2014-06-06



Zijn we wel klaar voor het nieuwe delen? Weet de jeugd straks wel hoe ze er mee om moeten gaan?

Het delen van kennis, het delen van diensten en het delen van producten. We horen er steeds meer over dat ‘het delen van’ de nieuwe economie gaat worden. Inmiddels voorbeelden te over maar zijn we er wel klaar voor? Spelen de studies die gegeven worden hier wel voldoende op in? Kortom wordt het delen straks niet iets waar we over praten en ook doen, maar de business nog niet klaar voor is.

Delen we wel?

In deze tijd praten we volop over een “sharing economy”. Het delen van van alles en nog wat met anderen is helemaal in. Zeker in de westerse wereld waar een overvloed aan alles is, en we blijven maar produceren en gooien veel goed spul weg, is het woord delen erg belangrijk geworden. We willen niet meer afhankelijk zijn van organisaties maar we willen zelf bepalen wanneer we iets willen hebben, of toegang hebben tot, om te komen waar we willen.

Hoe zit het eigenlijk in Nederland met het delen? Zijn we er wel aan toe? Zowel jong als oud deelt wel degelijk. Gaan de jongeren steeds vaker delen en delen bijna alles wat ze in hun bezit hebben, ouderen delen minder. Zorg en auto’s wordt veelal gedeeld. De opkomst van peer-to-peer mogelijkheden is wel een van de aanjagers van de deeleconomie. Gemiddeld deelt 82% van de Nederlander wel iets met anderen. Delen gebeurt nu nog voor het overgrote deel via persoonlijke overdracht en nog maar 2% via apps of websites. (bron: http://issuu.com/is-magazine/docs/nederlanders_en_de_deeleconomie)

Daar tegenover staat dat bedrijven zich weinig bemoeien moet het delen van producten en/of diensten. Er zijn natuurlijke de bekende voorbeelden zoals Airbnb, Peerby, Blablacar en nog een aantal anderen, maar in een aantal segmenten is er nog helemaal niets. Blijven die vastzitten in hun oude denkpatroon of is er gewoon te weinig kennis?

Banken blijven stil zitten en hopen maar dat we ze nog nodig hebben maar zullen wij ze straks nog wel nodig hebben als we kapitaal van anderen gebruiken via crowdfunden en steeds meer bereid zijn tot delen? Wanneer komen ze ook eens over de balk?

Dan is er nog de term Social Business. Een manier van werken waarbij het organiseren van processen binnen bedrijven veel meer gebaseerd is op het delen van kennis en het aangaan van een relatie met de klant op basis van de wensen die er zijn. En dit alles gebaseerd op een duurzame manier.

Ook hier komt het woord delen weer naar voren. De deeleconomie is dus meer dan alleen maar het ruilen van producten en diensten maar ook van kennis en kunde. Alleen zijn we voor dit alles wel klaar? Ooit eens iemand in een TV spotje horen zeggen: “Een slimme meid, is op haar toekomst voorbereid” Alleen vraag ik mij af of we straks niet achter gaan lopen.

Onderwijs

Het onderwijs is toch een van de eerste bronnen waar dit soort zaken naar voren zullen moeten komen. Nu ben ik wat rond gaan kijken naar aanbieders van studierichtingen: het woord management, marketing en communicatie kom ik erg veel tegen maar nog maar erg weinig gericht op de begrippen deeleconomie en Social Business.



Of is het allemaal nog zo nieuw dat we er nog veel te kort mee bezig zijn in deze wereld om er al een studierichting van te maken? Veel van dit soort begrippen en manieren van werken en denken bestaan al langer dan een paar jaar. De laatste jaren zijn ze alleen steeds verder ontwikkeld en steeds meer bedrijven richten zich qua strategie op Social Business.

Kijkende naar grote organisatie die ons studies aanbieden dan kom ik veelal niet veel studies tegen die gericht zijn rond de principes van het nieuwe denken en handelen. Neem de opleiders die voor het NIMA examen de opleidingen verzorgen. Ik zie daar best wel wat over online marketing en andere social media zaken maar niet een die specifiek gaat over Social Business en/of de deeleconomie principes en modellen.

Volgens mij is het hoog tijd om hier aandacht aan te schenken binnen het onderwijs. Kennis is er inmiddels wel naar mijn idee. Kijk maar hoeveel goede deeleconomische initiatieven er al zijn en waar van geleerd kan worden. Hoe kan ik een Social Business opzetten en hoe werkt dit eigenlijk bij alle lagen in het bedrijf en welke strategische besluiten zal ik moeten nemen om er te komen en vooral ook te blijven?

Is er dan niets? Jawel via zgn. MOOC’s (Massive open online courses) zijn er al initiatieven geweest. Van deze kennis zou dus gebruik gemaakt kunnen worden om meer op te zetten. MOOC’s worden door bedrijven steeds meer gebruikt om kennis te delen en te verspreiden. Niet meer naar een cursusorganisatie toe maar van elkaar online leren en kennis delen. Hoe bedoel je een deeleconomie?

Tijd voor een studie “delen”
Studies zullen met hun tijd mee moeten gaan anders verliezen ze zeer zeker hun waarde. Bedrijven zullen met hun tijd mee moeten gaan anders gebeurt er hetzelfde. Waardevol en relevant zijn voor je klanten is een belangrijk punt. Delen van van alles is naar mijn  idee daar een belangrijk onderdeel van. Een studie in die richting, opgezet vanuit een goed stuk ondernemerschap, zou geen verkeerde stap zijn naar mijn idee.

Tijd voor een echte studie deeleconomie en/of Social Business is aangebroken. Welke studie aanbieder springt daar als een van de eersten in? Ik denk dat als dat goed gedeeld wordt het een succes kan zijn.

Wat denken jullie, denk ik te ver of te snel of denken jullie ook dat de tijd er rijp voor is? Ik hoor het graag van jullie?

Show more