2014-10-02



In de Markthal in Rotterdam, die afgelopen woensdag officieel werd geopend door Koningin Máxima, vind je zeven dagen per week dagverse producten, lekkere snacks en volop kookinspiratie. Van speciale droge worsten uit Zuid-Frankrijk, tot bijzondere producten in de twee verdiepingen tellende Aziatische supermarkt Wah Nam Hong of de dagvangst van Goeree Overflakkee bij Buutegeweun. Of je gaat naar Andalus Fish, waar burgemeester Aboutaleb ook vaste klant is. En natuurlijk is een Rotterdamse markthal ondenkbaar zonder Rotterdamse iconen als Dudok of Bram Ladage. Geen zin om te koken? Geen probleem, dan zoek je gewoon een plekje in één van de acht restaurants die je ook in de Markthal vindt. De Markthal biedt 96 versunits, 8 restaurants en 20 winkels én een grote verscheidenheid aan verschillende keukens, culturen en ondernemers.

Vers!

In de Markthal in Rotterdam, die afgelopen woensdag officieel werd geopend door Koningin Máxima, vind je zeven dagen per week dagverse producten, lekkere snacks en volop kookinspiratie. Van speciale droge worsten uit Zuid-Frankrijk, tot bijzondere producten in de twee verdiepingen tellende Aziatische supermarkt Wah Nam Hong of de dagvangst van Goeree Overflakkee bij Buutegeweun. Of je gaat naar Andalus Fish, waar burgemeester Aboutaleb ook vaste klant is. En natuurlijk is een Rotterdamse markthal ondenkbaar zonder Rotterdamse iconen als Dudok of Bram Ladage.

Horeca

Geen zin om te koken? Geen probleem, dan zoek je gewoon een plekje in één van de acht restaurants die je ook in de Markthal vindt. De Markthal biedt 96 versunits, 8 restaurants en 20 winkels én een grote verscheidenheid aan verschillende keukens, culturen en ondernemers.

De Wereld van Smaak

In de Markthal vind je ook De Wereld van Smaak, een onafhankelijke coöperatie waarin diverse commerciële partijen deelnemen. Zij inspireert en stimuleert iedereen om bewust te kiezen voor vers eten dat bij je past. Voor vandaag én morgen. Het is een interactief podium dat ruimte biedt aan alle vers-sectoren: groente en fruit, vlees, vis, brood, banket, zuivel, kruiden & specerijen en aanverwante bedrijven. Zij delen daar hun kennis, inspiratie en kunde, met elkaar en met de bezoekers van de Wereld van Smaak. In de Wereld van Smaak kun je beleven, ervaren en kennis delen over vers, gezond én lekker eten.

Openingstijden

De Markthal is zeven dagen per week geopend, op maandag-zaterdag van 10.00-20.00 uur en op zondag van 12.00-18.00 uur. De restaurants zijn uiteraard langer geopend.

Meer informatie over de Markthal is te vinden op www.markthal.nl

De Markthal stelt graag een aantal van zijn ondernemers aan je voor.

Natuurlijk! (van Koppert Cress) produceert cress, jonge plantjes (microgroenten zeggen ze zelf) en is gevestigd in het Westland, de groentetuin tegen Rotterdam aan. Deze producten waren niet voor de consument te koop, maar de opening van hun kraam (in samenwerking met TomatoWorld en de Best Fresh Group) in de Markthal heeft daar verandering in gebracht.
De Markthal is het niet zomaar geworden. Rob Baan, eigenaar: “Eh, is er een andere keus?” Toen de Markthal Koppert Cress benaderde hoefden ze niet lang na te denken. Ook al is Nederland slechts een relatief kleine markt voor het bedrijf, de Markthal is wel belangrijk voor Rob en zijn bedrijf. “Ik ben redelijk chauvinistisch en vind dat we als Nederland trots mogen zijn op wat we doen. We zijn in tuinbouw gewoon heel goed!”
De keus voor Rotterdam is voor Koppert Cress een logische. “Nederland was één van de eerste landen ter wereld waar de helft van de mensen in de stad woont. De stad moet je voeden. Urban farming initiatieven, ik vind het heel charmant. Maar het Westland is de groentetuin tegen Rotterdam aan. De stad is dat een beetje vergeten, maar wij ook. En dat terwijl we twee mainports zijn die elkaar ontmoeten. We horen bij elkaar, onze werelden moeten elkaar beter gaan snappen. Overigens heeft de Markthal mijzelf de stad teruggegeven. Ik heb ‘m echt weer ontdekt. Er gebeuren zulke verrassende dingen. Qua architectuur, maar ook op culinair gebied.”

De Groene Weg, een keten van twaalf biologische slagerijen in Nederland, had al een vestiging in Rotterdam, die van Theo Pronk. Binnenkort zijn ze ook te vinden in de Markthal. Allard Bakker, general manager van de Groene Weg: “We doen het daar wel iets anders, dat moet ook wel op zo’n oppervlakte. Als slager heb je productieruimte nodig. Die hebben we in de Markthal maar heel beperkt, dus wordt er veel gemaakt door Theo Pronk. Verder moet het bij ons een beetje theater worden. Ik zie het helemaal voor me, dat de slager een microfoon opheeft en het publiek laat zien hoe je een half varken uitbeent.” Een beetje een educatieve functie dus. “Ja, dat doen we bewust. Als vleesindustrie hebben we alles gedaan om het vertrouwen te verliezen. We moeten dat herstellen. Transparant vertellen wat we doen en natuurlijk ook echt doen wat we vertellen.” Wat ‘goed eten’ precies is, hangt nauw samen met waar De Groene Weg voor staat. “Wat je in je mond stopt moet lekker zijn, smaak is voor mensen altijd nummer één. Tegelijkertijd vinden wij dat de dieren een goed en leuk leven moeten hebben gehad. Ook de wijze van presenteren is bijzonder. Geen schalen vol producten, maar hele stukken die de slager ter plekke op maat snijdt. Het moet een beleving worden en je moet het ambacht kunnen voelen.”

