Ekot kan i dag avslöja att Säpo, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter är på väg att få direktåtkomst till delar av Sveriges data- och telefontrafik.
Uppgifter om bland annat människors mejl och telefoni inom landets gränser kan polisen, så snart som systemet är färdigtestat, hämta direkt.
Ett helt automatiserat system där Säkerhetspolisen och övriga brottsbekämpande myndigheter, på egen hand går in och hämtar trafikdata hos företag som lagrar surf-, mejl- och samtalsuppgifter. Det är snart verklighet i Sverige.
Säpo förhandlar just nu med företag och operatörer men vill inte berätta om hur det går.
– Det är en fråga jag inte kan gå in på, det är en förhandlingsfråga mellan oss och operatörerna. Vilka operatörer vi har anslutna kommer vi aldrig att svara på, säger Kurt Alavaara på Säpo.
Men Ekot kan avslöja att det automatiserade systemet just nu trimmas in hos minst ett svenskt företag – nämligen Maintrac i Linköping. Där lagras trafikdata från kommunala verksamheter, lokala företag och hundratusentals hushåll som är kopplade till sina stadsnät ute i landet. Utöver det sköter Maintrac datalagring åt teleoperatörer och företag som lagrar omfattande uppgifter om svenskars mejltrafik och telefonsamtal.
Maintracs vd Tor Borrhed bekräftar att företaget är i sluttampen och utför tester.
– Vi följer det till punkt och pricka, det är vi skyldiga till att göra, säger han.
Är det en automatiserad begäran och svar mellan myndigheterna och er?
– Ja, ja.
Helautomatiserat?
– Ja.
Och hur snabbt går det svaret tillbaka då?
– Det går omedelbart.
Det innebär att underrättelsetjänster och brottsutredare i landet snart själva kan gå in och omedelbart hämta ut uppgifter. Vem som ringt vem och när, vart ett mejl eller ett sms har skickats, var en person befann sig när ett visst telefonsamtal gjordes och andra uppgifter.
Mark Klamberg är doktor i folkrätt vid Uppsala universitet. Han har tidigare varit engagerad i FRA-debatten.
– Det innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk svensk trafik. Det var något som alla sa att det ska vi inte ha, när man diskuterade FRA-frågan. Nu får vi ett system som i stora delar, inte alla delar, men i stora delar liknar det som FRA sysslar med, säger han.
Det rör sig om uppgifter som polisen i det tidigare systemet, som Säpo nu är på väg att byta ut, bara kan få ut genom en manuell hantering hos operatören, inte automatiskt hämta själv. Operatörer kan där också stoppa en begäran om polisen försöker få ut mer än vad de enligt lagen har rätt till. En manuell kontrollfunktion som nu försvinner i det automatiserade systemet, enligt våra källor.
Säpo har sedan en tid tillbaka suttit i hemliga samtal med operatörer i landet för att få direkttillgång till all den trafikdata som enligt lag måste sparas hos operatörerna i minst sex månader. Något som de nu alltså lyckats med hos i alla fall ett företag.
I tidningen Ny Teknik häromveckan sade flera stora teleoperatörer, bland annat Telia Sonera, Telenor och operatören 3, att de är tveksamma till det här. Något som de också upprepar när Ekot frågar. Men enligt Ekots källor sitter de största operatörerna fortfarande i förhandlingar med Säpo.
– Jag oroar mig mindre för att polisen ska bryta mot lagen. Jag är mer orolig över att lagen tillåter för mycket. Så att det som rent formellt enligt lagen är tillåtet kanske enligt nån allmän uppfattning om vad som är rimligt inte är rimligt, helt enkelt, säger Mark Klamberg
via SR