2013-12-07

În Iunie 1963 Madame J. C. de Ferrieres a scris o carte pentru tineretul occidental. Se mai potrivește ea oare cu tineretul de astăzi? Am preluat-o de pe Internet și n-am avut timp să-i dau un format decent sau să o pun într-un PDF. Dacă poate face cineva aceste două operați ne-ar face un bine tuturor.

Pentru tineretul nostru: O dragoste curata, O casnicie de dorit 

de Madame J. C. de Ferrieres

Cuprins:

Scrisoare catre tânarul cititor

Introducere

1. În ce relatii este viata mea sentimentala fata da credinta mea?

2. Este oare flirtul un pacat?

3. A se îndragosti sau Daca dragostea bate ta usa

4. Literatura

5. Unde este hotarul între camaraderia si flirt?

6. Comportarea în general

a) Câteva sfaturi

b) Usuratatea

c) Limbajul

d) Tinuta

e) Corpul

f) Îmbracamintea

g) Fardul si bijuteriile exagerate

7. Banii

8. Ispita

a) Plimbarea în doi

b) Drumul târziu spre casa

9. Ce fel de libertati pot sa-mi permit?

10. Purtare incorecta

11. Adulterul

12. Parintii tai

13. Tutunul si alcoolul

14. Drogurile

15. Discoteca

16. Casnicia ta

Scrisoare catre tânarul cititor 

Draga tinere prieteni,

De multi ani Domnul mi-a încredintat sarcina de a scrie o carticica pentru tineret, dar eu nu L-am ascultat si am facut în repetate rânduri obiectiunea ca n-as fi scriitoare si mi-am vazut mai departe de treburi. Abia când Domnul ne-a luat pe singurul nostru baietas la el în cer, am simtit pe inima o povara grea pentru copiii altor oameni care sunt expusi aici pe pamint ghiarelor pacatului. Atunci m-am decis sa purced la lucru.

În februarie 1955 manuscrisul a fost gata.

Înainte ca sotul meu si cu mine sa-l ducem editorului, l-am încredintat Domnului prin rugaciune. “Sa apara într-o editie de 3000 de exemplare?”, furam întrebati.

Înspaimintata m-am uitat la sotul meu: “Da de unde, toata viata noastra nu ne-ar ajunge pentru a le vinde pe toatei”.

“Da, 3000 de bucati”, replica sotul meu linistit, “avem obiceiul sa cumparam carti si teze bune scrise de alti autori si sa le distribuim gratuit celor care au nevoie de ajutor spiritual. De ce sa nu platim si aceasta carte? Daca n-o s-o putem vinde, o vom darui, atât de multi tineri au nevoie de ea.”

Nu ne putem închipui, cât de mult poate fi depasita prevederea noastra, daca o opera este confirmata de Dumnezeu. Dupa doua luni si jumatate, prima editie a fost aproape vânduta si a trebuit sa facem o noua comanda. În opt ani s-au vândut multe mii de exemplare si comenzile pentru “Mai curat decât diamantul” sosesc mai departe.

Numerosi tineri si tinere ne-au scris, dupa ce au citit carticica. Scrisorile lor ne-au parvenit din toate colturile lumii. Multi ne-au scris plini de recunostinta: “Multumesc Domnului ca am citit acest avertisment la timp. Nimeni nu mi-a atras atentia asupra primejdiilor care pândesc pe tineri în aceasta lume plina de pacate. Ce s-ar fi întâmplat cu mine, daca Isus nu miar fi deschis ochii înainte de a fi prea târziu?” Altii ne-au scris plini de dezamagire, fapt care ne-a sfisiat inima: “Când mi-a spus ca toti tinerii traiesc asa împreuna… n-ar fi nimic rau la mijloc… Si când mi-am venit în fire, eram deja pe cale sa devin mama. Ce soc a fost pentru mine! Ce dezamagire, ce rusine! N-am avut decât doua alternative: Ori sa-mi pun capat zilelor, ori sa-mi omor copilul, pentru a-mi ascunde necinstea. Am ales solutia a doua. M-am debarasat de copilul meu si acum sunt o ucigasa… Doamne, nu mai pot dormi. Ma tem sa nu-mi pierd mintile. Sunt o ucigasa, o criminala. Mâinile mele sunt mânjite cu sângele copilasului meu.”

O, prieteni, daca ati putea citi astazi toate aceste scrisori pline de cainta, dezamagire, rusine si lacrimi, pe care le-am primit de la acesti tineri pe care nici nu-i cunosteam, nu v-ati mai juca niciodata cu pacatul si voi, care cititi aceste rânduri, n-ati mai spune niciodata: “Doamna de Ferrieres este întradevar prea several”

Dimpotriva ati fi recunoscatori lui Dumnezeu ca mai exista oameni, care vor sa arate tineretului un drum sigur, pentru a-l cruta de aceasta suferinta si de o viata astfel ratata. Luptele voastre contra raului în aceasta lume înaintata sunt aprige, dar gânditi-va la faptul ca Domnul Isus va daruieste voua tuturora puterea Sa care este mai tare decât puterea Diavolului si a pacatului. Draga cititorule, ruga mea este aceea ca, citind aceasta carte, vei fi binecuvântat.

Iunie 1963 Madame J. C. de Ferrieres

Introducere 

Aveam 17 ani, când Isus Cristos mi-a salvat sufletul si din aceasta zi, credinta Lui m-a sustinut pe calea dreapta. Cuvântul lui Dumnezeu (Biblia) spune la 1 Ioan 1:9: “Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire.” Am aflat personal acest lucru: Isus, Salvatorul nostru, nu numai ca ne iarta pacatele, daca venim la El, ci El ne curata si inimile de dorinta de a pacatui. Aceasta se cheama “renastere”, “pocainta”, „daruirea unei inimi noi”. Isus a spus (Ioan 3:3): “Adevarat, adevarat, îti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Împaratia lui Dumnezeu.” Daca înca nu esti un fiu al Domnului, este neaparat necesar ca sa devii, altfel nu vei putea sa realizezi dorintele curate, pe care lectura acestei carti ti le vor trezi.

Capitolul 1

În ce relatii este viata mea sentimentala fata de credinta mea? 

Citeste mai întâi, împreuna cu mine, paginile minunate ale Bibliei, pe care le-a scris apostolul Pavel catre Timotei, când a fost tot asa detânar precum esti tu acum. 1 Timotei 1:5:

„Tinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inima curata, dintr-un cuget bun, si dintr-o credinta neprefacuta.”

Versetele 17-19 ale aceluiasi capitol suna:

“A împaratului vesnicilor, a nemuritorului, nevazutului si singurului Dumnezeu, sa fie cinstea si slava în vecii vecilor! Amin. Porunca pe care ti-o dau, fiule Timotei, dupa proorociile facute mai înainte despre tine, este ca, prin ele sa te lupti lupta cea buna, si sa pastrezi credinta si un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, si au cazut din credinta.”

1 Timotei 4,12-16:

„Nimeni sa nu-ti dispretuiasca tineretea; ci fii o pilda pentru credinciosi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinta, în curatenie. Pâna voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare, si la învatatura pe care o dai altora. Nu fi nepasator de darul care este în tine, care ti-a fost dat prin proorocie, cu punerea mânilor de catre ceata presbiteriior. Pune-ti pe inima aceste lucruri, îndeletniceste-te în totul cu ele, pentru ca înaintarea ta sa fie vazuta de toti. Fii cu luare aminte asupra ta însuti si asupra învataturii, pe care o dai altora: staruieste în aceste lucruri, caci daca vei face asa, te vei mântui pe tine însuti si pe cei ce te asculta.”

1 Timotei 6:11-16:

“Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, si cauta neprihanirea, evlavia, credinta, dragostea, rabdarea, blândetea. Lupta-te, lupta cea buna a credintei; apuca viata vesnica la care ai fost chemat, si pentru care ai facut aceea frumoasa marturisire înaintea multor martori. Te îndemn, înaintea lui Dumnezeu, care da viata tuturor lucrurilor, si înaintea lui Cristos Isus, care a facut acea frumoasa marturisire înaintea lui Pliat din Pont, sa pazesti porunca, fara prihana si fara vina pâna la aratarea Domnului nostru Isus Cristos, care va fi facuta la vremea ei de fericitul si singurul Stapânitor, Împaratul împaratilor si Domnul domnilor, singurul care are nemurirea, care locuieste într-o lumina, de care nu poti sa te apropii, pe care nici un om nu L-a vazut, nici nu-L poate vedea, si care are cinstea si puterea vesnica! Amin.”

