî, Kitâbü’l-Gaybe (Tahran, 1397), s.216. [İSAM demirbaş no: 016351]

HZ. MEHDİ (AS), YAŞINA GÖRE GENÇ GÖRÜNÜMLÜ OLACAKTIR

Ebu Salte Haravi, İmam Reza’ya sorar:

“(Tanıyabilmemiz için) Kaim’imizin[Mehdi’nin] alameti nedir?“

İmam Reza cevap verdi:

“[Mehdi’nin] Alametlerinden biri, yaşı ileri olmasına rağmen görünüşünün genç olmasıdır. Ona [Mehdi’ye] bakan biri, yaşının kırk ya da daha az olduğunu tahmin edecek.[Mehdi’nin] Alametlerinden bir diğeri de vefat edeceği zamana kadar hiç yaşlanmayacak olmasıdır.”

(İmam Mehdi Hakkında Sorular ve Cevaplar, Seyyid Hüseyin Hüseyni)

“Mehdizuhur ettiğinde insanların bir kısmı onu[Mehdi’yi] reddedecek, çünkü onlar yaşlı birini düşünürlerken o[Mehdi] onlara genç bir yüzle yaklaşacak.”

(İmam Mehdi Hakkında Sorular ve Cevaplar, Seyyid Hüseyin Hüseyni)

HZ. MEHDİ (AS)’DA HZ. NUH (AS)’IN MİZACI VARDIR

İmam Sajjad diyor ki: “İmam Mehdi’de Nuh [aleyhisselâm]’ın mizacı vardır ve bu, [Mehdi’nin] hayatının uzun olmasıdır.”

(Kemal-ud din, s. 322 and Montakhabal, 2/275)

HZ. MEHDİ (AS)’IN YÜZÜ İFFET NURUYLA VE GÖRKEMLE DOLUDUR

Resullulah (sav) buyurdu: “(Mehdi’nin) Omuzları geniştir, dişleri parlaktır. İnce ve güzel bir burnu vardır. Alnı geniş ve parlaktır; omuzları bir kaya kadar sağlamdır.Yanakları daha az dolgun gözükür ve (yüzü) uykusuz kaldığından dolayı bazen solgundur. Kasları kavisli ve güçlüdür. Saçları kulağının üzerinde kıvrılır. Dudakları mükemmel ve güzeldir. Görünüşü iyi ve yakışıklıdır. Yüzü iffet nuruyla ve görkemle doludur. Görkemli bir lider görünüşü vardır. Bakışları farklıdır. Sesi güçlü ve nefes kesicidir.”

(İmam Mehdi Hakkında Sorular ve Cevaplar, Seyyid Hüseyin Hüseyni)

HZ. MEHDİ (AS), SORU SORULDUĞUNDA DERHAL CEVAP VERİR, YARIN OLACAKLARI ANLATIR

7-(746) …Ebu Basir şöyle rivayet etmiştir:

Ebul Hasan (Musa b.Cafer aleyhisselam)’a dedim ki: “Seni yaratan Allah’a kurban olayım! İmam Mehdi hangi işaretiyle bilinir?” Buyurdu ki: “İmam Mehdi’nin bilinmesini sağlayan birkaç özelliği vardır. İnsanlar ona [Mehdi’ye] soru sorduklarında derhal cevap verir; eğer huzurunda sussalar, o [Mehdi] kendiliğinden konuşmaya başlar ve yarın olacakları anlatır. [Mehdi]İnsanlarla her dilden konuşur.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S. 402)

HZ. MEHDİ (AS) HAKKINDA YAZIŞMALAR OLACAK

25-(908)…Eyyüb b. Nuh şöyle rivayet etmiştir:

“Biz Ehli beyt’ten hiçbir imam yoktur ki,onun hakkında yazışmalar olmasın, insanlar onu parmaklarıyla göstermesin, ona sorular sorulmasın ve suikast düzenlenmesin.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S. 502)

MÜLAYİMLİK HZ. MEHDİ (AS)’IN KARAKTER ÖZELLİĞİDİR

… Abdulaziz b. Müslim şöyle rivayet etmiştir:

“İmam Mehdi Allah’ın yarattığı varlıklar arasındaki emin temsilcisidir. Allah’ın kullarına sunduğu Hüccetidir.Allah’ın arzında O’nun halifesidir. Allah’a çağıran bir davetçidir. Allah’ın koyduğu haramların savunucusudur. İmam Mehdi, insanları günahlardan temizler, ayıplardan arındırır. İlim özelliğiyle belirginleşmiş, mülayimlik onun [Mehdİ’nin] karakter özelliğidir.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S. 278)

BÜTÜN FAZİLETLER HZ. MEHDİ (AS)’DA TOPLANMIŞTIR

… Abdulaziz b. Müslim şöyle rivayet etmiştir:

“İmam [Mehdi], dinin düzeni, Müslümanların onurudur. Münafıkların kinini üzerine çeker,kafirlerin helak olmasının vesilesidir.İmam Mehdi, zamanının tek adamıdır. Hiç kimse onun seviyesine erişemez ve hiçbir alim onunla boy ölçüşemez. Onun benzeri  ve eşi olmaz.Fazilet sıfatıyla belirginleşir, bütün faziletler onda toplanmış olur.Ama o [Mehdi], bunları isteyerek ve çalışarak elde etmiş değildir.Bilakis bu faziletleri veren, Yüce bahşedici olan Allah tarafından ona [Mehdi’ye] has kılınmış özelliklerdir.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S.281)

HZ. MEHDİ (AS) ALİMDİR, ÖNDERDİR

… Abdulaziz b. Müslim şöyle rivayet etmiştir:

