2015-02-10



Van 4 t/m 8 februari veranderde Art Rotterdam Week de stad in een bruisend feest van cultuur en moderne kunst. Naast Art Rotterdam, OBJECT Rotterdam en Rotterdam Contemporary Art Fair was er een groeiend aantal nieuwe programmaonderdelen zoals Intersections, No Walls Expo, International Book Art Fair en Out There #2. Daarnaast waren er door heel de stad kunst-gerelateerde evenementen, feestjes en tentoonstellingen en sloten ook diverse musea en kunstinstellingen aan bij het programma met speciale openingsprogramma’s. Art Rotterdam Week was daarmee de perfecte gelegenheid om de opening van het BesteBuren jaar, een jaar waarin we twintig jaar Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking vieren, feestelijk te openen in LantarenVenster. De beurzen vormden tezamen met de bijzondere locaties een aantrekkingskracht op het publiek. In totaal hebben de verschillende onderdelen van de Art Rotterdam Week bijna 80.000 bezoekers ontvangen en hebben rond de 9.000 bezoekers gebruik gemaakt van de gratis oldtimer pendelbussen die ook dit jaar de Van Nellefabriek met de Wilhelminapier, Museumkwartier en Vierhavengebied met elkaar verbonden.

Art Rotterdam

Art Rotterdam, de hoofdbeurs van de Art Rotterdam Week vond voor de tweede keer plaats in de Van Nelle Fabriek en trok 25.000 bezoekers, een nieuw bezoekersrecord (versus 21.500 in 2014). Art Rotterdam brengt de laatste ontwikkelingen binnen de beeldende kunst. Met verschillende benaderingen van jonge kunst in uiteenlopende tentoonstellingsconcepten vormt Art Rotterdam steeds meer een alternatief op de grote internationale beurzen. Art Rotterdam breidde dit jaar uit met het nieuwe Intersections, 15 non-profit spacesen kunstenaarsinitiatieven in de oude werkplaatsen van de Van Nellefabriek. Hier zag men een combinatie van video-, installatie- en performancekunst van opkomendekunstenaars. Ook opende restaurant Fred tijdens Art Rotterdam een pop-up restaurant. De trotse bezitter van maar liefst twee Michelin Sterren had nog niet eerder een pop-up restaurant geopend, maar maakte voor deze locatie en dit event graag een uitzondering.

OBJECT Rotterdam

Deze Rotterdamse designbeurs vond dit jaar plaats op stoomschip Rotterdam. OBJECT Rotterdam presenteerde limited editionsen unieke stukken op het snijvlak van design, kunst, architectuur en mode. Debeurs toont werk van nationale en internationale, gevestigde en upcomingdesigners, uit verschillende ontwerpdisciplines en in uiteenlopende materialen.

Rotterdam Contemporary Art Fair

Deze onafhankelijkekunstbeurs beleefde dit jaar haar vierde editie en voor de tweede keer in Rotterdamse Cruise Terminal. Beide etages van devoormalige aankomst- en vertrekhal van de Holland-Amerikalijn bruisten vankunst, design, muziek, video, art-talks en performances.

RC Art Fairstaat in het teken van hedendaagse kunst, design en. Op de eerste verdieping van het monumentale pand vertegenwoordigen 61 galeries jonge en oude uit zowel binnen- als buitenland, gerenommeerde en opkomende kunstenaars.

TEC ART Rotterdam

TEC ART Rotterdam is een productie van PLANETART Medialab, kunstenaarsinitiatief met projecten op het snijvlak van technologie, maatschappelijke actualiteit en beeldende kunst, o.a bekend van het spraakmakende GOGBOT festival en de Twente Biënnale.

TEC ART was met haar tweede editie op diverse locaties actief tijdens Art Rotterdam Week. In Fenixloods 1 presenteerde TEC ART een spacelab met tentoonstelling, workshops, lezingen, live-acts en informele presentaties van WdKA studenten vakgroep Hacking.

Daarnaast was TEC ART actief met een aantal zeer bijzondere pop-ups: Kinetische sculpturen en audio-orgels langs de kade van de Fenixloods. Een spectaculaire computergestuurd explosie- kanon en vuurkolom bij de Rijnhavenbrug. En op het pand van WORM is tot en met 1 maart een audio-visuele megabanner van 60 m2 te zien, een tribute aan superhero Stephen Hawking door kunstenaars ViaORal.

Nieuwe deelnemende organisaties Art Rotterdam Week 2015

No Walls Expo, Nl/Vl

Een expositie met sculpturen en installaties van Vlaamse en Nederlandse kunstenaars. De expositie is onderdeel van de viering van het twintigjarig culturele verdrag tussen Nederland en Vlaanderen.