1 Timotei 6:20-21: „Timotee, pazeste ce ti s-a încredintat; fereste-te de flecariile lumesti si de împotrivirile stiintei, pe nedrept numite astfel, pe care au marturisit-o unii si au ratacit cu privire la credinta. Harul sa fie cu voi! Amin.” 1 Ioan 2:2-14: “Va scriu, copilasilor, fiindca pacatele va sunt iertate pentru Numele Lui. Va scriu, parintilor, fiindca ati cunoscut pe Cel ce este de la început. Va scriu, tinerilor, fiindca ati biruit pe cel rau. V-am scris, copilasilor, fiindca ati cunoscut pe Tatal. V-am scris, parintilor, fiindca ati cunoscut pe Cel ce este de la început. V-am scris, tinerilor, fiindca sunteti tari, si Cuvântul lui Dumnezeu ramâne în voi, si ati biruit pe cel rau.” Si acum sa ne dam socoteala asupra celor citite: Aici se poate raspunde numai: “Credinta si viata mea sentimentala formeaza un singur tot.” Acestea doua nu pot fi despartite. La Romani 12:1 citim ca slujba noastra religioasa ar fi rationala; si daca este rationala, trebuie sa aduca solutia problemelor noastre. Daca credinta ta nu cârmuieste gândurile si faptele tale, atunci într-adevar n-ai nici o credinta. Am citit adineauri la 1 Timotei 1:5, ca tinta poruncii ar fi un cuget curat; cel mai pretios lucru, pe care un om poate sa-l posede. Cuvântul “sfintenie” este poate un cuvânt mare, dar el este atât da simplu si natural pentru cel “renascut”, a carui viata este “ascunsa” cu Cristos în Dumnezeu (Coloseni 3:3) si în consecinta condusa prin Duhul lui Dumnezeu. La Evrei 12:14 ni se spune ca fara sfintire nimeni nu poate vedea pe Domnul; daca însa într-adevar ai dobândit renasterea si ai dat viata ta Domnului Isus, El o va lua în mâinile Sale. Vei poseda un caracter statornic si vei ramâne credincios la ceea ce ai recunoscut ca drept. Inima ta va fi inundata de Sfântul Duh si de puterea de vointa a lui Dumnezeu. Si gustul tau se va schimba, încât nu vei mai risca sa te îndragostesti de un om care nu este vrednic de tine. Ceea ce nu-i este placut lui Dumnezeu, nici tie nu-ti va mai placea. Vei primi o mare putere de judecata; de aceea, oameni ambigui nu-ti vor mai putea apare drept îngeri ai luminii. “Domnul sa-ti fie desfatarea”, ne spune Psalmul 37:4, “si El îti va da tot ce-ti doreste inima.” E normal ca oamenii tineri se gândesc la casatorie si fericire în familie. Daca-I slujesti pe Domnul Isus cu inima curata, aceea sau acela pe care El ti l-a harazit, va fi camaradul tau cel mai bun, fara sa te nelinistesti vreodata. Citeste înca o data Psalmul 37:4 si sa luam un exemplu: Citesti într-o gazeta, ca întro întreprindere este un post bun vacant; te prezinti la seful personalului si te duci pe urma fericit acasa. Totul a în ordine, inclusiv promisiunea unui salar bun. Daca detii acum acest post si te duci în fiecare zi la director si spui: „Domnule director, va rog nu uitati salarul meu la sfârsitul lunii”, îti va spune mirat: „Dar bine domnule (domnisoara), acest lucru a fost convenit între noi. Daca îti faci munca, e si sigur ca vei fi platit la sfirsitul lunii.” Tinere prieten, cu atât mai mult Dumnezeu, care te iubeste, îsi va tine fagaduiala. Daca-I servesti din toata inima si lucrezi pentru venirea Împaratiei Sale cât se poate de bine, atunci El se va tine de fagaduiala Sa, fara ca sa fie necesar sa i-o amintesti. Îti va da barbatul sau femeia care ti se potriveste cel mai bine. Fii natural, amabil cu toata lumea si nu te gândi mereu la casatorie, fiindca, sa stii, o persoana care este posedata de astfel de gânduri, îsi pierde farmecul. Daca ma gândesc la experientele mele, pot sa confirm numai Psalmul 37:4. Toate s-au petrecut asa, cum este scris. Din ziua în care Domnul Isus m-a salvat, mam straduit sa duc, prin harul Sau, o viata curata si sfânta. Am lucrat întotdeauna cu râvna pentru El, chiar când n-am fost înca consacrata pentru slujba Lui, ci a trebuit sa-mi câstig pâinea prin munca. Care a fost rasplata mea? Un barbat iubitor cu o inima nobila, sfintit – o casnicie fericita -. Rasplata Domnului este sigura; ea nu se margineste însa numai la aceasta, deoarece exista oameni admirabili care niciodata nu se casatoresc, fiindca Dumnezeu

le-a harazit o alta cale. Daca ai fi unul sau una dintre acestia, sa nu te gândesti niciodata ca ai trait degeaba: Poate vei putea, la fel ca altii, sa faci o opera mai mare pentru Domnul. El îti va pregati în asta lume bucurii pretioase si-ti va darui în vesnicie o coroana.

Capitolul 2

Este oare flirtul un pacat? 

Aceasta întrebare si-o pune câte un tânar. De multe ori auzi spunându-se: “Trebuie sa profiti de tineretea ta.” Cu aceasta parere sunt întru totul de acord, dar o distractie care nelinisteste constiinta, nu este o placere adevarata. Asta este o distractie care costa scump. Sa ne întelegem mai întâi asupra însemnatatii cuvântului “flirt”. Aceasta însemneaza sa te joci cu dragostea sau sa simulezi dragoste, unde nici nu exista intentii serioase. Se poate numi si asa: a provoca o impresie gresita. Dar pe aceasta cale nu vom ajunge niciodata sa fim cinstiti. Un tânar viziteaza în mod regulat o fata, fara intentia de a se însura vreodata cu ea. O invita câteodata sa iasa cu el si-si permite s-o îmbratiseze. Când s-a saturat de ea, o paraseste. Îsi permite cineva pe urma sa-i reproseze tânarului aceasta purtare sau observa el consternarea fetei, va fi destul de neobrazat sa zica: “Nu este greseala mea, nu i-am cerut niciodata simpatia.” Unele tinere fete se poarta la fel: O fata observa ca un tânar îl da atentie. Cu toate ca n-ar vrea sa se marite cu el, totusi se plimba cu el, fiindca poseda o masina, si-l lasa în credinta ca ar fi fericita când el se afla la ea. Ea îi permite chiar s-o îmbratiseze. Daca el într-o zi îi vorbeste de dragoste si-i povesteste de planurile sale de viitor, ea simuleaza surprindere: “O, am crezut ca suntem numai prieteni; dragul meu, noi n-am putea avea niciodata o casnicie buna împreuna.” Dragi prieteni, care cititi aceste rânduri, nu s-ar putea oare întâmpla ca într-o buna zi sa primiti si voi rasplata unei inimi zdrobite si a unei mari deceptii? Multi oameni se întreaba de ce sunt atât de nefericiti si din ce cauza sotul sau sotia lor îi chinuiesc asa, fara a avea remuscari. Ei nu cunosc cuvintele din Biblie, poate le-au si uitat: “Ce seamana omul, aceea va si secera” (Galateni 6:7.) Daca vrei sa fii fericit în casnicia ta, atunci fii atent la purtarea ta în tinerete, ca sa nu te încarci cu o vina. Fericirea în casnicie si armonia nu cad din cer ca o gâsca fripta; nu, fiecare muceste însusi pentru soarta sa. Desigur exista si exceptii, dar în general unei tinereti risipite, urmeaza o casnicie nefericita. Legea “regala” a Bibliei zice: „Iubeste-ti aproapele ca pe tine însuti.” Ti-ar conveni ca ceilalti sa se joace cu inima ta parc-ar fi o minge de joaca, cât timp le place, iar pe urma sa te paraseasca si sa-ti pierzi cumpatul? Ti-ar conveni sa fii culeasa în treacat ca o floare? Îi simti mirosul, îi smulgi petalele si o arunci vestejita pe drum. Stii ca prin acest procedeu usuratic provoci unui tânar sensibil o rana adânca, care toata viata nu se cicatrizeaza? Stii ca multa lume îsi curma viata din cauza aceasta? Ai vrea sa preiei o astfel de raspundere? Nu esti de parere ca acest joc costa mult prea scump? Vezi, chiar daca la început ti se pare nevinovat, chiar daca îl gasesti dragut si fermecator, flirtul este un pom cu fructe amare. La 13 sau 14 ani am facut cunostinta cu un tânar care s-a straduit sa câstige aprecierea si simpatia mea. Foarte tânara si fara experienta cum am fost, am crezut ca intentiile sale sunt tot atât de curate ca si ale mele. Aflând mai târziu ca nu ma iubeste, am vrut sa-mi iau viata. Numai Dumnezeu m-a împiedicat. Mai exista si un alt pericol în aceasta privinta: Daca începi sa flirtezi ici si colo, îti însusesti aceasta obisnuinta si cum ai putea sa ramâi fidel mai târziu sotului sau sotiei? Vei fi obisnuit sa nu te tii de cuvânt si sa-ti împietresti inima fata de nevoile si suferintele altor oameni, astfel ca ajungi usor prada Satanei. Sotul tau sau sotia ta

