2013-05-16Opening donderdag 23 mei 15:30, perspreview: 12:00 uur Rijksmuseum Twenthe Europese topkunst en Nederlands talent over de actualiteit van Europa NU! Over de geschiedenis, de nabije toekomst en vooral de actualiteit van Europa, de EU, de crisis, het populisme, fort-Europa, grenzen en culturele identiteit, en de positie van de kunst…

Tijdens de Twente Biënnale 2013 tonen meer dan 100 kunstenaars werk over het thema Europa. Met bijdragen van Architects of Air (UK), Jonathan Meese (D), Marina Abramovic, Christoph Schlingensief (AT), Laibach-Kunst (SL), David Cerny (CZ), JR (FR), GOLDIE (UK), Electroboutique (RU), TOPOTEK 1 (D), Superflex (DK), Ergun Koken (TR), Alicia Framis, Miktor en Molf, Ahmet Ogut, Marc Bijl, Hugo Kaagman, Gert Jan Kocken, Jan Cremer, Teun Castelein, Refunc, FEMEN, Maarten van Rossem, Pieter Steinz, Jos de Mul en vele, vele anderen!

Spraakmakende kunst in de openbare ruimte en bij de partners in Roombeek Cultuurpark:

Cremer Museum
Het leek nooit meer te gaan gebeuren, maar Twente Biennale verklaart toch voor 2,5 week het Jan Cremer Museum geopend. Volgende week vertelt Cremer bij de publieke omroep over de masterclass die hij onlangs in het museum gaf ter gelegenheid van Twente Biennale: Met als resultaat site-specific werk, in de rebelse geest van Cremer, van de Enfant Terribles van nu: o.a. Marc Bijl, Hugo Kaagman, Boris Tellegen, Aldo van den Broek, Marc van Elburg, ViaOral (“ik herken in hem het vrijgevochtene, het feit dat hij schijt had aan alles"- Hugo Kaagman).  http://2013.twentebiennale.nl/images/JanCremer-TCtubantia4mei2013.jpg

Ook in het Cremer Museum een installatie van Marina Abramovic, het Tkkrlab met 3D Printer die wapens maakt, Local hero’s en Foreign Affairs…

Opening met Maarten van Rossem, Tata Mirando, The London Police, Pop-Up Fashion....
Stroinksbleek is met de artistieke paviljoens van jonge ontwerpers en architecten uit Oost Nederland het epicentrum van de Biennale. Hier vindt het spectaculaire openingsfeest plaats met zigeunerorkest Tata Mirando, de lift off van de Darth Vader Balloon,  Charles of London pop-up Fashion show, en om 20:00 uur Maarten van Rossem over de actualiteit van Europa. Centraal Museum directeur Edwin Jacobs treedt aan als Kick-off DJ van 18 dagen nonstop Silent Disco met de beste DJ’s uit Oost Nederland.

Teun Castelein, onze man in Lampedusa
Speciaal voor Twente Biennale vertrok kunstenaar Teun Castelein onlangs naar Lampedusa, het Italiaans eiland voor de kust van Libie. Op dit eiland stranden Afrikaanse vluchtelingen en asielzoekers op de rotsen met hun bootjes, die Castelein volgens een overeenkomst met de burgemeester van Lampedusa gaat verkopen bij de Biennale. Uitgebreid verslag volgt met een film en een speciaal blog bij Trendbeheer.

Vluchtkerk en detentielaan
De as van Roombeek wordt getransformeerd tot een zone van transfers en detentie, door de kunstenaars van collectief Refunc uit Den Haag, Vluchtkerk verplaatst?

Mamma Fatima verblijft rechten- en statenloos in De Vluchtkerk, en droomt van een wit huis. Tessa Hendriks gaat op de Twente Biënnale dat huis voor haar bouwen, met jouw hulp. Breng haar al je witte spullen en kom mee klussen! http://tessahendriks.com/2013/04/18/het-droomhuis-van-mamma-fatima/

Kunstenaars ViaOral wisten met een sponsor actie bij Shell, ING, Daimler Benz en BAYER een noodtent voor vluchtelingen uit Syrie te realiseren. Opgesteld tussen de villa’s aan de Museumlaan, en ingericht met veldbedden, klaar voor gebruik.