“İmam Mehdi alimdir, önderdir. Kutsallığın, temizliğin, ibadetin, zühdün, ilmin ve kulluğun kaynağıdır.Resulullah (sav)’ın daveti, özellikle ona [İmam Mehdi’ye]tevdi edilmiş, davet görevi ona [Mehdi’ye] bırakılmıştır. [Mehdi]FatımaBetül’ün tertemiz soyundan gelir. Kureyş hanedanından, Haşimoğulları zirvesinden vePeygamber’in pak neslinden gelmiş, Allah Azze ve Celle’nin rızasına sahiptir.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S. 279)

HZ. MEHDİ (AS) İMAMETTE GÜÇLÜ, SİYASETTE BİLGEDİR

… Abdulaziz b. Müslim şöyle rivayet etmiştir:

“[İmam Mehdi’nin] ilmi gelişmiş ve hilmi eksiksizdir. İmamette güçlü, siyasette bilgedir.Ona [Mehdi’ye] itaat etmek farzdır. Allah Azze ve Celle’nin emriyle bu göreve gelmiştir. [Mehdi]Allah’ın kullarına nasihat eder. Allah’ın dininin koruyucusudur.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S. 280)

HZ. MEHDİ (AS), HATALARDAN GÜVENCE ALTINDADIR

… Abdulaziz b. Müslim şöyle rivayet etmiştir:

“Allah Azze ve Celle,[Mehdi’yi] diğer kullarının işlerini idare etmesi için seçtiği zaman, onun [Mehdi’nin] göğsünü bu işin üstesinden gelebilecek şekilde açar, kalbine hikmet kaynaklarını yerleştirir. Ona [Mehdi’ye] öyle bir ilim ilham eder ki, [Mehdi] bundan sonra hiçbir soruya cevap vermekte zorlanmaz, asla doğrudan sapmaz, isabetsiz cevap ağzından çıkmaz. Bu bakımdan kulların işlerini yürütmesi için Allah tarafından görevlendirilen İmam Mehdi masumdur, desteklenmiştir, başarılı kılınmıştır ve doğrultulmuştur. Hatalardan, sürçmelerden ve tökezlemelerden yana güvence altındadır. Allah onu [Mehdi’yi] bu işe özgü kılar ki, (Allah’ın) kullarının üzerindeki eksiksiz kanıtı ve yarattıklarının arasındaki şahidi olsun.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S. 281)

HZ. MEHDİ (AS) DÜNYANIN DİRLİĞİ, MÜSLÜMANLARIN ONURUDUR

… Abdulaziz b. Müslim şöyle rivayet etmiştir:

“İmam Mehdi, ümmetin dizgini, Müslümanların düzeni, dünyanın dirliği ve müminlerin onurudur. O [Mehdi], Allah’ın koyduğu sınırları egemen kılar. Allah’ın dinini savunur. Hikmet, güzel öğüt ve kesin kanıtla insanları Rabbinin dinine davet eder.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S.279-280)

HZ. MEHDİ (AS), NURUYLA BÜTÜN ALEMİ AYDINLATIR

… Abdulaziz b. Müslim şöyle rivayet etmiştir:

“İmam Mehdi, ufukta doğan bir Güneş gibi nuruyla bütün alemi aydınlatır. İmam Mehdi, parıldayan dolunaydır, parlak bir çıra, aydınlık saçan bir nur, zifiri karanlıklarda yol gösteren bir yıldızdır.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S.280-281)

HZ. MEHDİ (AS)’DAN AYRILAN KESİNLİKLE HELAK OLUR

… Abdulaziz b. Müslim şöyle rivayet etmiştir:

“İmam Mehdi, susamışlar için tatlı bir su, doğru yolu gösteren bir rehber, helak olmaktan kurtaran bir kurtarıcıdır.İmam Mehdi, yollarını kaybedenlerin, doğru yolu bulması için yüksek bir yerde yakılan kılavuz ateşidir. Dondurucu soğuğa tutulanlar için bir sıcaklıktır. Tehlikeli geçitlerde güvenilir kılavuzdur. Ondan [Mehdi’den] ayrılan kesinlikle helak olur.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S.281)

HZ. MEHDİ (AS), SICAK BİR YOLDAŞ VE ARKADAŞTIR

… Abdulaziz b. Müslim şöyle rivayet etmiştir:

“İmam Mehdi, yağmur yağdıran bir buluttur. Çiseleyen bir yağmurdur. Işık saçan bir Güneş’tir. Keskin bir göz, dalları ve yaprakları birbirine girmiş bir bahçe, bir gülistandır.İmam Mehdi, sıcak bir yoldaş ve arkadaş, şefkatli bir baba, öz bir kardeş, felaketlerin dört bir yandan hücum ettiği zamanlarda Allah kullarının sığınağıdır.”

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1, S. 281)

HZ. MEHDİ (AS)’IN TAVRI BENİ İSRAİL ULEMASINA BENZER

299/8. Denildi ki: "Yâ Rasûlallah, o gün insanların imamı kimdir "Resulullah (sav) buyurdu ki:"İmam Mehdi, benim evlâdımdan, kırk yaşında, yüzü parlar bir yıldız gibi olan bir kimsedir. Tavrı Benî İsrâil ulemasına benzer. Arzdaki hazineleri çıkarır ve şirk beldelerini (manen) fetheder."

(İman ve Küfür Kitabı / Usul-u Kafi (El-Usul Min El-Kafi) / El-Kuleyni, Cild 1)

HZ. MEHDİ (AS)’IN ZUHURUNU İSTEMEK VE BEKLEMEK İBADETTİR

<span style="font-family:

Show more