va continua atunci calea suferintei, în timp ce copiii tai, fara caldura unui camin fericit, se clatina în viata ca frunzele uscate pe valurile oceanului salbatic. Multi dintre acesti copii, care au fost furati de dragoste, sfârsesc în diferite institutii; unii chiar în casa de corectie – altii se afla într-o stare, care este mai rea decât moartea. O, aceasta mizerie a divorturilor, a caror majoritate este fructul unei tinereti petrecute în flirt. Mai bine sa ai mai putine aventuri, mai putine petreceri si mai putin succes la prieteni, pentru a fi onest fata de Dumnezeu. Drept rasplata El îti va da, ceea ce inima ta doreste.

Capitolul 3

A se îndragosti sau daca dragostea bate la usa 

Despre aceasta tema as vrea sa-ti dau un mic avertisment. Unii tineri au o inima nestatornica si plina de toane. Daca cineva ti se prezinta dragut si amabil, sa nu tragi repede concluzia ca te iubeste si sa nu dai frâu liber închipuirii tale, ci retine-o. Exista oameni care sunt atât de încântatori, încât e greu sa nu te îndragostesti de ei. Dar Dumnezeu te ajuta sa-ti învingi sentimentele, fiindca în Galateni 5:22 este scris ca cumpatarea este roada Sfântului Duh în noi. Cumpatarea înseamna moderarea dorintelor si patimilor. Daca deci poti sa fii stapân pe tine însuti, îti economisesti multe lacrimi, dezamagiri si umiliri. Se stie ca un tânar neexperimentat se îndragosteste mai usor. Ne rugam luni si ani: “O Doamne, îl iubesc atât de mult! Dumnezeule, fa ca si el (ea) sa ma iubeasca!” Nu vedem mai departe, vederea noastra este limitata. Noi nu întelegem ca acela sau aceea pe care noi vrem sa-l luam în casatorie, nu ne-ar putea face fericit niciodata. Dumnezeu cunoaste însa înca pe cineva, care se potriveste mai bine cu noi si cu care noi desigur ne vom putea întelege mai bine. Pe acest tarâm de multe ori noi vrem sa smulgem cu de-a sila ceva din mina lui Dumnezeu, dar pentru binele nostru El trebuie sa ne refuze rugamintile, chiar si atunci când El ca parinte iubitor este întristat când ne vede mâhnirea. Sa îngaduim Domnului nostru sa ne pregateasca fagasul vietii noastre si sa aleaga pentru noi, si atunci vom fi scutiti de multe greutati. Din pacate de multe ori nu putem sa asteptam si atunci Dumnezeu trebuie sa intervina pentru a ne salva dintr-o situatie în care am ajuns din neascultare. Tine-ti sentimentele în frâu, atâta timp cât nu esti sigur daca este voia lui Dumnezeu. O deceptie poate duce pe unii oameni la complexe de inferioritate si la o amaraciune care-i împiedica si le ia posibilitatea unei casatorii fericite. Roaga pe Domnul ca Duhul Sau sa te conduca, n-o vei regreta niciodata.

Capitolul 4

Literatura

În capitolul 2 am vorbit despre flirt, pericolul si consecintele sale. Acum vrem sa apucam aceasta întrebare de la radacina. Literatura moderna este mama care a dat nastere flirtului. Anumite ziare, reviste sau romane sunt amestecate în întregime cu flirturi si murdarii. În general este vorba de o fata tânara care se îndragosteste de un barbat însurat – un celibatar care iubeste o femeie maritata -, sau un barbat casatorit, a carui inima se înflacareaza pentru sotia colegului sau.

Se pare ca spiritul timpului s-a furisat în gustul majoritatii omenirii. Multi oameni n-ar mai cumpara ziare si carti, nu s-ar duce la cinema, daca n-ar gasi acolo o anumita cantitate de brutalitate sau sexualitate. De aceea nu este de mirat ca judecatoriile de tineret sunt aglomerate. Si institutiile de educare pentru oameni greu de educat au devenit prea mici în toate tarile. Este oare surprinzator ca lipsesc chiar judecatori si stabilimente pentru acesti tineri raufacatori? Astfel de fete si baieti si-au înclinat deja spiritul, sufletul si trupul prin literatura murdara si proasta, în timp ce erau înca la scoala. Autorii acestor reviste, carti si caiete de film nesanatoase îsi consacra toata capacitatea în a arata cititorilor privirea, trasaturile, sentimentele si poftele acestor oameni care sunt vânduti pacatului. Pentru acest scop, pacatosii devin eroi, si copilul si adolescentii care citesc si-si însusesc asa ceva, sunt însemnati în inimi si la fata; chiar trupul lor este otravit prin aceste gânduri si pofte murdare. Tinere! Tânara! Daca vrei sa duci o viata demna de a fi traita, atunci fii atent la ceea ce citesti. Exista mii de asa-zisi crestini care spun ca si-au dat inima acum 20 sau 30 de ani Domnului, a caror viata însa astazi nici pentru Dumnezeu, nici pentru oameni n-are nici o valoare. De ce? Pentru ca ei n-au avansat în harul lui Dumnezeu! Vei gasi la ei de obicei teancuri întregi de reviste si romane, însa nici o carte spirituala, care i-ar fi ajutat sa se dezvolte mai departe. De asemenea o sa observi ca nu le place sa citeasca Biblia. Permite-mi sa-ti dau un sfat bun: Lasa la o parte aceasta materie de citit si umple-ti biblioteca si sufletul tau cu opere educative si spirituale. Biblia sa-ti fie însotitorul si prietenul cel mai bun! Citeste Biblia dimineata si seara, citeste-o în pauza de prânz (chiar daca este numai un verset), citeste-o în tren sau în autobuz, în timp ce te duci la scoala sau la munca. Un tânar slujitor al lui Dumnezeu a observat în trenul de la Nimes catre Paris o fata tânara, draguta, care citea Biblia. Interesat a început o convorbire… Astazi cei doi sunt casatoriti spre multumirea ambelor familii. Biblia în public este ca un steag în strainatate. Ea poate fi motivul pentru o convorbire, care poate duce spre o casnicie binecuvântata, face prieteni devotati si care si mai adesea, slujeste spre mântuirea unui suflet, pe care altfel niciodata nu l-ai fi cunoscut. În concluzie citez înca un verset din Filipeni 4:8: “Încolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va însufleteasca”. Poti oare sa ai astfel de gânduri, dupa ce ai citit de un asasinat sau de un scandal? Nu, este imposibil. Aceia care mai arata interes pentru astfel de lectura, n-au recunoscut înca gustul Bibliei si valoarea sfintirii, sau ei au deviat de la fagasul cel drept si au îndragit iarasi lumea, asa cum Dima a facut-o. “Caci Dima, din dragoste pentru lumea de acum, m-a parasit”, scria apostolul Pavel trist (2 Timotei 4:10). Daca vrei sa fii tare si drept, daca vrei sa-ti faci un camin în care sa domneasca fericirea si care sa te aduca pâna la vesnica glorie în fata lui Dumnezeu, atunci asculta sfatul minunat al Bibliei, prin a gândi si citi lucruri curate.

