2013-09-22

Relaxing Korea - Busan, Korea Rep.

Busan, Korea Rep.

Weer op reis, dit keer weer naar het oosten. Hierbij mijn eerste verslag uit Korea.

We vliegen heen met Air France eerst naar Parijs en vanaf Parijs rechtstreeks naar Seoel, Korea. Moet zeggen is de eerste keer een lange vlucht met Air France en dat valt niet tegen. Ik weet dat ze flink aan het bezuinigen zijn maar dat is nog niet merkbaar bij de vlucht, is de eerste keer dat ik champagne krijg in economy. De vlucht verloopt voorspoedig en om 7 uur in de ochtend landen we in Seoel. De bus de stad in en het hotel zijn snel gevonden, helaas in Korea kan je pas om 3 uur je kamer in. Normaal niet echt een probleem maar na 13 uur vliegen heb je wel even zin in rust. Meteen maar sightseeing in Seoel dan. Het is erg warm en benauwd in Seoel, minstens 30 graden en vochtig. Seoel is geen mooie stad maar dat kan je ook niet verwachten met hun geschiedenis. Korea kent een lange geschiedenis van verovering en onderdrukking voornamelijk door Japan. De laatste keer was van 1905 tot 1945 waarin veel van het cultureel erfgoed door Japan is vernietigd. Na de 2e wereldoorlog werd Korea in 2 stukken gehakt over de 38e breedtegraad door de Amerikanen en de Russen. Noord Korea viel toen Zuid Korea binnen en vernietigde in Seoel het laatste stukje historie dat nog over was. Gevolg is een moderne stad met veel lelijke moderne gebouwen. Seoel is ook een grote stad er wonen meer dan 11 miljoen mensen en in het grootstedelijk gebied van Seoel meer dan 22 miljoen mensen. Dat is 45 procent van alle inwoners van Zuid Korea. Vreemd genoeg merk je daar in het centrum weinig van niet die mierenhoop die je in andere Aziatische landen vaak meemaakt. De meeste mensen wonen in de buitenwijken in gigantische woonflats zo ver het oog reikt. Voor ons een wat deprimerend gezicht. Dat gezegd hebbende, Seoel is ook een relaxte stad. De mensen zijn vriendelijk en de sfeer is gemoedelijk. Veel wordt ook gerestaureerd zoals de Koninklijke paleizen. Ook leuk is het riviertje dat dwars door de stad loopt. Net zoals in Amsterdam is hier ook veel gedempt waaronder dit riviertje dat. Dit riviertje waarlangs het culture leven van Seoel zich afspeelde werd gedempt en er ging een snelweg overheen. Gelukkig kwam er later een wijze burgermeester die het riviertje weer in ere heeft hersteld. Nu is het een trekpleister voor iedereen vooral voor verliefde paartjes, met watervalletjes, fonteinen en heel veel lichtjes . Echt op zijn Aziatisch. Na een eerste goede lunch kunnen we eindelijk naar ons hotel voor een douche en een welverdiend dutje. Het eten in Korea is heel bijzonder en erg goed, heb besloten om (na het overlijden van Johannes van Dam) daar ook een apart hoofdstuk aan te wijden, dus…in dit gedeelte geen eetverslagen.

In de nacht begint het te donderen en barsten de eerste regenbuien los. Een tropische regenbui die de volgende dag nog niet voorbij is. Onze eerste aankoop is dan ook een paraplu, die we die dag zeer nodig hebben. Iedereen loopt hier met een paraplu, voor een regenjas is het veel te warm. Ondanks de regen bezoeken we toch het eerste paleis maar de luchten zijn grijs en het maakt niet echt mooie foto's. De paleizen zijn mooi maar toch merk je duidelijk dat ze gerestaureerd zijn, zien er allemaal net iets te nieuw uit. Gelukkig is het weer tijdelijk en klaart het de volgende dag weer op. We vertrekken naar onze volgende stop: Jeonju. Deze plaats is bekend omdat het centrum nog in originele staat is. Een zogenaamd Hanok village. Dit betekent dat de huizen nog de originele vorm hebben. Om eerlijk te zijn is het centum meer een opgezet openluchtmuseum met veel winkeltjes maar wel erg prettig. Dit is ook waar we een orgineel Koreaans hotel hebben, een Ondol. Dit is een kale kamer, belangrijkste eigenschap is vloerverwarming. In oude tijden werd dat gedaan door de vloer te verhogen en daar een vuurtje onder te hebben, maar tegenwoordig lossen ze dat wat moderner op. Het "bed" ligt in de hoek en bestaat uit een futon en een deken. Een futon is een dun matrasje en het voelt dus alsof je op de harde vloer ligt. Een mooie traditie maar wij besluiten dat het de eerste maar ook meteen de laatset keer was (in Korea dan want in Japan hebben we ook een soortgelijk hotel gereserveerd). Jeonju is ook erg populair bij de Koreanen waar ze kunnen zien hoe ze vroeger woonden.

