In totaal deden in 2016 191 kranten uit 27 landen mee om de European Newspaper of the Year Award. Er werden vier kranten onderscheiden: behalve Het Parool (categorie: regionaal) zijn dat het Finse Hufvudstadsbladet (lokaal), het Deense dagblad Politiken (landelijk) en het Duitse Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (best vormgegeven weekkrant).
De jury
De jury van de European Newspaper Award prijst Het Parool om de interactie tussen fotografie, illustraties, infographics, koppen en witruimte. ‘De layout maakt Het Parool een onmiskenbaar sterk merk,’ meldt het juryrapport, waarin ook stil wordt gestaan bij ontwikkelingen in vormgeving. De grootste vooruitgang: kranten worden meer en meer opgemaakt als magazines, waarbij infographics en aantrekkelijke covers van essentieel belang zijn. Scandinavië, Nederland en België spelen de rol van kartrekker.
75 jaar
Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen ziet de prijs als een erkenning voor de metamorfose die Het Parool rond de 75ste verjaardag in februari heeft ondergaan. Daarbij werd onder meer afscheid genomen van de blauwe letter in het logo op de dagelijkse voorpagina.
“Het Parool is teruggegaan naar zwart-wit als basis. De kleur komt zo veel mogelijk uit de fotografie. Met zware letters in een elegante en krachtige typografie en boven alles geen ditjes-en-datjeskrant. Juist in deze tijden, waarin iedereen op zijn telefoon het nieuws snel bekijkt, moet de krant nadrukkelijk een kwaliteitsbeleving zijn.”
Ontwerp
Voor het ontwerp van het vernieuwde Parool werd de gerenommeerde Poolse designer Jacek Utko in de arm genomen, die voor de vormgeving intensief samenwerkte met artdirectors John Koning en Floor Koop. Utko was eerder verantwoordelijk voor de restyling van het Belgische dagblad De Morgen – dat in 2015 de European Newspaper Award (landelijk) won.
Utko:
Het ontwerp rust op twee pijlers: terug naar de klassieke roots, maar tegelijkertijd moet Het Parool een moderne krant zijn die de omvangrijke creatieve industrie in Amsterdam aanspreekt. Alles ging grondig op de schop: lettertypes werden vernieuwd, het kleurenpalet moest anders en de secties werden omgegooid. Het eerste katern is nu newsy en dynamisch, en in PS, dat van oorsprong meer laid back is, is er ruimte voor een vrijere, artistieke benadering.
Hoofdredacteur Ockhuysen is blij met het resultaat, ook omdat een restyling een ingewikkelde en gevoelige gebeurtenis is voor lezers. “Het is dan mooi dat een groep Europese experts, die niets van de achtergronden weet, de krant bekroont met een grote prijs.”
Nederlandse kranten doen het goed
Het is de achttiende keer dat de European Newspaper Award wordt toegekend. Opvallend: Nederlandse kranten staan er goed op bij de jury van de European Newspaper Award. Zo won Tubantia de award (regionaal) in 2014 en vielen recent ook de Volkskrant en de Leeuwarder Courant in de prijzen. Het Parool won al eens in 2004, nadat de krant was overgestapt op het tabloidformaat.