Capitolul 5

Unde este hotarul între camaraderie si flirt? 

Romani 13:10-14: “Dragostea nu face rau aproapelui: dragostea deci este împlinirea Legii. Si aceasta cu atât mai mult, cu cât stiti în ce împrejurari ne aflam: este ceasul sa va treziti în sfârsit din somn; caci acum mântuirea este mai aproape

de noi decât atunci când am crezut. Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Sa ne dezbracam dar de faptele întunerecului, si sa ne îmbracam cu armele luminii. Sa traim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri si în betii; nu în curvii si în fapte de rusine; nu în certuri si în pizma; ci îmbracati-va în Domnul Isus Cristos, si nu purtati grija de firea pamânteasca, pentru ca sa-i treziti poftele.” Filipeni 1:2-6: „Har voua si pace de la Dumnezeu, Tatal nostru, si de la Domnul Isus Cristos! Multumesc Dumnezeului meu pentru toata aducerea aminte, pe care o pastrez despre voi. În toate rugaciunile mele ma rog pentru voi toti, cu bucurie pentru partea, pe care o luati la Evanghelie, din cea dintâi zi pâna acum. Sunt încredintat ca Acela care a început în voi aceasta buna lucrare, o va ispravi pâna în ziua lui Isus Cristos.” 1 Corinteni 9:24-27: “Nu stiti ca cei ce alearga în locul de alergare, toti alearga, dar numai unul capata premiul? Alergati dar în asa fel ca sa capatati premiul! Toti cei ce se lupta la jocurile de obste, se supun la tot felul de înfrânari. Si ei fac lucrul acesta ca sa capete o cununa, care se poate vesteji: noi sa facem lucrul acesta pentru o cununa, care nu se poate vesteji. Eu, deci, alerg, dar nu ca si cum nas sti încotro alerg. Ma lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveste în vânt. Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin în stapinire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu însumi sa fiu lepadat. 1 Corinteni 10:31: “Deci, fie ca mâncati, fie ca beti, fie ca faceti altceva: sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu.” Unde este deci hotarul între camaraderie si flirt? Aceasta este o problema dificila, dar as vrea sa va ajut aici cu ajutorul Sfântului Duh. Este în natura omeneasca sa-ti placa flirtul. Un tânar vrea de exemplu sa se distreze cu o fata cu care n-are de gând sa se casatoreasca vreodata. Daca constiinta lui îi avertizeaza pericolul, îsi zice: „Nu am facut nici un rau, nu m-am purtat prost, n-am facut nimic rusinos. Am îmbratisat-o numai parca as iubi-o.” Da, daca te porti asa, te simti oare vrednic de Evanghelie? N-ai încercat sa-ti satisfaci ceva din vechea ta natura si anume pe cheltuiala fericirii altora? Ai fost sigur pe fagasul biruintei vesnice din 1 Corinteni 9:24, sau ai vrut sa te joci cu focul? Unde este aici hotarul? Daca odata un tânar conduce o fata dupa slujba religioasa sau curs pâna la casa parinteasca, atunci el îsi ia ramas bun în fata portii. Poate fata îi invita la o ceasca de ceai sau altceva racoritor. În timp ce fata pregateste ceaiul, ei stau de vorba sau râd cu un membru al familiei care li s-a alaturat. Sa nu petreceti tot timpul cu glumitul. Poate acest prieten se afla în mari dificultati sau la o rascruce care decide toata viata sa. Începând o convorbire serioasa, poti sa fii un instrument în mâinile lui Dumnezeu, pentru a ajuta pe acest suflet si a-i da fericire pamânteasca. Dupa aceasta tânarul îsi ia ramas bun. Poate se mai face o scurta rugaciune, iar apoi pleaca. Nu este aceasta oare o prietenie buna si sanatoasa? Nu este ocazia cea mai buna de a se cunoaste personal? Multe casnicii fericite au izvorât din astfel de prietenii sanatoase, adeseori si legaturile spirituale ale unei fraternitati curate, care toata viata îsi mai pastreaza o adiere aromata, chiar daca nu se mai întâlnesc. Aceasta este prietenia; dar flirtul? Puteti sa-mi spuneti unde începe el? Da, asa începe: în timpul unei plimbari, pe strada sau în tramvai, tânarul ia fata de umar, îi mângâie mâna si o îmbratiseaza. Câteodata începe asa: Dupa ce tânarul a baut o ceasca de ceai împreuna cu fata, nu pleaca, ci încearca sa-i atraga toata atentia si s-o îmbratiseze. Astfel el trezeste fetei o speranta pe care nici nu intentioneaza s-o împlineasca. Fetito, sarutarile tale sunt prea valoroase pentru a fi daruite primului venit. Pastreaza-le drept ceva pretios. Nu te lasa niciodata îmbratisata de un tânar, daca nai intentia sa te mariti cu el. Acest tânar nu te-ar mai stima si n-ai mai putea sa te respecti tu însati.

Sunt foarte recunoscatoare parintilor mei ca m-au lamurit în aceasta privinta. Dar totusi as vrea sa va povestesc o întâmplare din anii mei de tinerete. Ea este putin hazlie, dar oricum de un efect bun. Aveam pe atunci 15 ani. Am fost o familie cu noua copii. Sigur au fost adesea colegi la noi. În acel timp locuiam într-o casa la tara. În fiecare sâmbata mama mea cocea cele noua pâini pentru nevoile saptamânii. Drept albie de pâine ea folosea o cutie enorma cositorita de biscuiti, pe care o punea pe o grinda de lemn, ca sa ramâna curata. Într-o zi când sora mea statea de vorba cu niste colege în bucatarie, s-a întâmplat ca un baiat si cu mine am ramas câteva clipe singuri în sufragerie. Stateam de vorba când Comeliu s-a apropiat deodata de mine, pentru a ma îmbratisa. Cu o saritura m-am sculat protestând energic si când el a vrut sa-si îndeplineasca intentia, am fugit în jurul mesei spre camera alaturata lânga bucatarie. Corneliu m-a urmat râzând si a fost sigur de tot ca va putea sa ma opreasca, dar n-a vazut cutia de pâine. Piciorul sau se împiedica de gratarul de lemn si – poc, tronc totul cazu vraiste pe podeaua bucatariei: gratarul de lemn, cutia de pâiine, cele noua pâini si peste ele si Corneliu. Între timp am reusit sa ma închid în camera alaturata. Ceilalti care se aflau în bucatarie, banuiau ce s-a întimplat si izbucnira într-un acces de râs. Eu de dupa usa, auzind zgomotul, am început si eu sa râd din rasputeri. Corneliu n-a mai venit niciodata la noi; dar si astazi e denumit în familia noastra “Corneliu cu cutia de pâine”, iar eu am fost scutita pentru totdeauna de prezenta sa si de sarutarile sale inutile. Dragele mele prietene, chiar daca cutiile de pâine ale mamelor voastre dispar, nu va lasati îmbratisate de baieti. Fiti bune si prietenoase cu toti, dar gânditi-va ca trupul vostru este templul Sfântului Duh, pe care trebuie sa-l mentineti curat si neîntinat.