Miracoco
Midden in Roombeek staat Miracoco, de 1200 vierkante meter reuzen-inflatable uit de UK, een hallucinerend labyrint dat in design is afgeleid van islamitische architectuur. Dompel je onder in een unieke wereld van ronde vormen en gangenstelsels!

Europa Bar, Meese, Mooij, en meer wereldpremières!
Twente Biennale kent vele primeurs, vooral over de actualiteit van Europa. De nieuwste film van Jonathan Meese beleeft zijn wereldpremière,  en ook de splinternieuwe DJ-Mobiel van de Rotterdamse auto-kunstenaar Olaf Mooij wordt gepresenteerd! Langs de Museumlaan kun je gratis ouzo drinken in de failliete Europa Bar van Miktor & Molf, of de confrontatie aangaan in het vrijstaat-kampement van Felix & Mumford.

Metalheart in Museum TwentseWelle: the esthetics of evil….
Het Metalheart collectief rond Arno Coenen infiltreert in het museum met o.a. Abner Preis - The Heavy Meddle Generator

The Heavy Meddle Generator is een interactieve tour door het TwentseWelle museum. Gekleed in passende kostuums volgen bezoekers een heavy meddle rondleiding waarbij ze kennis maken met werken uit de collectie van het museum en - in het bijzonder - werken van Medalheart. De deelnemers leren alles wat je moet weten om een Heavy Meddle GOD te worden, door verschillende opdrachten uit te voeren: tattoo station, attitude lessen, namen bedenken, een heavy meddle doop en een laatste groet aan wijlen Slayer-gitarist Jeff Hanneman.

TOPOTEK1, BIG architects & Superflex - Superkilen 2012
Superkilen is een kilometerlang park in de multiculturele wijk Nørrebro in Kopenhagen, Denemarken. BIG architects, ontwerpbureau TOPOTEK 1 (Martin Rein-Cano, Lorenz Dexler) en kunstenaarscollectief Superflex creëerden een openbare ruimte met een herkenbare, kleurrijke en veelzijdige identiteit die de verschillende culturen uit de wijk vertegenwoordigt en verenigt. Superkilen bestaat uit een rood-oranje plein met een speeltuin, een zwart plein waar bewoners elkaar ontmoeten bij de Marokkaanse fontein en een groen gebied met een rijke diversiteit aan bomen en planten. In het park staan honderd objecten die de zestig culturen uit de wijk vertegenwoordigen, gekozen door de bewoners zelf: van Chinese palmbomen en Israëlische putdeksels tot neonreclames uit Rusland en Arabische verkeersborden. Het vooruitstrevende project is een van de vijf finalisten voor de prestigieuze 2013 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

Nog enkele kaarten beschikbaar voor de Darth Vader luchtballon, bieden via Marktplaats.nl
Op 23, 24 en 25 mei, zal bij goed weer, de Darth Vader ballon opstijgen. Voor elke vlucht zijn er 2 plaatsen.  Deze plaatsen zullen worden geveild via Marktplaats en aangeboden aan de 3 hoogste bieders. http://bit.ly/darthvaderballon

26 mei: Symposium in Rijksmuseum Twenthe
Op zondag 26 mei vindt een symposium plaats met diverse  lezingen en artist talks, in het Rijksmuseum Twenthe met o.a. filosoof professor Jos de Mul, directeur van het Nederlands Letterenfonds Pieter Steinz.

Meer informatie over het programma van de Twente Biënnale 2013 op: www.twentebiennale.nl   en updates: www.facebook.com/twentebiennale

Locatie: Roombeek Cultuurpark, Enschede (o.a. Rijksmuseum Twenthe, TwentseWelle, TETEM kunstruimte, Concordia 21rozendaal, AKI ArtEZ).

// 23 mei t/m 9 juni 2013 // dagelijks 11-21u, musea tot 17u

Ticketinfo-voorverkoop via website

=================================================================

Hi res: http://2013.twentebiennale.nl/pers2.zip

alle foto's zijn vrij voor persdoeleinden te gebruiken met bronvermelding Twente Biënnale 2013     info: Kees de Groot: 06 55830311 Martine Willekens: 06 5360 0431  organisatie@twentebiennale.nl

View full PressDoc

Show more