2016-02-19

Wanneer je een nieuwe gitaar gaat kopen zijn er natuurlijk veel verschillende keuzes die je zult moeten maken. Een Les Paul of toch een Strat? Rosewood of maple toets? SSS of HSS? Welke toetsradius en welke maat frets? Op die manier zijn er bijna eindeloos veel opties. Maar een ding is zeker; je wilt de gitaar die het beste bij je past. In dit artikel staan tips en observaties die je zullen helpen de juiste gitaar uit te zoeken.

De hals

De meeste gitaristen vinden de hals het belangrijkste onderdeel van de gitaar. Deze zul je constant vasthouden dus het is belangrijk dat hij goed aanvoelt. Als een hals van een gitaar niet lekker in de hand ligt zul je die gitaar minder vaak bespelen. Sommige gitaristen zullen met de meeste halzen overweg kunnen terwijl anderen liever op een specifiek soort hals spelen.

Een van de belangrijkste aspecten van de hals is de dikte. Vaak wordt de halsdikte bij de eerste fret in inches gemeten. Het dunste is ongeveer .750 inch en het dikste is rond de 1 inch. Dat klinkt als vrij weinig verschil maar het maakt echt een hoop uit. Sommige gitaristen zullen beweren dat een dikke hals een vollere toon oplevert. Echter waren de Gibson en Fender halzen in de 60′s vaak erg dun, terwijl veel van de sounds die daarmee gemaakt zijn vandaag de dag nog steeds legendarisch zijn.

Ook de vorm van de hals (C, D, V, U of asymetrisch), de breedte van de hals, de radius van de toets en het formaat van de frets zijn erg belangrijk voor het manier waarop de hals aanvoelt. Als je niet precies weet wat je zoekt, probeer dan gewoon een aantal gitaren uit met verschillende halzen wanneer je in de winkel bent. Uiteindelijk gaat het allemaal om het gevoel, en dat kun je enkel ervaren door in het echt te voelen.De keuze

Wanneer je eenmaal in de winkel bent en een aantal gitaren probeert zul je waarschijnlijk snel merken waar je voorkeur naar uitgaat. Focus je daarna niet al te veel meer op de specs en ga meer uit van je gevoel. Een goede akoestische resonantie (vaak gepaard met een licht gewicht) kan een teken zijn van een goede gitaar, maar ook minder resonante gitaren kunnen geweldig klinken wanneer je ze inplugt. Toch wordt het voelen van de resonantie in de gitaar vaak als prettig ervaren.

Indien je moeite hebt om te kiezen tussen twee gitaren, denk dan nog eens na over wat jij het belangrijkste vindt aan een gitaar. Geen twee gitaren zijn exact hetzelfde. Ook twee gitaren van hetzelfde merk en model zullen altijd iets verschillen, vaak is dit niet beter of slechter maar gewoon net ietsje anders. Houd er ook rekening mee dat het goed is om af en toe pauzes te nemen. Als je langere tijd geconcentreerd luistert raakt je gehoor vermoeid en wordt het lastig verschillen waar te nemen. Ga dan even rustig een kopje koffie drinken en kom twintig minuten later weer terug. Je gehoor heeft dan even rust gehad waardoor je de verschillen weer duidelijker hoort.Die ene gitaar

‘Er gaat niets boven een goede Gibson Les Paul, maar je moet wel eerst tientallen exemplaren bespelen wil je die ene goede vinden’. Dat is een uitspraak die ik regelmatig hoor onder gitaristen. Maar is het dan ook echt zo dat voor elke 30 gitaren er eentje met kop en schouders bovenuit steekt? Soms kom je inderdaad een gitaar tegen die gewoon dat ene beetje magie in zich heeft. Het kan dat die gitaar gemaakt is uit een stuk hout dat toevallig heel erg goed klinkt. Maar veel gitaren krijgen dat beetje magie gewoon als ze goed zijn afgesteld. De hoogte van de pickups, de stand van de halspen en de afstelling van de brug hebben veel invloed op de klank. Je kunt met afstellen geen wonderen verrichten. Maar als je weet wat je voorkeuren zijn voor de afstelling, kun je uit van een goede gitaar ‘die ene’ gitaar maken (hierover meer in een later artikel). Als je serieuze interesse hebt om een gitaar te kopen, vraag dan eens of ze hem voor je afstellen in de winkel. Dat kan net het verschil maken. Kijk ook even of de snaren niet te oud zijn en vraag eventueel wat voor snaren er op de gitaar zitten. Verschillende soorten en merken snaren kunnen het geluid sterk beïnvloeden. Houd hier bij het vergelijken van gitaren ook rekening mee.

Als je 5 gitaren neerzet en 3 gitaristen vraagt om ze te testen is de kans groot dat alle 3 een andere favoriet zullen hebben. Smaken verschillen, en dat is maar goed ook. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten gitaren om uit te kiezen, zo is er voor ieder type gitarist wel iets te vinden wat hem of haar bevalt. Hopelijk helpen de bovenstaande tips je om jouw ideale gitaar te vinden! Wij hebben hem zelf in ieder geval gevonden: De Gibson Les Paul Dutchburst uit 1960!The post Hoe zoek je een (elektrische) gitaar uit? appeared first on Max Guitar Store.

Show more