Capitolul 6

Comportarea în general

a) Câteva sfaturi

As vrea sa rog baietii si fetele sa-si supravegheze comportarea. N-ar trebui sa se tina de mijloc pe strada sau în localuri publice, ci pur si simplu sa mearga unul lânga altul. Daca sunt logoditi, sa se tina de brat. Acest lucru este foarte important, fiindca lumea din afara ne judeca dupa ceea ce vede. Un tânar cumsecade nu vrea niciodata ca lumea sa gândeasca rau despre fata pe care o conduce. Baietii si fetele ar trebui sa evite atingerea prea intima. Trebuie sa mai mentionez ca o fata n-are voie sa se aseze niciodata pe genunchii tânarului nici în public, nici particular sau în gluma.

b) Usuratatea

Nu exista nimic mai frumos pe aceasta lume decât tineri amabili si veseli. În schimb nu exista nimic mai penibil decât tineri care-si petrec timpul povestind prostii! Anumiti oameni au spiritul asa de gol si vorbirea lor este atât de lipsita de gust, încât fiecare este usurat daca ei pleaca. N-ai vrea sa fii mai bine în rândul acelora care au un spirit cinstit si dezvoltat si care sunt în masura sa aiba o influenta nobila si binefacatoare asupra mediul lor, fiindca Domnul este prezent în viata lor? Seriosi sau veseli, astfel de tineri vor fi întotdeauna bineveniti într-o comunitate, care e vrednica sa poarte acest nume. Toti le vor cauta prietenia, iar aceia care n-au nici o tinuta spirituala, sunt adesea izgoniti si ramân singuri.

c) Limbajul

Evita vorbitul tare si râsul zgomotos; acest lucru nu se cade unui tânar cumsecade. Nu vorbi cu cuvinte complicate si nu simula simplitate falsa, prin care esti în pericol sa devii comun.

Anumiti tineri cred ca sunt cinstiti, fiindca ei nu înjura. Dar limbajul lor este comun si vulgar sau astfel îmbibat cu greseli, încât aceasta neglijenta ar putea sa le dauneze în afaceri. Acest lucru poate sa fie chiar un motiv care le închide portile spre anumite cercuri în care ei bucuros ar vrea sa intre. Poate si sa faca imposibila împlinirea dorintei celei mai arzatoare. Daca nu esti sigur asupra modului tau de vorbire, atunci adreseaza-te în aceasta privinta unor oameni competenti. Noi traim numai o data în aceasta lume, sa producem deci tot ce-i mai bun!

d) Tinuta

Daca stai în picioare sau pe scaun, fii întotdeauna atent la tinuta ta. Câteva exercitii de gimnastica, plimbatul în aer liber st o hrana sanatoasa pot contribui mult la sanatatea si tinuta ta. Fii atent la tinuta ta când esti în societate. De altfel, fetita, ai grija ca atunci când stai în picioare, câlcâile sa-ti fie apropiate, iar vârfurile picioarelor sa fie îndepartate putin spre exterior; în felul acesta coloana vertebrala va fi întarita. Si când sezi pe scaun, greutatea va fi distribuita în mod uniform pe tot corpul, daca tii calcâile apropiate si ai grija ca un picior sa fie ceva mai în fata decât celalalt. Tine-ti partea superioara a corpului întotdeauna dreapta, asta o sa-ti stea bine. Dar niciodata sa nu tii picioarele ca un baiat, ci ele sa fie întotdeauna apropiate.

e) Corpul

Nu exista nimic mai placut decât un om tânar, îngrijit. De aceea tine-te curat la trup si suflet. Parfumurile nu pot sa îndeparteze mirosul de transpiratie, aici nu ajuta decât apa si sapunul. Sa-ti faci timp întotdeauna pentru a-ti îngriji si pastra corpul curat; si aceasta va contribui la pastrarea fericirii în casnicie. Câte casnicii au fost distruse în urma acestei neglijente, fiindca sotului sau sotiei i-a fost rusine pentru celalalt. Nici pentru Domnul si Împaratia Sa nu este o dovada buna, daca, drept copil al lui Dumnezeu, esti neîngrijit.

f) Îmbracamintea

Aceasta tema este strâns legata de cea precedenta. Daca v-am sfatuit sa va îngrijiti, aceasta nu însemneaza ca trebuie sa porti îmbracaminte scumpa sau sa-ti pierzi timpul prin a-ti alege îmbracaminte eleganta. Tocmai în îmbracaminte simpla poti sa arati placut si îngrijit, daca esti bine spalat si pieptanat, daca unghiile sunt curatate si dintii spalati. Este important mai ales sa te porti natural. Adu-ti aminte: corpul tau este un templu al Sfântului Duh. Daca te duci într-un magazin pentru a-ti cumpara haine, întreaba-te întotdeauna, daca haina este vrednica de o persoana care detine pozitia ridicata a unui fiu al lui Dumnezeu în Cristos. În 1 Petru 2:9 citim: “Voi însa sunteti o semintie aleasa, o preotie împarateasca, un neam sfânt, un popor, pe care Dumnezeu Si l-a câstigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întunerec la lumina Sa minunata.” Ai trezit oare la alti oameni aceasta impresie prin purtarea unei haine noi? Aceasta o scriu atât pentru baieti cât si pentru fete. Unii oameni arata adesea ridicoli, cu toate ca cheltuiesc multi bani pentru hainele lor. Ei nu se pricep sa aleaga nici calitatea, nici croiala, nici ceea ce este cel mai potrivit pentru felul lor. Si aici Dumnezeu poate sa te sfatuiasca. Pentru a fi bine îmbracat sa fii atent la urmatoarele puncte: sa nu fii exagerat, adica, nu te tine prea mult conform modei, dar nici prea mult în urma modei; si una si alta produc un efect ridicol. Daca vrei sa te îmbraci placut, si aici Dumnezeu te va conduce. Pentru ca hainele tale sa fie întotdeauna proaspete, fierul de calcat, vopseaua si acul de cusut sa-ti fie mereu ajutoare. La cumpararea unei haine sa fii atent la o calitate buna, ca sa faca impresie buna si dupa o purtare îndelungata. Îmi permit sa mai mentionez aici un lucru care priveste pe tinerii care si-au dedicat viata lui Dumnezeu si cauta sfintirea. Vezi adesea tineri care poarta numai shorts, la reparatul masinei sau alte ocupatii ostenitoare. Eu gasesc ca aici e nevoie si de un

maiou, fiindca Biblia spune ca sunteti templul Sfântului Duh; de asemenea v-ati pastra cinstea fata de voi însiva si fata de altii. Vezi de multe ori fete cu rochii fara mâneca sau cu un decolteu mare. Câteodata ele poarta si pantaloni (ceea ce este contra Cuvântului lui Dumnezeu în Deuteronom 22:5), cu toate ca doresc sa se marite cu un tânar cumsecade. Multe fete nu stiu ca tânarul serios îsi face o imagine despre fata pe care vrea s-o ia de sotie; fetele usuratice si provocatoare nu corespund idealului sau. Fetele usuratice se marita adesea cu barbati care n-au nici o valoare morala, pentru ca numai ei se intereseaza pentru acestea. În general, aceste casnicii nu sunt de durata si ajung la divort. Copiii din casnicii divortate sunt nefericiti si viitorul lor este pentru totdeauna însemnat. Aceasta lume este un loc al întunecimii. În fiecare zi se distrug sute de casnicii (dovedit statistic: divortul si betia). Se pare ca morala scade din zi în zi. Boala acestui secol este necuratenia. Cauzele principale sunt felul cum se îmbraca lumea astazi si literatura cu care se hraneste. Strandurile sunt o capodopera a Satanei; tineretul îsi pierde pudicitatea si demnitatea, când vede barbati si femei la strand pe jumatate goale. Poate gasesti mentalitatea mea cam ciudata, dar daca cugeti, va trebui sa-mi dai dreptate. Daca îndragesti Biblia si o citesti, vei afla ca, Cuvântul lui Dumnezeu ne îndeamna sa nu ne potrivim acestei lumi (Romani 12:2) si 1 Corinteni 3:17, unde scrie: “Daca nimiceste cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu; caci Templul lui Dumnezeu este sfânt: si asa sunteti voi.” Vezi ca merita sa mergi pe fagasul cel bun, chiar daca lumea îsi bate joc de acesta. Viata noastra pe aceasta lume este scurta, dar ea va fi la timpul sau rasplatita în marire. Dumnezeu a zis marelui preot Eli: „Voi cinsti pe cine Ma cinsteste” (1 Samuel 2:30). Domnul ramâne credincios spuselor Sale; încearca, cinsteste pe Dumnezeu si vei vedea ca promisiunile Sale se vor adeveri si la tine. Daca te îmbraci acasa, la munca, în biserica si în vacanta întotdeauna cu buna-cuviinta si gust, n-ai sa regreti niciodata. Astfel vei fi scutit de a fi ispitit prin persoane usuratice, fiindca acestea vad repede ca nu te pot folosi drept victima. De esti sarac sau bogat, ceea ce posezi întradevar sunt trupul si sufletul.

g) Fardul si bijuteriile exagerate 

Si aceasta tema atinge pe cea anterioara, astfel ca nu vom insista prea mult. As vrea sa remarc numai ca nu exteriorul te face atragator, ci ceea ce este în interiorul tau. Un trup curat, un suflet sanatos, un caracter statornic, o inima care este mai curata ca diamantul si care este umpluta cu valoarea dumnezeiasca, sunt singura bijuterie care te face valoros; si nu produsele de frumusete care se cumpara în parfumerie. Poarta numai acele bijuterii care-ti sunt necesare. Alege modale simple de calitate buna, ca înfatisarea ta sa nu sufere. Numai personalitatea ta te face placut si nu colierele si inelele, etc.

