2016-11-28



Locatie voor de #SMC030 bijeenkomst: #Cutthecrap: Big City

Het jaar 2016 nadert zijn einde. Zo ook de thema-avonden van de Social Media Club Utrecht onder de paraplu #Cutthecrap. 20 december 2016 is de afsluitende bijeenkomst met de ondertitel ‘Going tot Gold’. Interesse? Meld je snel aan, want deze bijeenkomsten zijn populair, het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. De bijeenkomst van november werd gehouden op een bijzondere locatie: Het Stadskantoor in Utrecht. Op de 6e verdieping (prachtig uitzicht) verzamelden zich de deelnemers aan deze avond.

Uitzicht vanaf de 6e verdieping van het Stadskantoor

Big City

Het thema is Big City. Zoals de titel doet vermoeden gaat het over citymarketing. En meer… Vier presentaties dit maal, dus veel informatie. Aan Peter Paul Hellings de eer om af te trappen. Hij is Communicatie adviseur bij de Gemeente Utrecht. In 2012 is men bij de Gemeente Utrecht begonnen met Webcare. Een duidelijke stap verder dan het alleen zenden van berichten en het bijhouden van een website. Luisteren en reageren op berichten. Om dit te realiseren was ook de interne communicatie van groot belang. Iedere afdeling kan immers te maken krijgen met vragen van burgers en moeten dan ook willen meewerken. Door goede en transparante informatie verstrekken is dit prima gelukt. En is de insteek van menig afdeling hoofd: “Ik hoop nooit met je te maken te krijgen, maar mocht het nodig zijn en je vraagt mij, dan help ik mee”. Een mooi resultaat lijkt mij. Eind 2013 stortte een muur midden in Utrecht in. Dit gaf een behoorlijke ‘buzz’ op de verschillende Social Media platformen. En het bijzondere was dat het niet ging over oorzaak – wie is verantwoordelijk – maar over gevolg! De plek waar de schade was ontstaan is namelijk de aanleg plek voor de boot van Sinterklaas.. Veel berichten gingen over de vraag of de intocht van Sinterklaas nog wel door zou gaan. Een Eye-opener.

De werkzaamheden van de Gemeente Utrecht bleven niet onopgemerkt en in de jaren 2013 en 2014 werd Utrecht uitgeroepen tot beste Social Gemeente van Nederland.  Men gebruikt een dagelijkse social analyse, genaamd TamTam. Werd dit nog wel eens aangemerkt als een knipselkrant, was het toen al echt meer. Het liet het belangrijkste nieuws zien..

Nieuwe ontwikkeling

Sinds mei 2016 wordt gebruik gemaakt van een real-time minitor. Zowel de afdeling Communicatie al het Klant Contact center (KCC) maken hier gebruik van. Men probeert alles te volgen wat er geschreven wordt via de diverse kanalen. De volgende stap gaat echter nog veel verder. In samenwerking met de Universiteit Amsterdam is men bezig met een algoritme wat kan voorspellen. Het idee is dat signalen en posts via Social Media een aanwijzing kunnen zijn voor dat wat “nieuws” wordt. En wanneer je dat kunt voorspellen, kun je er op in spelen. Ik moet je zeggen: dit is een dingetje waar ik direct op aan sla! Mijn organisatie gaat hier absoluut interesse in hebben…

Een presentatie van Peter Paul over het onderwerp Webcare is hier te bekijken.

De site www.Utrecht.com

De volgende presentatie was van Frank Berg (fr4nkberg) en Robin Leenders. (@loiners) Het gaat hierbij over @tourismeutrecht.nl Hoe zorg ik er voor dat mensen de stad Utrecht bezoeken en daar een gezellige tijd hebben? Hoe regel ik dat deze gasten geld achter laten in de stad Utrecht? Hoe verhoog ik de uitgaven? Langer blijven?

Het heeft weinig effect om als enige organisatie te roepen dat Utrecht zo leuk is..

Het gaat herbij dus om samen werken. En dit gaat verder dan het eigen centrum! Daar is mee gestart, maar nu wordt verder gedacht dan allen het oude centrum. Het gaat om de stad. Sterker nog: om de gehele regio.

Voorlopig ligt de focus op de online kanalen. Zorgen dat de stad gevonden wordt. Daarbij is van belang dat de algemene informatie voorziening op orde is. Alles zal uiteindelijk bijdragen aan een positief imago.

