2013-11-28

Steeds meer gemeenteraden hebben een werkgroep van raadsleden die zich bezig houden met de communicatie van de gemeenteraad. En met de verkiezingen in aantocht, constateren steeds meer gemeenteraden dat social media daarin een wezenlijk onderdeel is. Terecht hoor, maar met alleen een zendend Twitter- en Facebookaccount red je het niet meer.

Inmiddels zijn er meer gemeenteraden die gebruik maken van Facebook advertising en het twitteren van de agenda’s of het verloop van een gemeenteraadsvergadering. In dat laatste geval zie je ook, dat als een hashtag officieus is geclaimd, inwoners ook mee doen met het online debat in de parallelle raadsvergadering. Bij sommige gemeenteraden leeft dan ook het idee om die input daadwerkelijk actief in de raadsvergadering te brengen.



‘De participerende burger’
Wat ook hip is, is de term ‘de participerende burger’. Hoewel ik er rillingen bij krijg (puur vanwege de term) zijn er veel politici die dit helemaal geweldig vinden. Het is hip en politici houden nu eenmaal van hippe dingen richting de burger. Maar er zijn ook ‘instituten’ met een zekere status die gerespecteerd moeten worden. Eén van die instituten is de raadsvergadering. Het is een officiële vergadering waarin vaak moeilijke, pijnlijke en bepalende besluiten worden genomen. De burger wordt vaak te pas en te onpas in het debat gebruikt en het merendeel van de burger heeft daar geen besef van. Sommige politici, die actief deelnemen aan de parallelle raadsvergadering, maken juist direct gebruik van input van de burger in het debat.

Twitterwall
Er zijn echter ook nog steeds veel politici die niet deelnemen aan de parallelle raadsvergadering. De kans is groot dat ze veel missen maar dat is een keuze van de politicus zelf. Sommige gemeenteraden willen ook die politici bewust maken van wat er online gebeurt en willen daarom een live Twitterwall laten zien tijdens de raadsvergadering. Op zich onderstreep ik de gedachte om de raadsvergaderingen attractiever te maken maar dat moet naar mijn idee wel zo worden ingericht, dat meer burgers meer betrokken raken bij de politiek. De Twitterwall tijdens de vergadering dient helaas vooral voor de eigen politici en dan specifiek voor politici die niet online actief zijn. Zo kunnen zij de input gebruiken die burgers geven op Twitter.

Kwaliteit debat
De vraag is dan ook of een Twitterwall tijdens een raadsvergadering de kwaliteit van het debat bevordert. Ik denk dat dat niet het geval is. Als ik naar de meeste raden kijk, zitten daar raadsleden van een zekere leeftijd in die bijvoorbeeld niet online zijn omdat het hen te snel gaat. Al eerder heb ik aangegeven dat een raadslid tijdens een debat dat hij of zij zelf voert, niet moet gaan Twitteren. De aandacht moet bij het debat zijn en Twitteren kan dan voor of na het debat. Wanneer er een Twitterwall aanwezig is tijdens een raadsvergadering zullen de twitterende raadsleden die het debat voeren, sneller uitgenodigd worden om ook deel te nemen aan de parallelle raadsvergadering. De aandacht voor het debat waar het om gaat, verslapt dan. Raadsleden zullen naar het scherm kijken en zich focussen op een opmerking van de burger die ze kunnen gebruiken in het debat. Bij raadsleden zal een ‘strijd’ ontstaan wie de opmerking op de Twitterwall het snelste kan inbrengen in het debat.

Twitterwall voor ‘de participerende burger’?
Raadsleden die niet online zijn vanwege de snelheid van social media, zullen een Twitterwall al helemaal veel te snel vinden. Ze zullen de input vermoedelijk niet gebruiken en dan doemt de vraag weer op voor wie de Twitterwall wordt geplaatst. Voor de inwoners? Ik vraag me af of die dan massaler en inhoudelijker zullen deelnemen aan de parallelle raadsvergadering, of dat de live uitzending beter beluisterd of bekeken wordt of dat de publieke tribunes ineens vollopen. En de belangrijkste vraag, waarvan ik het antwoord schuldig moet blijven, is toch wel de vraag of  ’de participerende burger’ er op zit te wachten.

Zal de burger nog meer participeren dankzij een Twitterwall? Ik denk het niet en ik vrees dat gemeenteraden naar andere manieren moeten zoeken. Maar ik hoor het graag als ik het mis heb!

Show more