Capitolul 7

Banii

Deja pentru tineret banii joaca un mare rol. Pot sa devina pentru tine drept binecuvântare sau blestem. Învata sa umbli bine cu ei. Începe sa-ti pui ceva la o parte: este un principiu biblic de a da a zecea parte din venit lui Dumnezeu. Dupa ce ai platit locuinta si hrana, sa nu uiti nici parintii tai, nici saracii. Daca esti într-adevar un copil al lui Dumnezeu, îti va face o bucurie mult mai mare sa donezi ceva pentru opera lui Dumnezeu, în loc sa-ti cumperi lucruri care nu sunt necesare. Poti de exemplu sa donezi misiunii biblice bani. (Daca ma gândesc la ceea ce Biblia mi-a dat deja în viata mea, atunci nu pot sa contribui decât bucuros la

raspândirea Bibliei!) Poti sa distribui sau sa împrumuti si tratate si carti spirituale, dupa ce le-ai citit. În preajma ta înca multe suflete necesita ajutorul tau, pentru a cunoaste drumul spre Împaratia cerului. În clipa în care începi sa-ti folosesti banii pentru propovaduirea Împaratiei lui Dumnezeu, Domnul te va binecuvânta. Acum câtiva ani am facut cunostinta ca doi logodnici care dadura toate economiile pe care tânarul le facuse pentru a cumpara logodnicei sale un inel de logodna, misiunilor. Logodnica a preferat un inel simplu. Logodnicul începuse tocmai o afacere si venitul sau era foarte redus. Dar începând cu aceasta clipa Dumnezeu a binecuvântat întreprinderea într-atâta ca putea sa încheie contracte pentru peste 80.000 lire sterline (cca. 1 milion marci germane). Dupa câtiva ani Domnul îl chema la postul de propovaduitor al Cuvântului – astazi este unul din cei mai buni evanghelisti în statul Africa de Sud. Niciodata sa n-ai datorii banesti. Nici sa nu împrumuti bani sau haine. Aceasta este o obisnuinta regretabila si de multe ori nici nu este lipsa de bani. Obisnuieste-te sa astepti cu o cumparatura pâna ai banii necesari. Trebuintele tale nu sunt niciodata asa de urgente precum crezi. Daca mai mergi la scoala sau daca esti bolnav, atunci roaga-te si Dumnezeu va rândui totul; sa nu te înjosesti folosind metodele mai usoare care în realitate sunt mai dificile. Foloseste-ti banii în mod constiincios. Va trebui sa dam odata socoteala lui Dumnezeu asupra a tot ceea ce am primit, si asupra banilor; cât de mare va fi rasplata ta, daca te-ai dovedit drept un bun gospodar. Aceasta poveste as vrea sa v-o mai povestesc, pentru a va face curaj si pentru a arata ca pentru Dumnezeu este o usor de a câstiga oameni pentru el. Sotul meu a fost medic naturalist si a avut mare succes în meseria sa. Din pacate el a fost necredincios. În contradictie cu succesul sau în meserie si cinstea pe care o poseda prin originea sa nobila si cu toate distractiile pe care le avea prin sport si în societatea lumeasca, viata sa a fost goala si fara continut. Nulitatea tuturor acestor lucruri îi chinuia însa într-atâta, încât a avut intentia sa-si puna capat vietii. Apoi pentru prima data în viata lui lua Biblia în mâna; avea atunci 30 de ani. Mama sa îi daruise aceasta carte patru ani înainte. Acum el începu cu aviditate sa citeasca în ea. Dupa câteva luni el îsi închina, singur în genunchi în biroul sau, inima sa lui Isus – care a venit pe lume, suferind si varsându-si sângele pentru pacatele lumii. Citind în cursul zilei si seara Biblia, el facea mari progrese: Adevarurile dumnezeiesti cuprinse în Cuvântul lui Dumnezeu, se dezvaluiau sufletului sau unul dupa altul. Întro zi el descoperise ca ar trebui sa dea o zeciuiala din venitul sau lui Dumnezeu; imediat asculta acestei lumini. A fost semnificativ ca venitul sau se mari de cinci ori în decurs de 15 luni. Plin de recunostinta el se decise sa dea lui Dumnezeu înca o zeciuiala. Într-o zi însa el s-a hotarât sa dea si mai mult: S-a sfintit pentru a servi pe Domnul. Când ne-am cunoscut el a fost evanghelist si eu am activat de cinci ani la evanghelizarea tineretului. Dupa câteva luni noi am stiut ca Domnul ne-a destinat unul pentru altul. Acum suntem casatoriti deja de multi ani si suntem înca asa de fericiti împreuna! Scurt timp dupa casatoria noastra am fost întrebati daca am fi de acord sa muncim într-o mica comunitate. Aceasta a fost atât de saraca, încât de multe ori nu stiam de unde o sa ne parvina hrana zilei urmatoare; dar Dumnezeu nu ne uita niciodata. El ne-a dat întotdeauna ceea ce aveam nevoie. Minunatele împliniri ale rugaciunilor noastre nu se mai pot numara. Ajutorul venea întotdeauna din partile cele mai putin asteptate si întotdeauna în momentul dorit. Sotul meu punea doua zecimi chiar din sumele cele mai neînsemnate la o parte. O contributie o folosi pentru Dumnezeu, iar cealalta pentru cumpararea de Biblii, pentru a le putea da la aceia caro aveau nevoie de una. Multe suflete au fost binecuvântate si salvate prin aceste mijloace.

Tatal nostru ceresc nu ne dadea numai hrana de care aveam nevoie, ci si tot ceea ce ne trebuia. La abandonarea meseriei sale, sotul meu predase si automobilul sau mare pentru a servi Domnului. Aceasta masina ne facu multe servicii, însa dupa câtiva ani se observeau urme de vârsta. Trebuia sa ne obisnuim cu gândul ca în curând nu va mai fi folosibila. Ne-am rugat lui Dumnezeu în aceasta privinta si cum a raspuns El? Era Craciunul: furam invitati la vechi prieteni la prânz. Dupa masa, domnul de Vos întreba pe sotul meu: „Ioane, cred ca ai nevoie de o masina noua.” “Sigur! Sotia mea si cu mine ne-am rugat lui Dumnezeu în aceasta privinta, si El ne va darui o solutie la timpul sau.” „Acum este imposibil sa cumperi o masina”, spuse prietenul, dar mâine sa te duci la Johannesburg si sa alegi masina cea mai buna, deoarece Domnul ne-a facut cunoscut ca Retha si eu sa va daruim o masina!” Sotul meu a fost asa de miscat, încât o clipa n-a fost în stare sa vorbeasca. Ziua urmatoare el a vrut sa-si aleaga obiectul visului. Însa apoi veni înca o surpriza: Un preot din împrejurime ne telefonase: „Am auzit ca doriti sa cumparati o masina favorabila.” – „Da.” – “Vreti un Ford mare?” – „Sigur, dar atunci ar trebui sa astept doi sau trei ani!” – „Gânditi-va, fratele meu a comandat acum trei ani un Ford; acum este gata, si fratele meu nu mai are nevoie de masina. A vrut sa mi-o dea mie, dar am deja una. Daca va intereseaza…” Aceasta e fost minunat; am îngenunchiat si i-am multumit lui Dumnezeu cu lacrimi în ochi pentru ajutorul Sau. Când ni s-a telefonat pe urma de la fabrica ca putem sa luam masina, am avut prieteni învitati la prânz. Când ei au aflat vestea buna, ei ne-au platit biletele de avion la Johannesburg. Când ne-am urcat împreuna cu fetita noastra în avion, ne-am simtit ca cei mai fericiti oameni. Cineva ne-a donat si un frigider atât de necesar în climatul nostru! „… Dati, si vi se va da” (Luca 6:38). Aceste întâmplari ti le-am povestit pentru a-ti arata cu ce darnicie Dumnezeu împlineste rugamintile credinciosilor Sai. Placuta este slujba la un stapân demn de admirat, pretioasa este Biblia cu promisiunile ei pentru vesnicie! Nu numai pentru inimile noastre, aceasta masina a adus bucurie, am putut sa ducem si multi oameni vârstnici, bolnavi si tineri la biserica – si multi necredinciosi au putut fi vizitati, încurajati, salvati si sfintiti! Înainte de a ne întoarce în Franta, am vândut masina.