Content creatie moet plaats vinden op z’n Utrechts…

Sturen op thema’s

Sturen op kwaliteit

Inzet op “local gevoel”

Tips van bezoekers..

Met name dat laatste is een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat mensen dit – eenvoudig – kunnen doen? Ondertussen zijn er diverse mooie voorbeelden hoe dit alles is opgepakt. Bloggers pakken verhalen op en men maakt daar hun eigen verhaal van. Zelfs CNN heeft een bericht opgepakt, waarin vermeld staat dat Utrecht het “nieuwe Amsterdam” is. Dat zijn toch mooie resultaten.

CU2030

‘k zie je in Utrecht. Dat is een kreet die ik al jaren zie op diverse plekken in Centraal Station Utrecht. Men is al jaren aan het werk in en rond het station. Met de nodige overlast voor omwonenden en gebruikers van het station.

Yfke Faber is een van de medewerkers die al jaren lang betrokken is bij dit mega project. Ooit begonnen met het maken van een website. Gebruik maken van Twitter – waarbij het aantal volgers nog steeds stijgend is – en nu nagenoeg alle beschikbare platformen inzettend!

Was het sentiment eerst zeer negatief, heeft het gebruik van Social Media er voor gezorgd dat dit behoorlijk verschoven is. Juist door het anticiperen in discussies en uitleg geven over alle zaken die er gebeuren en staan te gebeuren rondom de verbouwingen bij Utrecht Centraal zorgt er voor dat er begrip is voor de ongemakken. Reizigers en omwonenden weten wat er aan de hand is. En merken dat er wordt gereageerd op berichten.

Er wordt veel gebruik gemaakt van het posten van foto’s. Simpel. Het effect en begrip van foto’s is vele malen groter dan tekst. Men ziet direct wat er bedoeld wordt. Er wordt gebruik gemaakt van diverse kanalen, waaronder WhatsApp. Daarbij is het uiteraard wel van belang dat er direct gereageerd wordt op berichten! En geposte foto over een onduidelijke verwijzing moet dan ook snel worden opgepakt, zelfs in het weekend.

Waarom de naam CU2013? Ach. eigenlijk om aan te geven dat het een zeer langdurig traject is.. Het blijft voorlopig nog wel onrustig in- en rondom Utrecht Centraal

CityGuys

De afsluiting van deze avond. Twee gasten die gaan vertellen over hun successen in Amsterdam. Tja. De Cityguys zijn Roger Bloem en Jean-Paul Schaddé. Het begint al goed.. We moeten gaan staan om de Highfive te oefenen. Echt iets voor mij. Direct aansluitende de opmerking van de heren: laten we een borrel nemen.. Kijk! Dat bevalt mij dan weer wél.

Beginnen met een borrel om vervolgens uit te leggen wat het idee en concept van de CityGuys is. En dat is bijzonder. Twee mannen die een goede baan hebben, besluiten om te stoppen met hun werk en ‘even wat anders’ te gaan doen. Om vervolgens uit eten te gaan en daar over te schrijven. Om feesten te organiseren, en daar over te schrijven. Om vervolgens gevraagd te worden om leuke dingen te doen.. En inderdaad: daar over te schrijven. Het klinkt als een sprookje. Doen wat je leuk vindt. Biertje drinken, lekker eten, en schrijven. Meer is het niet. Nou ja…

Is dit wel echt werk?

Uiteraard is ook dit alles gewoon werk. Zo moet er bedacht worden hoe bepaalde zaken goed worden opgepakt. De 24-uur van Rokin is een evenement wat eenvoudig klinkt, maar wel geregeld moet worden; verschillende restaurants, en café’s, het ontbijt en de after Party. Het klinkt als een klein dingetje, maar kost veel tijd en inspanning. Zijn deze jongens dan echt zielig? Deze gasten hebben het geluk om precies dat te doen waar zij onwijs veel plezier in hebben! Wat wil je nog meer?

Waar de Gemeente Utrecht verteld over een website die niet meer is dan een archief, is de website van deze heren juist het startpunt! Daarnaast een goede Instagram pagina. Kortom: goed geregeld.

Over de bijeenkomst

Het was weer een top bijeenkomst van #SMC030. Mooie locatie en inspirerende sprekers. Mooie verschillende onderwerpen die er voor zorgen daar voor een ieder wat boeiends bij zit. Geen moeilijke verhalen, maar lekker heldere en enthousiaste presentaties. (Dank aan de presentatoren) In december is dus de afsluitende bijeenkomst van 2016. Zie we jou daar ook?

Show more