2016-12-29



December is de maand van de feesten en gezelligheid. Daarbij ook de maand waarop we weer terugblikken op een bewogen jaar, ook op de sociale media. Ik zette de belangrijkste gespreksonderwerpen op social media van december voor je op een rij aan de hand van data uit OBI4wan. In deze editie: heel Nederland lakt de nagels, draagt foute kersttruien, blikt terug op 2016 en rouwt om het verlies van twee grote sterren.

Social Sinterklaas

Op 5 december stond pakjesavond voor de deur. Omdat pakjesavond op maandag viel dit jaar, vierden veel mensen al op zondag 4 december Sinterklaas. Hoe we het vierden? Voornamelijk met cadeautjes. In 61% van de gevallen werden Sinterklaas en pakjesavond in onze berichten gecombineerd met cadeautjes. Gedichten en surprises waren minder populair.

Opvallend is dat we in de aanloop naar Sinterklaas al vaak over Kerst spreken. Kerst wordt vaker besproken in december dan Sinterklaas. Toch wint de goedheiligman het wel van Kerst op pakjesavond, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

Aanslagen Berlijn

Op maandag 19 december 2o16 bereikte ons in de avond het nieuws dat er een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn was ingereden. Hierbij kwamen 12 mensen om het leven en raakten 49 mensen gewond. Op social media werd geschokt op het nieuws gereageerd. Berichten werden voorzien met hashtags als #prayforberlin.

I’m deeply shocked! My sincerest condolences to all victims, their families and everyone affected by this terroristic attack. #PrayForBerlin

— Basti Schweinsteiger (@BSchweinsteiger) December 20, 2016

Zoals we vaker zien bij aanslagen, werd ook bij deze aanslag de Safety Check van Facebook geactiveerd, waarmee mensen in de buurt van de aanslag konden laten weten veilig te zijn.

Foute kersttruiendag

Met kerst mag een foute trui tegenwoordig niet meer ontbreken. Vrijdag 16 december werd dit jaar uitgeroepen tot Foute Kersttruiendag. Foute Kersttruiendag is een initiatief van Save the Children, waarmee aandacht gevraagd wordt voor kinderen in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen, die het in de koude wintermaanden niet warm hebben.

Foutekersttruiendag: klef, lelijk, kitsch, maar wel voor een goed doel via @NOS #foutekersttruiendag

— Save the Children NL (@SaveChildrenNL) December 16, 2016

De opdracht is simpel: Trek een foute kersttrui aan en doneer 3 euro aan Save the Children. Deel de foto’s met #foutekersttruiendag. Op verschillende plekken in Nederland werd meegedaan aan dit initiatief. We deelden massaal foto’s van onze foute kersttrui op social media.

Serious Request

Op 18 december betraden Domien Verschuuren en Frank van der Lende namens 3FM het Glazen Huis in Breda, om aandacht te vragen voor kindersterfte door longontsteking. Serious Request leverde dit jaar een totaal aantal berichten op social media van ruim 191.000 op. Dit zijn er ruim 66.000 meer dan vorig jaar.

Tijn

Veel aandacht ging naar de ongeneeslijk zieke Tijn van 6 jaar. Omdat zijn levensverwachting nog minder dan een jaar is, is dit de laatste Serious Request die hij meemaakt. Samen met zijn vader startte hij een actie waarmee iedereen werd opgeroepen zijn/haar nagels te lakken voor het goede doel. Met zijn ontroerende verhaal haalde Tijn maar liefst 2,5 miljoen euro op.

Ook op social media was veel aandacht voor Tijn. In onderstaande grafiek is dit duidelijk zichtbaar. Tijn werd in 43% van alle berichten over Serious Request genoemd.

Naast Tijn waren er nog andere memorabele momenten. Zo deed Ward zijn vertolking van New York van Frank Sinatra, die ook veelvuldig werd gedeeld op sociale media.

Ward doet Sinatra "Breda, Breda" #geniaal #SR16

— Jeroen van de Laar (@jeroenvandelaar) December 20, 2016

Met een totale opbrengst van 8.744.131 euro werd meer opgehaald met Serious Request dan vorig jaar, toen er 7.562.985 euro werd opgehaald.

Kerst

Kerst zit er weer op en met een opgeblazen gevoel van al het eten kunnen we alweer uitkijken naar oud en nieuw. Het hoogtepunt van alle berichten rondom kerst bevond zich op eerste kerstdag, toen we met bijna 200.000 berichten over kerst spraken. Het sentiment van de berichten rondom kerst is overwegend positief, wat ook terug te zien is in de tagcloud met meest gebruikte woorden in onze berichten.