Capitolul 8

Ispita

Plimbarea în doi

Astfel de pericole sunt asa de dese în lumea aceasta, încât ma gândesc întristata la tineret. Tinere cititor, n-a trebuit sa lupti deja contra acestei ispite? În epoca noastra de o libertate exagerata, de multe ori baietii duc fete într-o masina la locuri izolate ale orasului sau la tara pentru a inspira aer curat. Ei se întorc pe urma numai târziu noaptea. Prieteni, as vrea sa va avertizez, nu comiteti niciodata aceasta imprudenta; este o obisnuinta daunatoare, care a adus deja mult necaz si mare mizerie: copii nefericiti, parasiti sau nimiciti prin avort, cariere distruse, fiindca barbatul era nevoit sa se însoare cu o femeie cu alta mentalitate si educatie. Nu i-ar fi rusine unui tânar onest cu intentii curate, sa apara în fata parintilor fetei, cu care el a iesit? Ma gândesc ca un tânar este mai cinstit, daca are într-adevar intentia sa se însoare cu fata. Parintii fetei vor îngadui tânarului sa-i viziteze, la fel parintii tânarului, asa încât amândoi vor putea sa se cunoasca mai bine si sa se obisnuiasca cu cele doua medii. Acest lucru este de mare importanta pentru o casnicie ulterioara.

Sigur ca nu te casatoresti cu socrii tai; dar atmosfera si armonia casniciei tale ar putea sa fie adesea tulburate printr-o neîntelegere între tine si sotul tau sau sotia ta si familia ei. Dragostea este ceva frumos, dar ea sa nu se margineasca numai la dragostea între soti, ci si la cele doua familii. Tânarul ale carui intentii nu pot fi aprobate, ademeneste fata spre locuri singuratice: Departe de parinti va ajunge mai usor la scopul dorintelor sale nesanatoase. Aparent nu este nimic rau daca o fata se duce cu masina cu un tânar, dar depinde de timpul si locul unde se duc. Logodnicii se întâlnesc de cele mai multe ori la parintii lor, ceea ce constituie o siguranta. Parintii vor lasa tinerii bucuros singuri, pentru a putea discuta si a fauri planuri pentru viitor. Seara sa nu se prelungeasca prea mult: zece si jumatate cred ca ar fi timpul potrivit. (Aceasta depinde si de îndepartarea locuintei.)

Drumul târziu spre casa 

Aceasta este foarte periculos. De multe ori tineri seriosi au pacatuit fiindca nu si-au dat seama si s-au îmbratisat pâna noaptea târziu. Biblia spune: „Vegheati si va rugati.” La ce foloseste însa rugaciunea pentru pastrarea curateniei, daca te îmbratisezi dupa aceea jumatate din noapte, uiti lumea reala si esti biruit de dorinte, asupra carora nu mai esti stapân. De aici rezulta adesea griji si cainta, care dureaza o viata întreaga. Poate îmi vei raspunde ca opinia lumii este alta. Aceasta o stiu din pacate prea bine, dar daca ati fi vazut pretul necazurilor care nu mai pot fi reparate, pe care le-am cunoscut în timpul carierei mele, v-ati pune-o mai mult la inima. Te gândesti oare la sufletul tau si la cel al celorlalti oameni?

Capitolul 9

Ce fel de libertati pot sa-mi permit? 

La aceasta tema L-am rugat pe Dumnezeu sami ajute si Sfântul Duh mi-a dat urmatoarea lamurire pentru tine, tinere: Peste câtiva ani si tu vei fi însurat cu o fata, care în ochii tai este creatura cea mai draguta si perfecta, pe care ai ales-o drept regina caminului tau. Din aceasta legatura fericita vor rezulta copilasi spre marea voastra bucurie. Vei fi mândru sa fii tatal lor si vei lucra din rasputeri ca ei sa nu duca lipsa nici de locuinta, nici de îmbracaminte sau hrana. Si seara când te intorci acasa, piciorusele lor te vor întâmpina sarind. Fetita ta cu bucle blonde va striga bucuroasa: “Vine tata!” Ea îsi va pune bratele în jurul gâtului tau sau se va aseza pe genunchii tai si prin râsul ei vei uita repede de necazurile zilei. O vei vedea crescând si vei veghea ca ea sa fie pregatita cât se poate de bine pentru viitor. Poate o vei lasa sa studieze muzica sau altceva frumos. Te vei bucura în toti acesti ani sincer de ea si vel fi mândru s-o vezi devenind o domnisoara frumoasa. Sotia ta si cu tine veti observa pe urma ca un tânar – ale carui vizite devin tot mai dese – n-are ochi decât pentru comoara voastra. Ai facut întotdeauna tot pentru ea: acum ea este coroana caminului vostru – atât de frumoasa, de curata… Spune-mi, cum ai vrea ca tânarul s-o trateze? Unde ar fi hotarul între permis si nepermis? Nu te-ai supara, daca tânarul s-ar distra numai cu fiica ta, i-ar dezonora trupul, ar trata-o cu usurinta si i-ar lua diadema castitatii de pe frunte?“ …Aici, prietene, este raspunsul la întrebarea ta: „Pâna unde pot sa merg la o fata, ce fel de libertati pot sa-mi permit?” Gândeste-te ca ea este comoara parintilor sai, cum fetita ta o va fi într-o zi pentru tine.

Si tie, fetita, as vrea sa-ti dau acelasi sfat. Într-o zi vei fi, poate, mama unui tânar frumos. Desigur n-ai vrea ca fetele sa-l seduca sa se întineze cu ele sau ca ele sa flirteze cu el lasându-l dupa aceea cu inima zdrobita.

Capitolul 10

Purtare incorecta

Necuratenie: Astazi din pacate exista multi tineri si tinere care nu mai pun valoare pe curatenia trupului, cinstea si bunul renume. Îti amintesti ce zice Biblia (Proverbe 22:1): „Un nume bun este mai de dorit decât o bogatie mare, si a fi iubit pretuieste mai mult decât argintul si aurul.” Tinere, daca ai facut cunostinta unei fete, a carei morala ti se pare echivoca (în general le cunosti dupa felul cum se îmbraca, dupa vorbit, dupa privire), separate de ea, nu te juca cu focul. Daca atingi focul, te vei arde! Biblia spune (Proverbe 6:27-28): „Poate cineva sa ia foc în sân, fara sa i se aprinda hainele? Sau poate merge cineva pe carbuni aprinsi, fara sa-i arda picioarele?” Gândeste-te la Domnul Isus, care din dragoste pentru tine a suferit si a murit! Gândeste-te la parintii tai: nu primi nici o invitatie si nu cauta sub nici un prilej o revedere. Când un tânar este ispitit prin prezenta unei fete, el trebuie sa aiba grija, fiindca o fata cu o inima nobila nu-i va sugera decât sentimente nobile; la ea te simti mai puternic, mai înaltat în propria ta persoana si într-o atmosfera curata simti impulsul spre un ideal mai înalt. Si pe tine, fetita, vreau sa te previn de tinerii care încearca sa te traga în pacat si de cei fara morala care intentioneaza numai sa-ti ia coroana curateniei de pe frunte, cu scuza: „Te iubesc!” Dragostea adevarata vine de la Dumnezeu; si Dumnezeu este sfânt, Dumnezeu este lumina, lui Dumnezeu Îi este scârba de necuratenie. Dragostea adevarata doreste sa te fereasca de suferinta si de rusine. Cine încearca sa te seduca, nu te stimeaza, cum ar putea sa te iubeasca? În ochii sai esti mai putin decât nimic. Un barbat care ia astfel cinstea unei fete, nu se va însura cu ea decât în acele tari unde parintii îl silesc. Dar o va trata pe urma într-un fel ca ar fi fost mai bine pentru ea, daca nu s-ar fi nascut. Cine poate sa descrie mizeria care se vede în caminele unde tinere mame cauta sprijin fata de batjocura si dispret! Tânara prietena, vrei sa nasti în mod usuratic un copil, care va fi izgonit sau însemnat de rusinea ta? 1 Corinteni 13:5: ”Dragostea nu se poarta necuviincios.” Dragostea nu face nimic ce te face sa înrosesti. Daca un tânar îti spune ceva sau îti propune ceva ce tear face sa înrosesti fata de parintii tai, poti sa fii sigura ca nu are în inima sa nici o scânteie de dragoste pentru tine; acesta este numai un egoist, un savurant. Dragostea este frumoasa, dragostea este curata Pastreaza-ti trupul cu orice pret neprihanit si evita acest soi de barbati ca pe o ciuma. Biblia da fetelor acelasi avertisment (Proverbe 6:27): „Poate cineva sa ia foc în sân, fara sa i se aprinda hainele?” Este un vechi adevar: Creatorul a dat tuturor fetelor un sentiment de pudoare si un presentiment în inima, care le permit sa simta raul înainte de a se intâmpla. Daca faci cunostinta cu un barbat care nu vorbeste sau face nimic ce sa-ti displaca, pe care fiecare îl admira si care totusi îti provoaca o displacere, un fel de presimtire, sa stii ca este Sfântul Duh al lui Dumnezeu care te avertizeaza pentru a te proteja. Sa ai grija, chiar daca ceilalti cred contrariul. Numai mai târziu, poate dupa multi ani, vei fi recunoscatoare ca ai ascultat vocea ta interioara.

