2013-12-14

Goede content verstevigt relaties met zowel bestaande als potentiële klanten en draagt bij aan een positieve reputatie. Het aardige aan content marketing is dat je de ‘verloren uurtjes’ nuttig kunt inzetten om nieuwe content te maken of bestaande content onder de aandacht te brengen. Het voortdurend produceren van interessante en boeiende content kost een hoop tijd, geld en moeite.

Inventariseer welke content je op voorraad hebt

Maar waarschijnlijk beschik je al over een hoop informatie die je gemakkelijk kunt recyclen. Maak eens een inventarisatie van alle content die je al hebt en die je kunt hergebruiken.

En denk dan niet alleen aan blogs en web teksten, maar ook aan boeken, brochures, presentaties, nieuwsbrieven en andere juweeltjes waar je hard op gezwoegd hebt en die je nu hebt weggestopt op je harde schijf of in je papieren archief.

Heb je ooit een artikel gepubliceerd in een tijdschrift? Met wat aanpassingen kun je die zelfde informatie ook hergebruiken in een blog, korte video, checklist of infographic. Presentaties die je gegeven hebt, kun je ook online zetten op slideshare en vervolgen weer delen via LinkedIn of Twitter.

Content recyclen

Wanneer je een artikel geschreven hebt, hoe kun je dit dan nog meer gebruiken? Voor welk publiek is dit ook interessant en hoe kun je hen bereiken? Je kunt van één artikel misschien wel drie blogposts maken, vijf e-mails, twee infographics, een persbericht en talloze tweets. Met minimale inspanning behaal je dan maximaal resultaat.

Stel jezelf de volgende 3 vragen: 

Hoe kan ik de content nog anders gebruiken?

Waar kan ik de content nog anders gebruiken?

Wie anders is er nog geïnteresseerd in deze content?

Het gaat om het woord ‘anders’. Hoe kan je bepaalde content nog meer gebruiken? Houd er wel rekening mee dat ieder platform zo zijn eigen kenmerken heeft. Pas je content daar op aan. Een Facebook update heeft de meeste impact als het visueel is. Gebruik een quote uit het artikel en plaats dit op een aansprekende foto. En op Twitter heb je slechts 140 tekens om je boodschap over te brengen.

Mensen willen graag ‘snack bites’, hapklare brokken die ze gemakkelijk kunnen consumeren. Mensen willen geen ellelange artikelen lezen of langdradige video’s bekijken. Daar hebben ze helemaal geen tijd voor. Alle content die je deelt, moet op zichzelf een afgerond geheel zijn. Wanneer iemand een blog leest, moet daar geen voorkennis voor nodig zijn.

Content in een nieuw jasje

Content hergebruiken en opnieuw vorm geven op verschillende platformen is een stuk gemakkelijker dan nieuwe content maken. Geef de bestaande content een nieuw doel. Een artikel kan je als input gebruiken voor nieuwsbrieven, gastblogs en tweets. Deze ‘nieuwe’ content helpt je om relaties op te bouwen met een groter publiek.  Met gastblogs bereik je een groter lezerspubliek en door de content op Twitter te delen bereik je jouw volgers.

Natuurlijk kun je niet alle content op deze manier produceren. Je zult ook nieuwe content aan deze mix moeten toevoegen om ervoor te zorgen dat je content relevant en up-to-date is. Maar door met een vernieuwde blik naar bestaande content te kijken, krijg je wel nieuwe ideeën. Wanneer mensen een vraag stellen in het reactieveld onder je laatste blog, waarom zou je dan geen nieuw blog schrijven om deze vraag te beantwoorden?

Creatief omgaan met je bestaande content bespaart je een hoop tijd, geld en inspanning!

Ideeën om een artikel te recyclen

Maak een korte video van de inhoud van het artikel. Deze video kun je op YouTube delen en vervolgens insluiten in een blog, delen op jouw social media profielen en in jouw nieuwsbrief.

Van een aantal van je beste artikelen kun je een e-book of een whitepaper maken. Dit kun je vervolgens cadeau geven aan klanten en prospects.

Organiseer een webinar over het onderwerp voor klanten of geef een presentatie bij een lokale netwerkbijeenkomst.

Maak een infographic om de informatie visueel te presenteren. Infographics zijn enorm populair en worden goed gedeeld op sociale netwerken.

De inhoud kun je omzetten in een aantal korte berichten als Facebook updates en tweets. Het is altijd handig als je goede tips en content klaar hebt om te delen.

Maak een checklist van je artikel en geef dit gratis weg om mensen op je mailinglijst te krijgen.

Maak een ‘how to’ demo video. Deze kun je op een dvd opnemen en aan nieuwe klanten geven. Of je kunt deze afspelen bij beurzen en evenementen.

Pas het artikel een beetje aan en plaats het als een gastblog op een platform dat veel lezers heeft.

Maak een podcast van het artikel. Het toevoegen van deze audio aan je blogartikel geeft de lezer een andere optie, ze kunnen nu ook luisteraars worden.

Maak een Slidshare presentatie van de inhoud van het artikel en deel dit ook op je LinkedIn profiel.

Heb jij nog handige tips om content te recyclen? Deel ze dan in het reactieveld hieronder!

P.S. Wil je me helpen? Ik zou het heel erg waarderen als je hier op mij zou willen stemmen als ‘Freelancer of the year’. 

Show more