Pinterest populair in de aanloop naar kerst

Kerst is op social media een veelbesproken onderwerp. Opvallend is de populariteit van het medium Pinterest in de aanloop naar kerst. Waar normaal Twitter, Facebook en Instagram de leiding nemen, gaan we voor kerst massaal zoeken we naar inspiratie voor decoratie op Pinterest.

Het verlies van grote sterren

In 2016 verlieten veel grote sterren ons. Na onder andere David Bowie, Prince en Leonard Cohen, overleed George Michael op Eerste Kerstdag. Volgens zijn partner overleed hij in zijn slaap aan een hartstilstand.

Ben verdrietig. Wat een takkejaar voor de muziek. George Michael. 53 jaar. Ik ben gewoon echt verdrietig. ????

— Gerard Ekdom (@gerardekdom) December 25, 2016

Op 27 december, bereikte ons het nieuws dat Carrie Fisher, beter bekend als Princess Leia in de Star Wars films, overleed aan de gevolgen van een hartaanval.

Carrie Fisher, vrouw met het meest epische tv-interview ever. #neverforget

— Rianne Meijer (@globalistaa) December 27, 2016

*saddest beep* RIP Carrie Fisher

— BB8 (@BB8) December 27, 2016

Instagram geeft de gebruiker meer controle

Comments uitzetten en liken

De ontwikkeling van Instagram heeft afgelopen maand niet stilgestaan. Instagram is volop bezig geweest met het uitrollen van functies waarmee de gebruiker meer controle heeft. Zo is het vanaf afgelopen maand mogelijk om comments te liken, of volledig uit te zetten per bericht.

Instagram Bookmark

Scroll je wel eens door je timeline en wil je een bericht later nog eens bekijken of later reageren omdat je op dat moment geen tijd hebt? Daar heeft Instagram iets op bedacht. Vanaf nu kun je berichten uit je timeline opslaan met Bookmark. Zo kun je het bericht gemakkelijk terugvinden op een later tijdstip. Alleen jij ziet dat dit bericht is opgeslagen.

Facebook gaat strijd aan tegen nepnieuws

Facebook neemt vanaf deze maand maatregelen tegen nepnieuws. De discussie over nepnieuws is al enige tijd gaande. Er is veel kritiek op nepnieuws, dat zelfs door politieke organisaties wordt verspreid om meningen te beïnvloeden. Hier steekt Facebook een stokje voor.

Facebook zet hiervoor factcheckers in en maakt het voor gebruikers gemakkelijker om nepnieuws te rapporteren. Wanneer genoeg gebruikers een bericht als nep markeren, zal dit bericht worden aangemeld bij een factchecker. Berichten die vervolgens als nep worden gekwalificeerd, worden niet verwijderd maar als ‘betwist’ gemarkeerd en krijgen een minder hoge urgentie binnen de tijdlijn van Facebook.

De vernieuwde focus van Twitter

Twitter is al een tijdje in opspraak, zowel over het beleid tegen pesten als met het niet slagen van een overname. Dat er veel verandert bij Twitter is duidelijk. Ook deze maand zien we een verandering. Twitter legt de nadruk niet langer op het zijn van een social media platform, maar weerlegt de focus op het worden van een nieuwsmedium.

De afgelopen maand zagen we dat Twitter aan het testen is met het uitsturen van notificaties bij belangrijke gebeurtenissen. De notificatie werd onder andere getest met de aanslagen in Berlijn.

.@twitter with a push alert that links to their moment on the Berlin Christmas market crash pic.twitter.com/FfutHxCnaQ

— Brianna Sacks (@bri_sacks) December 19, 2016

Volgens Brianna Sacks van Buzzfeed verwijst de link in de notificatie door naar een Twitter Moment over het desbetreffende nieuws. Hiermee trekt Twitter de gebruiker naar het eigen medium, om daar op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom de gebeurtenis.

Terugblikken op 2016

Na veel negatief nieuws het afgelopen jaar, zijn we op social media toe aan wat positiviteit. De jaaroverzichten springen als paddestoelen uit de grond. Zo maakte Youtube een overzicht van de meest bekeken video, vatte Twitter het nieuws van de afgelopen jaar samen en maakte ook Facebook een samenvatting van het afgelopen jaar met Year in review.

#Dingendiewelleukwarenin2016

Op Twitter werden initiatieven gestart om het jaar positief af te sluiten. Het initiatief van Jochgem werd hierbij uiteindelijk trending topic, met de hashtag #dingendiewelleukwarenin2016. Inmiddels is de hashtag in de afgelopen maand al bijna 2000 keer gebruikt. Hoe kijk jij terug op 2016?

Misschien moeten we maar gewoon #dingendiewelleukwarenin2016 in 't leven roepen.

— Jochgem van der Mel (@Gumstarr) December 19, 2016

Ik wens je alvast een hele fijne jaarwisseling!

Show more