In Jeonju maken we ook onze eerste wandeling door de natuur. Meteen een goede oefening, 8 km. omhoog en daarna via de ander kant van de heuvel weer naar beneden. Het is leuk om met de Koreanen te wandelen. Zij zijn helemaal in vol ornaat, alsof ze zo uit de winkel zijn gekomen en alles wat met wandelen te maken heeft gekocht hebben. Alles ziet er spic en span uit, we voelen ons wel een beetje sjofel. Ze hebben allemaal van die mooie wandelstokken, schone kleurige wandelschoenen en dan ook nog lange mouwen, lange broek, handschoentjes aan en in veel gevallen ook nog een mond en neus beschermer. Maar eerlijk is eerlijk, veel ouderen lopen makkelijk de berg op. Fit zijn ze wel. Een goede eerste oefening. De wandeling eindigt bij een tempel. Een van de vele tempels die we in Korea zien.

Na Jeonju nemen we de bus naar Busan de tweede stad van Zuid Korea. Dit is een compleet andere stad dan Seoul. Het gaat hier allemaal om “het grootste”. Hier is namelijk de grootste vismarkt, het grootste strand, de grootste bioscoop van Zuid Korea, het grootste warenhuis ter wereld (inclusief zwemparadijs en schaatsbaan) en waarschijnlijk vergeet ik hier nog wat zaken. Het is een echte stad van contrasten. Vanuit het moderne centrum loop je recht de markt of de vismarkt op en daar waan je je weer in het echte Azië. De vismarkt is echt overweldigend. Alles in deze stad draait hier ook om. Iets anders wordt niet gegeten. Het aanbod op de markt is gigantisch, elke soort die je kunt bedenken is hier te koop.

Het is een echt gezellige stad. Hier zitten ook de expats, gevolg is dat hier ook bars zijn waar je in de avond een lekker tapbiertje kan drinken.

In deze stad verblijven we ook in het eerste zogenaamde “love motel”, eigenlijk is dit de beste manier van overnachten in Korea. Love motels zijn te huur voor enkele uren maar ook gewoon voor 1 of meerdere nachten. Ze zijn vaak ruim en van alle gemakken voorzien. In dit hotel hadden we een grote kamer met een belachelijk grote TV en zelfs een stoomcabine. Vaak zijn deze hotels ook nog de goedkoopste opties. Koreanen vinden dit heel normaal vaak zie je een hele straat met alleen maar deze love motels. De kamers zijn gelukkig wel geluidsdicht dus echt last van je buren heb je niet.

In Busan bezoeken we ook Beomeo-sa, een belangrijke tempel. Alles is hier erg makkelijk te bereiken. Busan heeft een zeer goed en zeer uitgebreid metrostelsel, waarmee je werkelijk overal kan komen. Het openbaar vervoer in Korea is zeer goedkoop en dat maakt het reizen en de keuze voor het openbaar vervoer erg makkelijk.

Tot zover onze eerste week in Korea. Inmiddels zijn we alweer een paar etappes verder maar daar bericht ik in een later verslag over.

Zoals beloofd zal ik het eten in Korea in een apart hoofdstukje behandelen. Ter ere van Johannes van Dam met wie ik het niet altijd eens was maar wiens recensies in het Parool ik wel ga missen.