Capitolul 11

Adulterul

Noi traim într-o epoca în care multor oameni casatoriti nu le pasa daca ei seduc tinere sau tineri. Acest flirt care începe inofensiv, sfârseste adesea cu rusine, disperare sau ura; poate chiar printr-o împuscatura de revolver caruia îi urmeaza o cainta vesnica în iad; câteodata ei sfârseste si printr-o viata mizerabila dupa gratiile reci ale unei închisori; mai demult si pe ghilotina, astazi pe scaunul electric sau în camera de gazare. Daca te-ai gândi numai la urmarile pacatului, l-ai evita! Si în aceasta privinta Biblia explica: “Dar cel ce preacurveste cu o femeie este un om fara minte, singur îsi pierde viata cine face asa. Nu va avea decât rana si rusine, si ocara nu i se va sterge” Proverbe 6:32,33. Ar trebui neaparat sa citesti si în Proverbe 7, unde este vorba de o femeie rea. Acest capitol cuprinde lectii pline de învataminte, mai ales în versetele 22 si 23: „De odata a început sa mearga dupa ea, ca boul care se duce la macelarie, ca un cerb care alearga spre cursa, ca pasarea care da buzna în lat, fara sa stie ca o va costa viata, pâna ce sageata îi strapunge ficatul.” Aceste versete sunt aplicabile si pentru tineri si tinere care nu iau în seama avertismentul si se lasa sedusi de acesti demoni. Dusmanul nostru cel mai mare, Satana, îmbraca adesea o persoana casatorita cu un farmec care ne cucereste aproape; inima noastra se simte atrasa parca de o putere irezistibila. Isus este mai puternic decât Satana; dar calea de iesire depinde de tine. Dumnezeu ti-a dat vointa libera si astfel depinde de tine sa rezisti ispitei sau sa cazi. Vrei sa-ti pierzi cinstea, frumusetea morala si sufletul pentru o experienta care nu este demna sau vrei sa-ti învingi potrivnicul adunându-ti toate puterile spirituale si morale? Un lucru este sigur: cei care au vrut într-adevar sa biruiasca, n-au fost niciodata învinsi. Aceasta experienta am facut-o si eu: câtiva ani înaintea casatoriei mele am facut cunostinta cu un barbat de care imediat m-am simtit atrasa. Am avut mereu dorinta sa fiu în apropierea lui. Constiinta mea a fost zguduita, deoarece barbatul era însurat. M-am straduit foarte mult sa ma debarasez de aceste sentimente, însa ele sau întarit. Satana a stiut cum sa procedeze; el nu m-a ispitit prin gânduri necurate sau dorinte dubioase: el a stiut ca mi-ar fi fost scârba de asa ceva, fiindca eram un copil al lui Dumnezeu. Nu, a fost un fel de vraja care parea foarte nevinovata. Dar cu experienta mea în Domnul am simtit de îndata ca acest lucru a fost foarte rau si periculos. Dar cum am mai mentionat, cu cât am încercat sa ma eliberez, cu atât mai mult m-am împleticit. Vrajmasul a încercat totul pentru a ma învinge. Atunci am început sa ma rog ca niciodata, dar cerul parea sa fie surd si strigatele mele de ajutor ramâneau fara raspuns. Totusi am fost decisa sa nu-mi dezamagesc Stapânul si sa nu necinstesc numele Sau sfânt. Activitatea mea cerea sa fiu tot în apropierea acestui domn, care a fost în acelasi conflict ca si mine; Satana actiona pe amândoua partile deodata. Dar si el a fost un fiu al lui Dumnezeu si demn Stapânului sau: niciodata n-a spus vreun cuvânt care ar fi tradat sentimentele sale; el nici nu îndraznea sa se atinga de mâna mea, dar eu stiam ca si el avea de luptat ca si mine… În timpul noptii când toata lumea dormea, m-am rugat ore întregi în camera mea. Demonul insista si a vrut sa-mi sugereze ca Domnul este deceptionat de mine si nu asculta rugaciunile mele. M-am împotrivit: „Aceasta este fals, Dumnezeul meu nu este deceptionat de mine, pentru ca mi-ai pus aceasta ispita în cale. Dumnezeu stie ca o sa ramân tare. El ma va ajuta.”

Aceasta lupta de moarte a durat timp de sase zile si sase nopti; a sasea zi era duminica. În timpul Sfintei Cine L-am rugat pe Dumnezeu în genunchi sa ma ajute: “Doamne, daca nu-mi dai astazi biruinta asupra acestei lupte, atunci as vrea sa mor. Nu mai vreau sa traiesc, daca nu traiesc pentru slava si onoarea Ta. Viata mea nu mai are nici o valoare, daca nu este curata si sfânta; daca nu-mi dai siguranta consimtamintului Tau, mai bine sa mor.” În timpul rugaciunii lupta interioara a devenit atât de puternica, încât tot corpul meu a fost parca scaldat în sudoare si fata mea plina de lacrimi. Dar Dumnezeu este credincios. El a spus: “Nu v-a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va îngadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, împreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea ca s-o puteti rabda” (1 Corinteni 10:13). În aceasta clipa a raspuns Dumnezeu si m-a eliberat. Am vazut în închipuire un nor mare negru îndepartându-se încet de mine. M-am sculat curatata prin sângele lui Isus Cristos si întarita prin Sfântul Duh. Abia am putut sa înteleg ca eram înca acelasi om, înainte la încercare, iar acum atât de liber, renascut. De atunci s-au scurs multi ani; îl vad pe acest crestin înca din când în când si nu înteleg astazi cum am putut sa-l gasesc asa de atragator. Eliberarea dumnezeiasca a fost totala. Cuvântul lui Dumnezeu zice: „Rezistati Satanei, atunci va fugi de voi!” Aceasta promisiune are valoare si pentru tine, dar trebuie sa rezisti imediat; sa nu te joci cu ispita, ca sa nu te trezesti numai în clipa când morala si cinstea ta s-au dus. Daca esti zapacita în apropierea unui barbat însurat si inima ta începe sa bata mai repede, daca te gândesti la el, atunci adu aceste sentimente în fata lui Dumnezeu, pentru a putea învinge, cât este înca timp. Poate cineva se gândeste citind aceste rânduri: “Pentru mine este prea târziu, am ajuns deja sub roti.” As vrea sa te ajut, sa te smulgi din ghiarele Satanei. În Isaia 1:18 este scris: “Veniti totusi sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e cârmizul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura, se vor face ca lâ

Show more