2014-05-15

Vi som branch pratar ofta om tillgänglighetskrav. Många som skapar t.ex. webbplatser är medvetna om vilka krav och riktlinjer som finns. Att följa riktlinjerna är dock ingen garanti för att skapa tillgänglig webb—man måste testa i verkligheten också. Handen på hjärtat: hur ofta testar du tillgängligheten i det du bygger?

Jag tänkte här ge några tips för att komma igång med ett specifikt sätt att göra detta: skärmläsare, dvs mjukvara som läser upp vad som händer på skärmen när du använder en dator eller annan enhet. Alla tipsen är för programvara som är inbyggd eller gratis.

Allmänt om skärmläsare

Skärmläsare använder talsyntes för att läsa upp både vad som händer i systemet och innehåll i program och webbsidor.

Programmen använder ofta en mycket stor mängd tangentbordsgenvägar eller gester för att styra datorn, ofta kopplat till en speciell kombination av knapptryckningar som anger vilket läge du är i — datorns normala tolkning av tangentbords-input/touch eller skärmläsarens kommandoläge, t.ex.

Jag är själv långt ifrån expert på de olika tangentbordsgenvägarna för respektive skärmläsare, så där får du, kära läsare, ta dig vidare på egen hand.

VoiceOver på Mac OS X

Mac OS X innehåller en inbyggd skärmläsare som heter VoiceOver. Du hittar den under Systeminställningar — Hjälpmedel — VoiceOver. Det finns ett träningsprogram där du kan lära dig hur det funkar att navigera i datorns menyer och speciella lägen som webb-uppläsning. Några snabbkommandon som kan vara bra att lägga på minnet:

Du kan stänga av och på VoiceOver med cmd + fn + F5.

Kommandon ges genom att hålla inne ”VO-keys”, vilket normalt är ctrl + alt samtidigt, plus en eller flera andra tangenter som representerar vilket kommando du vill ge.

Om du testar en webbsida kan du t.ex få upp ”Webbrotorn” via VO + u, en meny som låter dig växla mellan flera olika sätt att navigera på sidan genom att stega i menyer med piltangenterna.

VoiceOver har som default en engelsktalande röst, men du kan ladda ner svenska röster (gratis) genom att gå in på VoiceOver-inställningarna och välja Tal, därefter rullisten Röst och välja ”Anpassa”.

Webbsidor i VoiceOver verkar tyvärr inte automatiskt växla talsyntes till det språk som anges i HTML-källan, något som funkar bättre på iOS.

VoiceOver på iOS

Även iOS har inbyggd talsyntes via VoiceOver. Du aktiverar det via Inställningar — Allmänt – Hjälpmedel – VoiceOver.

Styrningen av din iPhone eller iPad växlas då till att styras delvis med touch-gester på skärmen.

NVDA på Windows

NVDA är en gratis skärmläsare gjord för Windows. Den har inbyggt stöd för ett flertal språk, bl.a. svenska. Det svenska språkstödet finns tyvärr bara för talsyntes-motorn eSpeak, som i mina öron låter riktigt kass. Det finns en betydligt bättre som heter Microsoft Speech API, men åtminstone i min (engelska) Windows-version saknas svensk röst att välja på där.

Jobbar du på Mac eller Linux? Då kan du ladda ner gratis testversioner av Windows från Microsoft via initiativet Modern.ie och köra dem i någon virtualiseringslösning, dvs ett program som kör ett annat operativsystem inuti datorns inbyggda. Instruktioner för t.ex. gratisprogrammet Virtualbox finns på Modern.ie-sajten. Lite pilligt, men mycket värdefullt, av flera skäl.

ChromeVox

Webbläsaren Google Chrome har en plugin som ger dig en skärmläsare specifikt inuti Chrome. ChromeVox installeras på ett par sekunder. Vad jag har hört så är den inte så välanvänd av personer med funktionsnedsättning, men som testverktyg kan det vara ett snabbt alternativ för att skaffa sig en bild av hur bra eller dåligt en sajt upplevs. Funkar på både Mac och Windows.

Firefox Screen Reader Simulator

Om du kör Firefox kan du också testa tillägget Firefox Screen Reader Simulator, som ger dig en textpanel där du kan se vad en skärmläsare (troligtvis) kommer läsa upp när du navigerar på en webbsida. Enligt kommentarer på nedladdningssidan funkar det just nu dock endast om du kör en så kallad ”Nigtly”-version av Firefox, dvs en ännu osläppt version. Det verkar dock vara ett tillfälligt problem: det har fungerat med den vanliga Firefox-versionen tidigare.

Kommersiella skärmläsare

Utöver NVDA och VoiceOver finns ett flertal skärmläsare som kostar pengar, t.ex. WindowEyes och JAWS. Där kan man ofta få testa demoversioner under begränsad tid, vilket kan vara intressant om man vill gräva djupare i kompatibilitetsproblem för t.ex. webblösningar.

Så, det var några tips om hur du kommer igång med att testa att interagera med datorn genom talsyntes och tangentbordsgenvägar. Och det kostar dig inte en spänn. Om du lägger ett par timmar på att lära dig några tangentbordsgenvägar i en av dem sen provar att använda din dator eller telefon utan skärm garanterar jag att du kommer ha nya insikter.

Global Accessibility Awareness Day

Idag är det Global Accessibility Awareness Day: ett gräsrotsevenemang där ett antal personer som jobbar inom tillgänglighet och användbarhet gått samman och kör olika typer av evenemang, både fysiskt och via nätet. Syftet är att uppmärksamma och skapa diskussion och debatt kring olika aspekter av att designa och bygga för alla oavsett kapacitet eller funktionshinder.

Ett av de största initiativen är inclusive24, ett initiativ från tillgänglighetskonsulterna The Paciello Group och Adobe. Evenemanget erbjuder 24 entimmas ”webinars” från välkända experter, helt gratis.

Show more