Op een oppervlakte van 10.000 m2 op de begane grond in de Fenixloods I werden grote sculpturen en installaties getoond van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars. Werk van jong opkomend talent wordt naast dat van gerenommeerde kunstenaars getoond. Deze monumentale tentoonstelling toont een overzicht van het huidige kunstklimaat in Nederland en Vlaanderen.

NO WALLS EXPO, NL/VL is samengesteld door Bob Smit tevens bedenker en organisator van de tentoonstelling. Mark Swijsen (Vlaanderen) is medesamensteller en coördinator van de Vlaamse kunstenaars.

No Walls Expo is nog te zien tot 17 februari

International Book Art Fair (InBAF)

Ook in de Fenixloods de eerste editie van deze internationale boekenbeurs.Op de beurs toonden nationale en internationale uitgevers, boekenwinkels, printshops, kunstenaars en designers een overzicht van de laatste architectuur, kunst en design publicaties. Deze beurs richt zich voornamelijk op bijzondere publicaties en wil aanzetten tot de herwaardering van boeken als kunstobjecten.

Voor de eerste editie werd de beurs gecombineerd met een breed randprogramma met onder andere muziek van Rotterdamse artiesten en workshop.

Out There #2

Een hedendaagse video- en fototentoonstelling op de Wilhelminapier en in de Fenixloods 1 op Katendrecht gepresenteerd door Viewmaster Projects en het Nederlands Fotomuseum

De tentoonstelling toont nieuwe eigentijdse landschapsbeelden van hedendaagse kunstenaars die werken met video, fotografie en ‘net art’. In Out There worden eigentijdse videoprojecties en videoinstallaties gekoppeld aan nieuwe digitale landschapsfotografie en computergegenereerde kunstwerken die een basis hebben in de social media, Google Maps, Google Earth, Streetview, GPS, satellietbeelden, bewakingscamera’s, webcams, flickr en Instragram.

Out There #2 is nog te zien tot 8 maart, iedere avond van 18.00 tot 23.00 uur.

Atelier van Lieshout

Voor het eerst in Nederland toonde Atelier Van Lieshout/AVL-Mundo, tijdens de Art Rotterdam Week, de volledige Blast Furnace. Een uit staal vervaardigde installatie van meer dan 11 meter hoog die aangedreven wordt door menskracht en eenvoudig mechanica. Daarnaast was het team van Atelier Van Lieshout actie te zien zijn en kunstwerken gaan gieten in de gietloods, met de rokende ovens en rudimentaire machines van de Happy Industry installatie. Zowel Blast Furnace als Happy Industry werden speciaal voor ART Rotterdam Week geïnstalleerd.

Museumpark en Witte de Withstraat

Op vrijdag 6 februari opende Tent en Witte de With Center for Contemporary Art hun tentoonstellingen New Romantic Spirit', 'Shift & Drift’ en ‘Paul Thek’. Ook Museum Boijmans van Beuningen was van de partij met de opening van La La La Human Steps,Sensory Spaces 6en de primeur: het meesterstuk van Hammershøi in Nederlandse openbare collectie. Onder de naam Kunstblockavond waren de galeries van de Witte de Withstraat op de vrijdag gratis en tot laat te bezoeken.

Start BesteBuren jaar tijdens Art Rotterdam Week

De officiële opening van BesteBuren, een jaar waarin we Vlaams- Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking vieren, vond plaats op zondag 8 februari in LantarenVenster in aanwezigheid van de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en de Vlaamse en Nederlandse ministers van Cultuur Sven Gatz en Jet Bussemaker. Een programma in stijl van BesteBuren: met onverwachte ontmoetingen, inspirerende samenwerkingen en spraakmakende gasten uit Vlaanderen en Nederland. Optredende artiesten waren onder meer theatermaker Naomi Velissariou, rapper Typhoon, schrijvers Abdelkader Benali en Annelies Verbeke en een dansvoorstelling van de hand van choreograaf Ann Van den Broek.

Tijdens Art Rotterdam Week ondersteunt BesteBuren de publieksprijs rondom de tentoonstelling Intersections (Art Rotterdam) met Nederlandse en Vlaamse initiatieven en de expositie No Walls Expo NL/VL met sculpturen en installaties van Vlaamse en Nederlandse kunstenaars. Voor zover nu bekend worden in de rest van het jaar de volgende festivals ondersteund vanwege een culturele samenwerking met Vlaanderen:Motel Mozaïque,Circusstad Festival,Operadagen RotterdamenRobin Rotterdam Unlimited

View full press release

Show more