2014-02-13

Att sökmotoroptimering är ett av de sätt att marknadsföra sig online som ger absolut bäst ROI (return of investment) är de allra flesta överens om. Men frågan är hur man skall jobba med det med alla förändringar som Google gjort och kontinuerligt gör. Anders Karlsson, som arbetar med sökmotoroptimering på AndersIvar AB och DoubleSearch och driver flera webbutiker, bland annat Barahandtag, skall hjälpa oss att sia om framtiden.



Google som är den sökmotorn vi arbetar med i Sverige jobbar hela tiden med att förbättra sina algoritmer för att kunna ge oss det bästa sökresultatet för den sökningen vi gör. Något de lyckas med i de flesta fall.

Att sökmotoroptimera handlar om flera saker, dels handlar det om att göra sin webbplats så enkel och tydlig som möjligt för en sökmotor att förstå, dels handlar det om att på andra sätt berätta för sökmotorerna hur viktig och hur bra sidan är på det den utger sig för att vara. Tidigare kunde man enkelt köpa ett lass länkar någonstans och peka dom mot sin webbplats och vips så hade man en väldigt bra position på den sökningen man arbetade med. Men detta har förändrats, länkar är fortfarande det enskilt viktigaste verktyget för att få bättre synlighet i sökmotorerna, men idag är det viktigt vilka länkar du har som pekar mot din webbplats.

Google bestämmer

Eftersom det är Google själva som bestämmer vad som skall räknas och vad som inte skall räknas för att en webbsida skall synas högre upp i ett sökresultat så är det omöjligt för någon annan än dem att veta vad som komma skall. Det enda vi som jobbar med sökmotoroptimering kan göra är att testa olika saker för att se vad som fungerar idag, och försöka känna av varthän det barkar i framtiden och det är det detta blogginlägg handlar om.

Vi backar cirka två år i tiden då länkar i alla dess former fungerade på ett bra sätt, att bli straffad av Google då krävde en hel del otur blandat med dumdristighet. Sen kom filtret Google Penguin den 24 april samma år och då ändrades spelplanen en hel del, många sökmotoroptimeringsföretag med stora länknätverk fick kunder som filtrerades och fick problem, mestadels på grund av att för stor andel av ankartexterna innehöll sökorden man ville få den aktuella webbsidan att synas på.

Under 2013 började relevans att få allt större inverkan på länkarna och länkar från webbplatser utan någon särskild inriktning fick mindre påverkan medan länkar från relevanta webbplatser har en större påverkan, även om webbplatsen i sig inte är särskilt stark. Relevans är helt enkelt väldigt viktigt!

Framtiden handlar om ”trust and branding”

Något annat som kommit upp mer på näthinnan för de flesta sökmotoroptimerare under den senaste tiden är det som kallas ”trust and branding”. Det handlar om att sprida sitt varumärke och att synas med sitt varumärke i sammanhang som sökmotorerna uppfattar som väldigt förtroendeingivande. Ett exempel på detta är att jag bloggar här. Detta är en blogg som både Google och besökarna uppfattar som förtroendeingivande och det ger mina varumärken ”trust” och även riktigt bra länkkraft från länkarna i detta blogginlägg.

Min gissning är att i framtiden kommer länkar från intetsägande webbsidor som handlar om ditten och datten gå från att räknas lågt till att inte räknas alls. Länkar från webbplatser med ett innehåll av hög kvalitet och där innehållet är relaterat till det som det länkas till kommer få betydligt större kraft än det har idag. Är det dessutom så att den aktuella webbplatsen syns i form av ett varumärke på andra ställen på internet kommer detta höja kraften ännu mer. Det kan vara att webbplatsen finns på Google+ och att man är aktiv där, eller att Google Local tillsammans med införanden på andra sidor såsom telefonkataloger, företagskataloger eller liknande tydligör för Google att man är ett varumärke att räkna med. Det kommer inte bara handla om inlänkar, det kommer handla om kvaliteten på dina inlänkar tillsammans med hur Google (och därmed resten av mänskligheten) ser på dig, din webbplats och ditt varumärke som en helhet.

Städa bort gamla länkar

Så mitt tips är att redan idag börja städa bort gamla länkar du byggde 2011 och 2012, jag har själv gjort ett arbete med detta de senaste månaderna och det ger effekt. De flesta av de länkarna du byggde under denna tid kan med stor sannolikhet, om de inte redan gjort det, skada dig inom kort. Börja jobba med ditt varumärke om du inte redan gjort det, se till att synas och höras på de ställen som känns relevanta, både online och offline. Även offline kan ge avtryck om man lyckas göra något som drar uppmärksamhet till sig, och gör det inte det kanske det iallafall kan leda till en notis i den lokala tidiningen, vilket också är värdefullt.

Om du tidigare haft länkanskaffning som ditt största huvudbry, fortsätt med det, men styr om dina tankar från kvantitet till kvalitet och blanda in en stor portion varumärkestänkande i det hela. Att synas utan att få en länk är också att synas. Ta alla tillfällen i akt att synas på de platser du vill förknippas med och som kan vara relevanta för dig, det stärker ditt varumärke på samma sätt som man byggde varumärken förr i tiden.

Viktigt var och med vem du syns

Vart vill du synas? Med vem eller vilka vill du synas? Tror jag att det är bra för mig att synas på Loopias blogg? Ja, utan tvekan är det ett mycket bra tillfälle för mig att nå ut med mitt namn och mina varumärken så det är givetvis en god investering i tid. Tänk på samma sätt själv, vart skulle det göra nytta för dig att synas med ditt namn och ditt varumärke? Hör av dig dit och fråga!

Nu tänker ni säkert att jag helt glömt eller inte bryr mig om den sökmotoroptimering som görs på själva webbplatsen. Absolut inte, idag ser jag det dock mer som en hygienfaktor. Sökmotoroptimering av idag och för framtiden handlar mycket mer om vad som händer utanför och runt den egna webbplatsen.

Det handlar inte bara om länkar längre, det handlar om en helhet.

Text av: Anders Karlsson

Tweet

Show more