2016-10-04



De vakantie is voorbij. En dan worden de verschillende Social Media Clubs in Nederland ook weer actief. Zo ook de club uit Utrecht; SMC030 nodigde op 28 september 2016 haar leden en geïnteresseerden uit om in de reeks Cut the Crap een nieuwe sessie bij te wonen: Trust Me. Ook dit maal vanuit een Puur locatie, mooi gelegen aan de Oudegracht in hartje Utrecht.

Het onderwerp

Vertrouw mij is best een interessant onderwerp natuurlijk. Wanneer hebben wij nog vertrouwen? In welke bedrijven? In welke personen? En wie laat je daar over praten tijdens zo’n bijeenkomst? De eerste spreker van deze avond kan een expert genoemd worden op dit gebied.

Stephan Fellinger

Als oprichter van De Zaak van Vertrouwen kun je Stephan Fellinger gerust zo noemen natuurlijk. We beginnen met een klein experiment.. Pak je telefoon, open WhatsApp en geef dan je telefoon aan je buurman/vrouw. Wie doet dat nog tegenwoordig? Inderdaad. Bijna niemand, wij vertrouwen niet zo heel veel meer. Banken en verzekering maatschappijen staan qua vertrouwen zo ongeveer onder aan de lijstjes, maar dit geldt voor meer bedrijven. En de uitingen van bedrijven geloven we ook niet echt meer. Waarin dan wel?

In het dierenrijk zie je dat bepaalde diergroepen elkaar vertrouwen en elkaars gezelschap opzoeken. Zo grazen giraffen, zebra’s en impala’s gebroederlijk naast elkaar. Ieder soort heeft z’n eigen kracht en gezamenlijk staan ze sterk tegen de natuurlijke vijanden in de omgeving. Hoe zit het dan bij ons mensen?

In de jaren ’60 keken we nog vol vertrouwen naar tabaksreclames waar de dokter verkondigde dat sigaret XX gezond was. Tegenwoordig weten we beter. Supermarktketen Jumbo heeft het over haar 7 zekerheden. En moet nu constateren dat het waarmaken van deze zekerheden geen eenvoudige zaak is. Een andere grutter, Albert Heijn, heeft het over de klant centraal zetten en smaakbeleving in haar winkels. Maar dan helpt dit bordje niet echt, wanneer het gaat over geloofwaardig en vertrouwen.

Of een slogan van KPN: Voel je vrij. Maar een contract opzeggen voordat een termijn is afgelopen is niet mogelijk. Kortom: Er wordt veel geroepen, waarmaken is een geheel ander verhaal. Fellnger maakt in zijn presentatie gebruik van een model dat ontwikkeld is als de drie-hoek van vertrouwen.

Genoemde voorbeelden hebben alles te maken met belofte. En hoe dit niet gehouden word. Maar gelukkig zijn er ook voorbeelden te benoemen waar het wél goed gaat. Fellinger noemt Transavia, op het gebied van vriendelijkheid en Picnic, een online supermarkt. Alle boodschappen, tegen de laagste prijs thuis.

Menselijk talent

Fellinger geeft aan dat het menselijk talent zeer belangrijk is in een onderneming waarbij empatisch vermogen zeker van belang is. Maar daarnaast moet je er aan denken dat je een team samenstelt met juist verschillende talenten. Alleen empatisch vermogen is echt niet voldoende. Bijkomende vraag: hoe ga je de komende jaren talenten aan je bedrijf binden? Op een traditionele manier, dus met salaris en een leasebak, of heb je wat anders te bieden? Hyperloop trekt bijvoorbeeld talenten door te vragen om een dag in de week van je tijd te doneren, in ruilvoor aandelen in het bedrijf. En die tijd mag ook in de avond zijn natuurlijk.. Al eens nagedacht over deze methode?

Een boeiende presentatie van Stephan die tot nadenken stemt.