Culinair Korea Cijfer 9+.

Toen we vertrokken uit Nederland had ik verwacht dat het eten in Zuid Korea wel lekker zou zijn maar erg eenzijdig.

Gelukkig….Ik had zeer ongelijk. Het eten in Zuid Korea is heel erg lekker, zeer gevarieerd en, dat is lekker meegenomen, zeer betaalbaar.

De gerechten zijn vaak streekgebonden en de restaurants zijn vaak gespecialiseerd. Dat maakt het kiezen voor een restaurant erg makkelijk. De meeste restaurants hebben gelukkig ook plaatjes van wat ze bieden, ons Koreaans is nog steeds niet wat het zou moeten zijn.

In de middag probeer je iets makkelijks te eten, vaak een gerechtje met rijst, groentes en vlees of vis liefst in een hotpot. In de avond kies je meestal voor een BBQ gerecht of iets soortgelijks.

Een ding hebben alle restaurants gemeen en dat is de bijgerechten die je krijgt. Dus voordat je besteld wordt de tafel al vol gezet met de bijgerechtjes. Hier is bijna altijd Kimchi bij. Dit is chinese kool die samen met peper en kruiden in grote potten fermenteert zodat de kool zuur wordt en samen met alle kruiden een heerlijk smaak heeft, heel verfrissend bij de maaltijd. Verder krijg je meestal een koude of warme soep en een salade en nog wat andere bijgerechtjes die eigenlijk bij ieder restaurant weer verschillend zijn.

Belangrijk gerecht in de avond is de Bulgogi, Hierbij krijg, afhankelijk van de specialiteit van het restaurant rundvlees, varkensvlees, kip, eend, inktvis of een mix hiervan. Die je zelf kan op een hete plaat kan bakken. Dit is ook het enige gerecht dat je met je handen kan eten. Je krijgt er blaadjes bladgroente bij maar je het vlees in legt met wat knoflook, ui , hete saus, rijst etc. en dan in een andere saus doopt en zo op eet. Soms als het restaurant geen bakplaat heeft krijg je het vlees al gegrild op tafel.

Ander belangrijk gerecht is de Bibimbap oorspronkelijk gerecht uit Jeonju. Dit zijn groente, kruiden en vlees samen met een eierdooier op rijst. Dit meng je allemaal door elkaar en smaakt heerlijk.

En dan is er natuurlijk nog Busan met zijn visgerechten. Op de vismarkt hebben we bulgogi gegeten van aal. Zo vers dat de aal zo uit het aquarium in stukken werd gehakt en nog bewegend op de grilplaat kwam.

De tweede avond eten we een seafood pan genaamd jeongul. Allerlei seafood zoals een complete krab, inktvis, abalones, mosselen en diverse andere schelpdieren in een bouillon.

Binnen de Koreaanse keuken wordt aan tafel geen mes gebruikt alleen eetstokjes en een lepel. Om toch te zorgen dat wat je eet klein genoeg is om met je eetstokjes te kunnen eten wordt gebruik gemaakt van een tang en een schaar. Met de tang pak je het op en met de schaar knip je het in kleine stukken. De eetstokjes in Korea zijn ook een hele belevenis, je kan ze meer vergelijken met breinaalden. Ze zijn van metaal en heel dun. We reizen al langer door Azië en zijn wel eetstokjes gewend maar dit vereist toch wat oefening. De eerste week heb je behoorlijk kramp in je handen. Soms kijken ze wat meelijwekkend naar ons gestuntel en krijgen we uiteindelijk houten stokjes, maar de laatste week zijn we er aardig behendig in geworden.

En wat drink je bij al dit lekkers. Soju, een alcoholische drank die lijkt op Sake maar iets sterker. Iedereen drinkt het en het kost ook bijna niets.

Na de maaltijd naar één van de vele koffiehuisjes waar ze een geweldige espresso serveren.

Normaal maak ik niet zo’n verhaal over het eten, maar in dit geval was het op zijn plaats.

Jullie merken we vermaken ons hier wel.

Tot het volgende verslag,

An nyong hi kye se yo

Show more