Mei Sum Bakery, de Chinese bakkerij van Alex Wong. Alex heeft een prestigieuze culinaire opleiding in Zwitserland afgerond, stage gelopen bij het 3-sterrenrestaurant ‘La Pergola’ in Italië en een jaar bij Ivy (nu FG) van Francois Geurts gewerkt. En nu runt hij zijn eigen bakkerij, overgenomen van zijn vader. Mei Sum Bakery bestaat al 25 jaar en is echt een begrip in Rotterdam. De producten hebben een traditionele basis, maar met een moderne draai. Alles wordt bovendien vers gemaakt. “Elke vulling maken we zelf en we gebruiken geen conserveringsmiddelen of MSG.”

Amy’s Frozen yoghurt, een startup van Rotterdammers Iris Jonkes en Gerrit de Best. In de stand in de Markthal wordt uiteraard frozen yogurt verkocht, maar dat is niet het enige. Er zijn ook drie soorten verse yoghurt (overigens is de ‘frozen’-variant ook vers) en zo’n vijfentwintig toppings. Iris: “Je kunt zelf je combinaties bedenken en we hebben een aantal uitgebalanceerde favoriete varianten.” Daarnaast vind je bij Amy’s smoothies en sapjes en kun je er terecht voor koffie, thee en dat soort zaken. “We houden van goed en gezond en dat merk je aan alle producten. Zo gebruiken we geen sap op basis van kleurstof en suiker, maar echte vruchtencoelis. De juiste smaak en verhouding zijn belangrijk.” Bij Amy’s werken ze alleen met verse en waar mogelijk biologische producten.

Dat de eerste Amy’s in Rotterdam zit, is geen toeval en de keuze voor de Markthal was dan ook een bewuste. “De kans kwam langs en we hadden echt iets van ‘dit moeten we niet laten gaan’. Een nieuwe zaak is altijd spannend, maar dit voelde meteen goed. De Markthal is de perfecte combinatie van food en veel traffic.” Ze geloven bovendien heel erg in samenwerking binnen de Markthal. Gerrit: “Je kunt het niet alleen doen, we moeten het samen opbouwen. Bovendien zien we veel mogelijkheden. We werken alleen met dagvers fruit, dat moet in de Markthal geen probleem zijn."

Cheese & More, een keten van bijzondere kaaswinkels. Het verhaal van Cheese & More begon toen Henri Willig in 1974 de boerderij van zijn ouders in het Noord-Hollandse Katwoude overnam. Hij begon er op ambachtelijke manier kaas te maken, samen met zijn vrouw Riet. Na een aantal jaar kwam er een bus met toeristen langs. Die wilden wel eens zien hoe dat precies in z’n werk ging, dat kaasmaken. De mensen stapten afgeladen met kaas de bus weer in en een idee kreeg vorm. Tegenwoordig bestaat het bedrijf uit drie hoeves en negentien winkels. En hoewel de schaal werd vergroot, gebeurt het maken van de kaas nog steeds ambachtelijk. Marc Koetsier, retailmanager van Cheese & More: “De ziel van het bedrijf is nog altijd de boer die zelf zijn kaas maakt en moet verkopen. Daar zijn we trots op, we zijn nog steeds boeren. Het gaat bij ons van land tot klant, letterlijk.”

Volgens Marc is de Markthal “een verzameling van bijzondere dingen” en passen ze daar als Hollandse kaasmaker uitstekend tussen. “De stand wordt ook geen standaard kaasstand zoals je ‘m verwacht.” En je kunt er bijvoorbeeld ook terecht voor een boterham met kaas. “Echt een ouderwetse, dubbeldikke boterham met goeie boter en goeie kaas.” Volgens Marc leeft in Nederland de behoefte aan eerlijk en ambachtelijk. “Geen gesjoemel. Niet te ingewikkeld, geen gekunsteld gedoe. Kaas zoals we dat altijd al maakten, dat trekt mensen aan.”

Obba's Foodbar, van Maaike Doğan en Uğur Zengin. Sinds ze op vakantie een keer in een nomadentent aten, wisten ze dat ze dat later zelf ook wilden doen. Het werd geen echte tent, maar een combinatie van tent en container – en nu dus ook een dubbele stand in de Markthal. Een duizend-en-één-nachtstand waar mediterraans gekookt wordt met een Turkse slag. Obba’s Foodbar serveert mezze’s, die je bij Obba traiteur ook mee naar huis kunt nemen.

Het eten wordt bij Obba serieus aangepakt. Maaike: “Uit een potje, daar worden we helemaal gek van, dat doen we niet.” In het restaurant wordt mediterraans gekookt met een Turkse inslag.

De stap richting De Markthal vinden ze spannend, maar heel leuk. Uğur: “We zitten recht tegenover ‘de Wereld van Smaak’, echt een topplek. We hebben twee stands aan elkaar vast: de ene kant is Obba’s Foodbar en de andere kant Obba traiteur.” Daar kun je alle mezze’s die ze in Obba serveren straks kopen, waar nu al veel vraag naar is. Obba’s Foodlounge wordt een beleving op zich. Maaike: “De stand maken we natuurlijk net zoals hier helemaal opzichtig. En met een grote barbecue in het midden. Hoe tof is dat?”

View full press release

Show more