Martijn Arets

Blind vertrouwen. Het omarmen van het onbekende

Martijn Arets was de tweede spreker deze avond. Een aantal jaren geleden stelde hij zich een aantal vragen. Waar we ook gaan en staan, we worden altijd omringd door merken. Toch vragen we ons zelden af hoe ze zijn ontstaan. Welke filosofie hield de oprichter van een merk er op na? Welke factoren droegen bij aan het succes? Wat ging er goed? Wat niet? En hoe zorgt een merk ervoor dat het ook in de toekomst succesvol blijft? Om een antwoord te vinden op deze vragen zegde hij zijn baan op en ging met een VW busje op pad. Doel: 20 ondernemingen bezoeken en een antwoord vinden op zijn vragen. Best een uitdaging. Bij zijn vertrek had hij slechts 3 concrete afspraken..

Mooie voorbeelden

Tijdens zijn reis heeft Martijn diverse bedrijven bezocht. Zo was hij bijvoorbeeld bij Tjoepatjoep. Niet het eerste bedrijf waar ik aan zou denken en op mijn lijstje zou zetten. Zijn lessen waar het gaat om Vertrouwen en Personal Branding?

Het is een zaak van lange adem

Moet consistent en van binnen uit zijn

Verplaats je in hoe jouw doelgroep denkt

Bedenk welke keuzes mensen maken o.b.v. het beeld, en vertrouwen van jou krijgen a.d.v. jouw online aanwezigheid.

Nieuwe ontwikkelingen

Arets benoemt een aantal nieuwe ontwikkelen die volgens hem van belang zijn.

Technologie. Denk daarbij aan smartphones, GPS, Big Data, etc

Onbeperkt bereik van mensen

Vertrouwen dat mensen hun assets (geld, spullen, kennis en arbeid) met wildvreemden “delen”.  Denk aan AirBnB, Bitcoin, Klusjesplatforms)

Alle ontwikkelingen die ook van invloed zijn op de wijze waarop wij vertrouwen hebben en krijgen. Een belangrijke verschuiving die zich heeft voorgedaan is de verschuiving van vertrouwen in instituties naar vertrouwen in ‘peers’ . Daar staat echter tegenover dat de trend van vertrouwen tegenwoordig juist ook weer naar bepaalde platforms gaat. Met name een aantal vergelijkingssites en aanbieders van zogenaamde gecontroleerde business. Met dat laatste wordt bijvoorbeeld de zoektocht naar een geschikte babysitter bedoeld. Of de ultieme, te vertrouwen klusjesman. Je hoeft dus zelf niet meer te zoeken en te scannen. Dat wordt via het platform voor je geregeld. Een uitleg:

Weer een goed programma

SMC030 heeft weer een goed programma samengesteld. Inspirerende sprekers met een goed verhaal, die het aanwezige publiek weten te boeien en betrekken. Het programma voor de volgende bijeenkomst is al (grotendeels) weer bekend. Titel? Cut the Crap. Justice4All.

Alvast een tipje oplichten? Datum is 26 oktober. Justice4All, een mooi begrip, maar is het wel zo? Kan het?Tijdens deze bomvolle supersessie gaan we de wereld van opsporing, cyberpesten, twitterende wijkagenten, terrorisme en buurtpreventie onderzoeken.

Bevestigde sprekers: Roelof Muis Roelof is expert in ‘OSINT’ – Open Source INTelligence. Met andere woorden, opsporing en profilering op basis van openbare bronnen, waar social media een belangrijke van is

Emile Vermeulen Emile is politie-agent in het team Horeca van het wijkteam Binnenstand van Utrecht. Hij zet twitter regelmatig in tijdens zijn diensten en daarbuiten. Van hem horen we wat hij hiermee bereikt en wat het hem oplevert.

Yves Verschueren Yves is mede-oprichter van de app ‘Veiligebuurt’. Een app met als enige doel: buurtpreventie. Waar op dit moment WhatsApp vaak wordt ingezet voor buurtpreventie is deze toepassing voorzien van veel functionaliteiten die de tekortkoming van WhatsApp voor het doel buurtpreventie compenseren. Automatische buurtselectie, escalatie naar politie, meldingen doen etc.

In gesprek met: Expert op het gebied van cyberpesten, (jeugd)recht en politie digikids team. Een bedrijf dat op basis van big data analyse uit social media inzichten kan halen en bijvoorbeeld voorspellingen kan doen als het gaat om terrorisme.

Wil je er bij zijn? Meld je dan snel aan!

Show more